Како коефицијент коришћења кредита и однос дуга и прихода утичу на мој кредитни резултат?

Коефицијент искоришћености кредита и однос дуга и прихода могу да утичу на то да ли ћете добити одобрење за зајам или кредитну картицу. Али само коришћење кредита утиче на ваш кредитни резултат.

Ваш коефицијент коришћења кредита (који се понекад назива однос дуга и кредита) је мера колико кредита користите у поређењу са вашим кредитним лимитом. На пример, рецимо да имате кредитно ограничење од 10.000 УСД на картици и да је ваш тренутни баланс 4.000 УСД. То чини ваш коефицијент коришћења кредита 40%.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Ваш однос дуга према приходу (скраћено ДТИ) је калкулација колико је вашег месечног прихода посвећено отплати дуга и одређеним другим финансијским обавезама. Зајмодавци желе да знају да имате могућност да вратите зајам.

Уплате које треба да буду урачунате у ваш ДТИ укључују:

  • Месечна плаћања закупнине или хипотеке (укључујући порезе и осигурање).

  • Минимална месечна плаћања кредитном картицом.

  • Месечне отплате ауто и студентског кредита.

  • Месечна алиментација за децу.

  • Месечне уплате за било коју другу врсту кредита.

Када саберете све ове обавезе, поделите укупан износ са вашим месечним бруто приходом (пре опорезивања) да бисте добили свој ДТИ. На пример, ако ваши дугови износе 2.000 долара, а ваш месечни приход је 4.000 долара, ваш однос дуга и прихода је 50%.

Како коришћење кредита утиче на ваш кредит

Невероватних 30% вашег ФИЦО резултата, модела бодовања који се користи у већини одлука о позајмљивању, одређује ваш коефицијент коришћења кредита.

ВантагеСцоре, ФИЦО-ов конкурент, не даје проценте, али коришћење кредита назива „веома утицајним“.”

Уопштено говорећи, најбоље је да задржите коефицијент искоришћења кредита испод 30% на било којој кредитној картици и на свим кредитним картицама заједно — и ниже је боље за ваш резултат.

Важно је напоменути да је ваш однос коришћења кредита готово у потпуности под утицајем вашег дуга на револвинг кредитној картици. Износ кредита који користите за друге врсте кредита чини малу разлику.

Зашто је однос дуга и прихода важан

Иако се ваш однос дуга и прихода не користи за израчунавање вашег кредитног резултата, ипак бисте требали обратити велику пажњу на то. ДТИ је велики фактор који зајмодавци користе приликом одлучивања да ли да вам позајме јер указује на то колико сте способни да преузмете додатну финансијску обавезу.

Банке и други типови зајмодаваца постављају сопствене стандарде ДТИ, тако да се прихватљив ДТИ код једног зајмодавца може сматрати превисоким са другим.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here