Како оспорити грешке у кредитном извештају

Грешке у вашим кредитним извештајима могу довести до тога да ваши кредитни резултати буду нижи него што би требало да буду, што може утицати на ваше шансе да добијете зајам или кредитну картицу и колико камате плаћате. Оспоравање грешака у кредитном извештају и уклањање тих негативних ставки може бити брз пут до бољег резултата.

Ево како да оспорите грешке у кредитном извештају и да их уклоните у четири корака.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

1. Проверите да ли постоје грешке у сва три кредитна извештаја

До априла 2022. имате право на бесплатне недељне кредитне извештаје од три главна бироа за кредитно извештавање: Екпериан, Екуифак и ТрансУнион. Затражите их користећи АннуалЦредитРепорт.цом.

Можда постоје мале разлике међу вашим извештајима, јер неки повериоци не пријављују активност вашег налога сва три бироа. Али ако су се негативне информације појавиле у једном извештају, било би мудро видети да ли је и у друга два.

Нема трошкова оспоравања грешака у кредитном извештају, а можете оспорити онолико ставки колико желите. Подношење спора не штети вашем кредитном резултату, али резултат спора може утицати на ваш резултат.

Које грешке у кредитном извештају треба да оспорите?

Грешке које највише забрињавају су оне које могу наштетити вашим резултатима или сугерисати крађу идентитета. То укључује:

 • Погрешан статус налога (као што је уплата грешком пријављена касно када сте платили на време).

 • Негативне информације које су престаре да би биле пријављене; већина погрдних ознака на вашем кредиту мора бити уклоњена након седам година.

 • Бивши супружник је погрешно наведен на кредиту или кредитној картици.

 • Погрешни бројеви рачуна или рачуни који нису ваши.

 • Нетачни кредитни лимити или стање кредита.

 • Налози које не препознајете.

 • Адресе на којима никада нисте живели.

Ако сумњате да је ваш идентитет украден, пратите кораке да пријавите крађу идентитета.

Које грешке у кредитном извештају нису вредне оспоравања?

Мале грешке које не утичу на ваш резултат – као што је погрешно написано име бившег послодавца или застарели број телефона – не штете ничијој процени ваше кредитне способности и нису вредне оспоравања.

Понекад негативна оцена може да вас изненади, али није грешка. Ако је тачан, немојте користити процес оспоравања. Уместо тога, покушајте да решите проблем директно са кредитором. На пример, ако сте случајно пропустили плаћање, контактирајте повериоца, договорите плаћање и питајте да ли ће то поништити кашњење тако да се више не појављује у вашим извештајима.

Кредитне агенције нису у обавези да истражују „неозбиљна“ потраживања.

Назад на врх

2. Прикупите материјале за оспоравање грешака

Ваш циљ је да истражитељима што лакше и брже потврдите да је ваша жалба валидна. У зависности од грешке, ствари које прикупите да бисте подржали свој случај могу да укључују:

 • Копије извода кредитних картица или докумената о кредиту

 • Копије банковних извода

 • Копије извода из матичне књиге рођених или умрлих, или одлука о разводу

 • Ако сте пријавили крађу идентитета, приложите копију ваше жалбе ФТЦ-а или полицијског извештаја.

Документација за решавање вашег спора

Поред горе наведеног, мораћете да обезбедите:

 • Доказ о идентитету

 • Ваш број социјалног осигурања и датум рођења

 • Копија личне карте коју је издао државни орган (као што је возачка дозвола или пасош)

 • Ваша тренутна адреса и претходне адресе за две године уназад

 • Копија рачуна за комуналне услуге или извод из банке или осигурања који укључује ваше име и адресу

Назад на врх

3. Грешке у кредитном извештају о спору

Сва три бироа имају онлајн процес спорова, што је често најбржи начин да решите проблем, или можете да напишете писмо. Такође можете да позовете, али можда нећете моћи да завршите свој спор преко телефона. Ево информација за сваки биро:

Како оспорити грешке Екуифак кредитног извештаја

 • Користите Екуифак онлине портал.

 • Пишите Екуифаку, П.О. Бок 740256, Атланта, ГА 30374-0256.

 • Позовите 866-349-5191 и пратите упутства да разговарате са агентом.

 • За детаље погледајте наш водич о томе како да оспорите свој Екуифак кредитни извештај.

Како оспорити грешке Екпериан кредитног извештаја

 • Користите Екпериан онлајн образац за спорове.

 • Пишите Екпериан Натионал Цонсумер Ассистанце Центер, П.О. Бок 4500, Аллен, ТКС 75013.

 • Позовите 866-200-6020 да видите да ли ваш спор може да се реши телефоном.

 • Погледајте наш водич о томе како да оспорите свој Екпериан кредитни извештај за детаље.

Како оспорити грешке ТрансУнион кредитног извештаја

 • Користите ТрансУнион страницу за помоћ на мрежи за спорове.

 • Пишите ТрансУнион ЛЛЦ, Центар за потрошачке спорове, П.О. Бок 2000, Цхестер, ПА 19016.

 • Позовите 800-916-8800 и имајте при руци копију вашег ТрансУнион кредитног извештаја; представнику ће бити потребан број досијеа.

 • Погледајте наш водич о томе како да оспорите свој ТрансУнион кредитни извештај за детаље.

Како проверити код достављача података

Када поднесете спор, Федерална трговинска комисија такође предлаже да писменим путем обавестите компанију која је дала податке кредитним бироима, као што су банка, зајмодавац или издавалац картице. Ови извори информација су познати као намештеници. Обавештавање достављача података може довести до тога да проактивно престану да пријављују нетачне информације кредитном бироу, иако то није загарантовано.

Пошаљите писмо компанији користећи адресу коју је навела у вашем кредитном извештају. Ако адреса није наведена, затражите је од компаније.

ФТЦ на својој веб страници напомиње: „Ако добављач настави да пријављује ставку коју сте оспорили компанији за кредитно извештавање, мора обавестити компанију за кредитно извештавање о вашем спору. А ако сте у праву — то јест, ако се утврди да су информације које оспоравате нетачне или непотпуне — давалац информација мора рећи компанији за кредитно извештавање да ажурира или избрише ставку."

Повратак на врх Често постављана питања Како оспорити нешто у свом кредитном извештају?

Можете оспорити грешке у кредитном извештају тако што ћете прикупити документацију о грешци и послати писмо кредитном бироу који је направио извештај. Сва три кредитна бироа, Екуифак, Екпериан и ТрансУнион, имају онлајн процес спорова, што је често најбржи начин за решавање проблема.

Може ли оспоравање наштетити вашем кредиту?

Подношење спора са кредитним бироима нема утицаја на ваш резултат. Међутим, ако се информације у вашим кредитним извештајима промене као резултат спора, то може утицати на ваш резултат (било позитивно или негативно).

Како да оспорим сва три кредитна бироа?

Сва три бироа имају онлајн процес спорова, што је често најбржи начин да решите проблем, или можете да напишете писмо. Такође можете да позовете, али можда нећете моћи да завршите свој спор преко телефона.

4. Прегледајте одговор на свој спор

Кредитни бирои морају истражити ваш спор, а затим вам писмено саопштити исход. У већини случајева, бирои морају да одговоре у року од 30 дана.

Ако се кредитни биро слаже, то је грешка

Биро ће уклонити предмет и послати вам нову копију вашег кредитног извештаја. Прегледајте нови извештај да бисте се уверили да је тачан.

Можете захтевати да биро саопшти исправку сваком ко је примио ваш извештај у последњих шест месеци. Ако је неко тражио ваш кредит у сврху запошљавања у последње две године, можете затражити да му се пошаље исправљена копија.

Ако се кредитни биро не слаже

Биро — или понуђач — може се не сложити да је ставка грешка и одбити да је уклони.

Ако сте сигурни да је ставка у вашем извештају нетачна, време је да је однесете Бироу за финансијску заштиту потрошача. Објасните шта оспоравате и доставите копије свог доказа. ЦФПБ ће то испитати и можете пратити напредак са ажурирањима е-поште које шаље или пријављивањем на веб локацију.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here