Како издаваоци кредитних картица одређују кредитне лимите?

Издавачи кредитних картица одређују ваш кредитни лимит процењујући факторе као што су ваш кредитни резултат, историја плаћања, приход, коришћење кредита и велики трошкови.

Ако разумете шта они траже, можете одговорно управљати својим кредитом и повећати шансе да добијете одобрење за виши кредитни лимит. Ево шта треба да знате.

» ВИШЕ: Како да добијем већи лимит на својој кредитној картици?

Приходи, расходи и дугови

Закон о картицама из 2009. захтијева од зајмодаваца да узму у обзир вашу „способност плаћања“, због чега се у захтјевима за кредитне картице тражи ваш приход. Неки такође могу тражити ваше обавезе месечног плаћања као што су кирија и алиментација.

Издавачи такође могу да анализирају ваш однос дуга и прихода, што значи износ дуга који имате у поређењу са вашим приходом. Ако већ имате дугове који уништавају велики део вашег прихода, издавалац кредитне картице ће бити нервозан због понуде високог кредитног лимита.

» ВИШЕ: Када да тражим повећање кредитног лимита?

Историја плаћања

Издавачи кредитних картица ће бити спремнији да вам дају пристојан кредитни лимит ако имате историју да враћате оно што сте позајмили на време.

Они могу да виде вашу евиденцију гледајући ваше кредитне извештаје које достављају три главна кредитна бироа (ТрансУнион, Екуифак или Екпериан). Ови бирои прикупљају информације, попут историје плаћања, које чине основу ваших кредитних резултата. Ваши кредитни резултати помажу зајмодавцима да процене ваш кредитни ризик када одлучују да ли да одобре вашу пријаву за кредитну картицу, а ваши резултати такође могу бити фактор у одређивању вашег кредитног лимита.

Ако имате ограничену кредитну историју, издаваоцима кредитних картица је теже да вас процене. Као резултат тога, можда ће бити опрезнији и поставити ниско почетно кредитно ограничење док не докажете да сте у стању да одговорно управљате кредитом.

» ВИШЕ: Предности и мане већег кредитног лимита

Коришћење кредита

Издавачи могу да погледају искоришћеност вашег кредита или део доступног кредита који користите. Мање је вероватно да ће издаваоци понудити већи кредитни лимит ако сте на ивици да максимално искористите своје кредитне картице.

Коришћење мање од 30% вашег доступног кредита може помоћи у заштити ваше кредитне оцене и потенцијално да испуњавате услове за виши кредитни лимит. Ако имате много неискоришћеног кредита на другим картицама, издавалац то може видети као позитиван знак да кредит користите штедљиво и одговорно.

» ВИШЕ: Максимална кредитна картица? Ево шта да радите

Други фактори ван ваше контроле

Поред ваше специфичне ситуације, емитенти морају узети у обзир и бројне макроекономске факторе. Економија, на пример, може утицати на стандарде осигурања издаваоца кредитне картице. Када су времена лоша, познато је да издаваоци пооштравају кредитне лимите власника картица.

Већина картица такође има неку врсту унапред подешеног максималног ограничења, тако да се можда нећете увек квалификовати за свој идеални лимит.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here