Како функционишу кредити за аутомобиле?

Ауто кредити раде тако што вам обезбеђују паушалну суму новца за куповину аутомобила. Затим, на вама је да возите, док истовремено плаћате месечне отплате зајма (са каматама) током времена. Док у потпуности не отплатите зајам, зајмодавац држи власништво над аутомобилом и може га повратити ако заостанете у плаћању.

Да бисте добили зајам за аутомобил, мораћете да се пријавите и да вас одобри зајмодавац. Можете се пријавити у банкама, кредитним унијама, зајмодавцима на мрежи и у продавници аутомобила.

Многи зајмодавци ће вас унапред квалификовати за зајам за неколико минута и проценити камату на основу ваше кредитне историје и одговора на нека једноставна питања. Када пронађете аутомобил, изабраћете најбољу понуду за кредит, поднети детаљну пријаву, а затим сачекати да зајмодавац провери ваше податке и одобри зајам.

Унапред одобрен зајам значи да су кораци за пријаву и верификацију учињени унапред.

Да бисте били сигурни да ћете добити најбољи зајам, пријавите се код неколико зајмодаваца и упоредите понуде. Не ослањајте се само на заступство, где стопе и накнаде могу бити веће за ваш ауто кредит.

Након што купите аутомобил, добићете књижицу плаћања и информације о зајмодавцу поштом или имејлом са позивом да подесите налог на мрежи. Многи зајмодавци ће снизити вашу каматну стопу јер им дозвољавају да аутоматски повуку плаћања.

Ваш зајмодавац ће затражити доказ о потребном осигурању. Обично ће ваша осигуравајућа компанија послати верификацију када ставите аутомобил на полису и пружите информације зајмодавца.

» УПОРЕДИТЕ: Кредити за аутомобиле за добар, поштен или лош кредит

Кључни појмови који знају како функционишу кредити за аутомобиле

Пре него што се пријавите за ауто кредит, требало би да будете упознати са овим условима и шта они значе.

  • Годишња процентуална стопа: АПР је износ који плаћате сваке године за позајмљивање новца, укључујући све накнаде зајмодавцу, и изражава се као проценат. АПР који добијете биће заснован на неколико фактора, од којих су најважнији ваша кредитна историја и кредитни резултат.

  • Период зајма: дужина времена у којој морате да отплатите зајам. Услови кредита су у корацима од 12 месеци, а најчешћи су на 24, 36, 48, 60, 72 и 84 месеца. НердВаллет препоручује не дуже од 60 месеци за нове аутомобиле и 36 месеци за половне аутомобиле. Што је рок дужи, то ћете више камате плаћати током трајања кредита.

  • Каматна стопа: Слична АПР-у, али без укључених накнада за кредит. Пошто накнаде могу да варирају од зајмодавца до зајмодавца, требало би да користите АПР када упоређујете понуде зајма за прецизније поређење.

  • Износ главнице: Износ новца који сте првобитно пристали да вратите. То не укључује камату.

  • Амортизација: Процес отплате вашег кредита који шаље део ваше уплате на главницу, а део на камату. На почетку вашег кредита, већи проценат ваше уплате иде на камату. Касније ће већи део ваше уплате бити примењен на главницу кредита. Због тога ће се ваша главница брже смањивати пред крај кредита.

  • Уплата: Износ који можете платити унапред према цени аутомобила, смањујући износ вашег кредита.

  • Порези и накнаде: Додатни трошкови укључени у укупну цену вашег аутомобила, као што су државни порез на промет, накнада за документацију и евентуално други трошкови дилера.

  • Укупни трошкови аутомобила: пуни износ кредита (укључујући главницу, камату, учешће или замјену) који ћете платити током трајања вашег кредита за аутомобил.

  • Финансирање аутомобила: Односи се на плаћање аутомобила током времена. Поред добијања кредита за аутомобил, ово може укључивати изнајмљивање аутомобила или рефинансирање вашег тренутног кредита за аутомобил на нови.

  • Однос кредита и вредности: вредност вашег аутомобила у поређењу са износом кредита. Пошто су ауто кредити обезбеђени возилом као колатералом, однос кредита и вредности аутомобила или ЛТВ је начин да зајмодавци мере сопствени ризик приликом одобравања зајма. ЛТВ се израчунава по овој формули: Износ кредита / вредност аутомобила к 100 = ЛТВ. ЛТВ може утицати на вашу стопу зајма и на то да ли сте одобрени за зајам.

Са разумевањем језика који ћете наћи у апликацијама и уговорима за зајам аутомобила, спремни сте да се пријавите код неколико зајмодаваца, упоредите понуде и изаберете зајам.

Ваш ауто кредит мора да одговара вашој ситуацији

Зајмодавци ће највероватније представити опције за неколико термина и стопа, што ће резултирати различитим месечним плаћањима. Можда ћете бити склони да идете на дужи рок да бисте добили нижу месечну уплату, али то ће довести до тога да плаћате више камате током трајања вашег кредита.

Размотрите овај пример: ако узмете зајам за аутомобил од 30.000 долара на 3.50% АПР са роком од 48 месеци, платили бисте укупно 2.193 долара камате. Ако продужите тај исти зајам на рок од 72 месеца, ваша месечна уплата ће бити око 208 долара мање, али ћете на крају платити 3.300 долара камате.

У стварности, мораћете да уравнотежите најнижи могући рок са месечном уплатом која одговара вашем буџету. НердВаллет препоручује да потрошите мање од 10% ваше плаћене накнаде за плаћање аутомобила. Помоћу нашег калкулатора плаћања аутомобила можете да унесете различите износе кредита, стопе и услове да бисте видели различите сценарије плаћања. Одвајање времена да схватите како функционишу кредити за аутомобиле пре него што купите аутомобил може вам помоћи да одаберете најбољи зајам за ваш буџет и ситуацију.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here