Како оспорити тешку истрагу о вашем кредитном извештају

Ако сте проверили своје кредитне извештаје, можда сте приметили да нисте једини који завирује.

 • Издавачи кредитних картица и зајмодавци проверавају ваше кредитне извештаје да би проценили ризик када се пријавите.

 • Комуналне услуге их користе да одлуче да ли ће вам наплатити депозит.

 • Компаније могу да провере вашу кредитну способност како би вам могле да пласирају производе.

 • Потенцијални власници и послодавци могу погледати колико сте поуздани.

Упити остају на вашем извештају две године, али не утичу сви на ваш резултат. Ево шта треба да знате о томе када и како да уклоните чврст упит из свог кредитног извештаја.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Како пронаћи и проценити упита

Имате право на бесплатне кредитне извештаје директно од три главна кредитна бироа најмање једном у 12 месеци. Затражите их користећи АннуалЦредитРепорт.цом.

Погледајте одељак са ознаком „упити.” Забринути сте због тешких упита, оних који се дешавају када се пријавите за кредит. То може изазвати мали, привремени пад у вашем резултату. Лагани упити, као што је када проверите сопствени кредит или вас маркетер прегледа за унапред одобрену понуду, не утичу на ваш резултат.

Сваки кредитни биро или веб локација представља информације на свој начин, али ће сви означити све упите који могу утицати на ваш резултат. Ако нешто не препознајете, вреди истражити. Разлози због којих можда не препознајете улаз у распону од бенигних до забрињавајућих:

 • Кредитна картица продавнице за коју сте се пријавили може бити издата преко финансијске институције са другим именом.

 • Ваша пријава за ауто кредит је можда отишла код више зајмодаваца (једно овлашћење у продавници понекад може довести до неколико упита).

 • Утеривачима дугова је дозвољено да провере кредит према Закону о поштеном кредитном извештавању, иако су то најчешће меки упити.

 • Можда сте постали жртва крађе идентитета и неко отвара лажне налоге на ваше име.

Шта да радите ако уочите проблем

Ако не можете да пронађете разлог за тешку истрагу или верујете да је то урађено без вашег пристанка, можете да га оспорите на мрежи. Ако кредитни биро не може то да потврди као легитиман упит, мора да га уклони. Контактирајте сваки кредитни биро појединачно:

 • Како оспорити свој Екуифак кредитни извештај

 • Како оспорити свој Екпериан кредитни извештај

 • Како да оспорите свој ТрансУнион кредитни извештај

Ако сумњате на превару, можете додати упозорење о превари у ваше кредитне извештаје, које означава да апликације на ваше име захтевају додатну проверу. Обавестите било коју агенцију за кредитно извештавање; делиће информације са друга два.

Или, за најбољу заштиту, једноставно замрзните свој кредит код сва три бироа како бисте спречили било кога да отвори нови кредит на ваше име.

Не брините за остало

Легитимни тешки упити могу утицати на ваш кредитни резултат, али не много и не задуго. „Тешка питања ... представљају потенцијални нови дуг који се још не појављује у кредитном извештају као рачун“, каже Род Грифин, Екпериан-ов директор јавног образовања.

„Уобичајено, сваки утицај драматично опада након месец или два“, каже Грифин, или зато што нисте додали дуг, тако да нема ризика, или сте отворили налог и он је сада упакован у друге кредитне факторе.

Неке компаније кажу да могу да уклоне чак и легитимне упите из вашег извештаја – уз накнаду – али НердВаллет саветује да их не користите. Све док не наставите да гомилате апликације, време ће поправити сваку штету на вашем кредиту.

Грифин саветује да задржите перспективу јер друге ствари више утичу на ваш кредитни резултат (наиме, плаћање рачуна на време и коришћење мање од 30% кредитног лимита).

„Само тешка испитивања никада неће бити разлог зашто је особа одбијена“ за кредит, каже он. „Испити могу бити пословична кап која је преломила кичму, али неће бити цела бала сена.”

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here