Како оспорити свој Екуифак кредитни извештај

Паметно је редовно прегледавати своје кредитне извештаје како бисте још једном проверили информације које достављају зајмодавци, издаваоци кредитних картица, јавне агенције, а понекад и закуподавци.

Савезни закон вам даје право да видите податке које су прикупила три главна кредитна бироа — Екуифак, Екпериан и ТрансУнион. Користите АннуалЦредитРепорт.цом да затражите бесплатне извештаје на које имате право. Грешке у вашим кредитним извештајима могу вас коштати бодова на вашим кредитним резултатима, тако да је исправљање грешака вредно труда.

Ако нађете грешку у свом Екуифак извештају — на пример, кашњење у плаћању за које верујете да је извршено на време — можете да је оспорите.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Шта треба да тражим у свом Екуифак кредитном извештају?

Ваш кредитни извештај садржи:

  • Лични подаци, укључујући ваше име, датум рођења, број социјалног осигурања, адресу и бројеве телефона.

  • Информације о рачуну, укључујући бројеве рачуна, стања, плаћања, кредитне лимите и рачуне за наплату.

  • Питања или када сте ви или неко други проверили ваш кредит.

  • Информације из јавних евиденција, као што су стечајеви.

Екуифак препоручује да посебно пажљиво проверите личне податке и информације о налогу како бисте били сигурни да су тачне и потпуне. Имајте на уму да може проћи до 30 дана да се уплате појаве у вашем кредитном извештају.

Ако видите грешке, прикупите документацију која подржава ваш случај и оспорите ваш Екуифак извештај. Биро има 30 радних дана да одговори.

Како да оспорите свој Екуифак извештај на мрежи

Обично је најлакши начин за подношење спора на мрежи. Користите Екуифак портал за спорове да бисте приступили информацијама о пријави. Мораћете да направите налог.

Имајте пропратне материјале, као што су изводи кредитних картица, отказани чекови, доказ идентитета или рачун за комуналне услуге који потврђује вашу адресу, спреман за отпремање.

Добићете 10-цифрени код за потврду за референцу. Можете да проверите статус свог предмета у било ком тренутку тако што ћете поново посетити портал за спорове. Екуифак ће вас контактирати са исходом спора.

Како да оспорите свој Екуифак извештај поштом

Можете послати писмо о спору о кредитном извештају на Екуифак, П.О. Бок 740256, Атланта, ГА 30374-0256. Укључите ове информације:

  • Име и тренутна адреса

  • Број потврде Екуифак извештаја као што се види на извештају

  • Број социјалног осигурања

  • Датум рођења

  • Разлог за ваш спор

Забележите коју ставку или ставке по вашем мишљењу треба исправити и објасните зашто. Ако оспоравате рачун, наведите број рачуна.

Пошаљите копије пратећих докумената — не оригинале. Екуифак ће одговорити поштом.

Како да оспорите свој Екуифак извештај телефоном

Можете позвати Екуифак на 866-349-5191 и користити аутоматска упутства да затражите кредитни извештај, поставите упозорење о превари или замрзнете своју кредитну датотеку. Користите опцију да разговарате са агентом да бисте оспорили.

Шта се даље дешава?

Екуифак има 30 дана да истражи ствари које оспоравате и да вам одговори. Ако се слаже са вашим спором, промениће информације у вашем кредитном извештају. Након тога проверите свој кредитни извештај да бисте се уверили да су промене направљене. Такође би требало да будете у могућности да проверите онлајн преко портала.

Међутим, Екуифак може утврдити да исправно приказује информације које је примио. Ако је тако, можда ћете морати да разговарате са кредитором или другим извором који је дао податке. Замолите тај извор да исправи информације које пријављује Екуифак-у, а затим наставите са Екуифак-ом да бисте били сигурни да се промена одражава на вашем кредитном извештају.

Можда ћете такође морати да поднесете спор са ТрансУнион-ом и посебан спор са Екпериан-ом, ако се нетачне информације такође појављују у вашим извештајима у тим бироима.

Затим, стекните навику да често проверавате свој кредитни извештај како бисте били у току са новим подацима. Између ваших бесплатних годишњих копија из АннуалЦредитРепорт-а.цом, можете да проверавате свој ТрансУнион кредитни извештај на НердВаллет-у колико год често желите. Редовно праћење вашег бесплатног извештаја може вам дати рано упозорење о проблемима који потенцијално могу да оштете резултат.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here