Како функционишу 0% АПР кредитне картице? 7 ствари које треба знати пре него што се пријавите

Кредитна картица од 0% АПР може бити корисна за консолидовани постојећи дуг кредитне картице или куповину велике количине. Али нису све понуде од 0% АПР једнаке, тако да је кључно разумети услове пре него што се пријавите за нову картицу.

Ево како 0% АПР кредитне картице заиста функционишу и шта треба имати на уму пре него што се пријавите за једну.

1. 0% се вероватно не односи на све

Понуда може да пише „0% АПР“ великим, подебљаним словима – али то се може односити на стопу за куповине, трансфере баланса или обоје. Да бисте сазнали шта ћете платити у свакој ситуацији, прочитајте Сцхумер кутију, табелу са стопама и накнадама које су обично укључене у понуде кредитних картица. Једна кредитна картица може наплаћивати различите каматне стопе:

  • АПР куповине: Ово је каматна стопа која се наплаћује на ствари које купујете. Ако желите да користите картицу од 0% за финансирање велике куповине, уверите се да се понуда од 0% односи на куповине, а не само на трансфере стања. Имајте на уму да ако картица нуди 0% АПР и за куповине и за пренос стања, дужина периода од 0% може да се разликује за једну у односу на другу.

  • АПР за пренос стања: Ово је стопа која се наплаћује за дуг који пребацујете са једне картице на другу. Још једном проверите да ли се понуда од 0% примењује на пренос стања пре него што преместите дуг. У супротном, могли бисте да платите камату поврх свих примењивих накнада за пренос биланса.

  • Готовински аванс АПР: Често ћете морати да платите већи АПР за готовинске авансе него за друге врсте трансакција, а може бити укључена и накнада. Готовински аванси на кредитној картици ретко се квалификују за 0%.

  • Пенал АПР: Издавачи могу да уведу до неба високу казну на ваш налог под одређеним условима, а понуда од 0% вас неће спасити. Радње које би могле да изазову казнени АПР укључују:

    • Ако не извршите минималну уплату у року од 60 дана.

    • Прекорачење вашег кредитног лимита.

    • Уплата која не пролази.

И запамтите, ако касните са плаћањем или максимално искористите своју кредитну картицу, високе камате нису ваша једина брига – ваш кредитни резултат може такође имати велики ударац.

» ВИШЕ: НердВаллетове најбоље кредитне картице за пренос стања

2. Ваш уговор од 0% годишње може бити отказан

Чак и са картицом од 0% АПР, и даље ћете морати да плаћате минималне месечне уплате — обично мали проценат вашег стања. А ако ваша уплата касни, чак и за један дан, издавалац ваше картице може да откаже понуду од 0% и ресетује каматну стопу ваше картице на текући АПР.

Поред тога што вас коштају камате и накнаде за кашњење, недостајућа плаћања такође могу да нашкоде вашим кредитним резултатима. Историја плаћања чини 35% вашег ФИЦО резултата. Ако вам представља изазов да пратите рокове, размислите о постављању аутоматских плаћања како не бисте морали да бринете о губитку понуде без камате.

Пошто смо већ на овој теми, имајте на уму да ће плаћање само минималног износа сваког месеца избећи каснење, али неће много допринети смањењу вашег дуга.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако платим само минималац на кредитној картици?

3. Велики биланси и даље могу наштетити вашим кредитним резултатима

Без обзира коју промотивну понуду сте добили за нову кредитну картицу, правила остају иста што се тиче ваших кредитних резултата. Износ новца који дугујете и даље чини 30% вашег ФИЦО резултата. Ако је ваш коефицијент искоришћења кредита — проценат вашег кредитног лимита који користите — превисок, ваши резултати могу да пате. Генерално, најбоље је да користите мање од 30% кредитног ограничења на било којој картици.

Ако имате картицу од 0% за финансирање велике куповине, висок степен искоришћености може бити неизбежан у кратком року, али га користите као мотивацију за брзо отплату дуга. Обављање много куповине у кратком временском периоду? Размислите о вишеструким уплатама сваког месеца да бисте одржали низак степен искоришћености и избегли максимално коришћење картице.

» ВИШЕ: Добијте свој бесплатни кредитни резултат на НердВаллет-у

4. Камата ће бити наплаћена на било који преостали износ када се период од 0% заврши

Кредитне картице без камате су бескаматне само ограничено време. Овај период обично траје од шест до 18 месеци, у зависности од кредитне картице. А када се овај промотивни период заврши, ваш АПР од 0% ће се вратити на уобичајени текући АПР. Осим тога, издавалац кредитне картице није у обавези да вас подсети да отплатите дуг. Ако још увек имате стање на картици, почећете да акумулирате камату на тај преостали износ. То би могло да буде скупо јер већина картица наплаћује двоцифрене текуће цене.

Пре него што први пут користите своју 0% АПР картицу, размислите о постављању подсетника у календару са напоменом када се промотивни АПР период завршава. Настојте да отплатите салдо до тог датума како бисте избегли финансијске трошкове.

» ВИШЕ: Разлози да своју картицу држите отвореном након истека периода од 0%

5. Можда не испуњавате услове за понуду

Иако не постоји „званично“ ограничење колико кредитних картица од 0% АПР смете да имате одједном, у стварности, сваки зајмодавац има своја ограничења о томе колико ће кредита дати било ком појединцу. Издавалац вам може одобрити више картица, али ће вероватно ограничити ваш укупан кредит, што ограничава укупна стања на рачуну.

Многе банке такође имају ограничења када су у питању понуде за трансфер стања. Цхасе, на пример, ограничава износ трансфера биланса на 15.000 долара у било ком периоду од 30 дана. Даље, већина издаваоца такође вам неће дозволити да пренесете стање са једне од њихових картица на другу. И, наравно, ваш кредит мора бити довољно добар да бисте добили одобрење за понуду. Најбоље понуде од 0% углавном захтевају добар до одличан кредит.

6. Можда нећете добити одобрење за онолико кредита колико вам је потребно

Рецимо да желите да пренесете 10.000 долара дуга на картицу од 0% или имате поправку куће од 10.000 долара коју бисте желели да финансирате без камате. Не постоји гаранција да ћете добити одобрење за износ који вам је потребан на новој картици. У већини случајева ћете сазнати своје кредитно ограничење тек након што будете одобрени. Ако сте се надали да ћете добити паузу на трошку од 10.000 долара, али вам је одобрено ограничење од 5.000 долара, још увек сте заглављени у проналажењу шта да радите у вези са разликом.

» ВИШЕ: Када треба да тражим повећање кредитног лимита?

7. Корисност уговора од 0% зависи од ваших навика

Ако сваког месеца у потпуности отплаћујете своје кредитне картице, понуда од 0% годишње продаје вам можда неће ништа значити. То је зато што ако никада не носите стање, не плаћате камату. Осим ако не планирате да купујете велике количине и отплаћујете стање током неколико месеци, размислите о тражењу кредитних картица које нуде награде које можете да користите, као што су авио миље или поврат новца за намирнице или бензин.

» ВИШЕ: Како одабрати 0% АПР картицу

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here