Како рачуни за наплату утичу на ваш кредит?

Поседовање налога за наплату може да отежава ваш кредитни резултат. Ево шта треба да знате о рачунима за наплату у вашем кредитном извештају, укључујући када се рачуни за наплату пријављују кредитним бироима и утицај на ваш кредит.

Када се рачуни за наплату пријављују кредитним бироима?

Не постоји правило које захтева од утеривача да пријаве рачун за наплату трима великим кредитним бироима. Рачун за наплату може се пријавити када утеривач дугова стекне дуг, или га уопште не добије. Извештавање је на дискрецији агенције за наплату.

Будите опрезни ако вас утеривач потраживања контактира за наводни дуг који дугујете, а који није у вашем кредитном извештају. Ако не препознајете дуг, затражите више информација да потврдите дуг.

Какав утицај има рачун за наплату на ваш кредит?

Рачун који заврши у наплати можда је већ оштетио ваш кредит. Закашњела плаћања могу значајно да нашкоде вашем резултату.

Колико ће рачун за наплату утицати на ваш кредит зависи од распона вашег кредитног резултата. Рачун за наплату ће имати значајнији утицај на кредитни резултат у 700-им него онај у 500-им.

Неки новији модели кредитног оцењивања или занемарују рачуне плаћене наплате или их мање пондеришу. Неплаћени медицински рачуни се такође третирају мање грубо него други закаснели рачуни. Међутим, већина кредитора и даље користи старије моделе кредитног извештавања приликом доношења одлука о кредитирању.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Колико дуго рачуни за наплату остају у вашем кредитном извештају?

Рачуни за наплату ће генерално остати на вашем кредитном извештају до седам година од датума када су први пут постали неплаћени.

Након седам година, налог би аутоматски требало да одустане од вашег кредитног извештаја. Ако није, оспорите грешку у кредитном извештају.

Како поступате са налогом за наплату на вашем кредитном извештају?

Начин на који поступате са налогом за наплату у вашем кредитном извештају зависи од тога да ли је рачун тачан или не.

Ако утврдите да је дуг ваш

Постоји неколико начина да се збрине дуг у наплати, укључујући његово потпуно отплату, успостављање плана плаћања и измирење дуга за мање од онога што дугује. Ако се не слажете са тачним износом дуга, прво то разјасните са утеривачем дуга. Будите спремни да пружите документацију која доказује ваш случај.

У свим случајевима затражите писмену потврду да сте измирили дуг. Када се дуг реши, можда ћете моћи да уклоните налог за наплату из свог кредитног извештаја пре истека седам година.

Ако је грешка

Ако сте сигурни да је дуг који се од вас тражи да платите грешка — јер га никада нисте дуговали, већ сте га платили или су аспекти пријављеног дуга нетачни — предузмите ове две радње:

  • Обавестите утеривача дугова о грешци и затражите да у потпуности прекине контакт. Утеривачи дугова треће стране који траже исплату у име повериоца морају да поштују Закон о правичној наплати дугова. Ако настави да вас прогања, поднесите жалбу Бироу за финансијску заштиту потрошача.

  • Затим, ако се у вашим кредитним извештајима налазе нетачне информације, користите процес спора у кредитним бироима да бисте их уклонили.

За оба корака, прикупите сву документацију о дугу како бисте помогли да направите свој случај. Чувајте оригиналне папире и шаљите само копије.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here