Како да одаберем прави статус пореске пријаве?

Постоји пет типова статуса пореске пријаве: глава домаћинства, квалификована удовица (удовица), заједничка пријава у браку, одвојена пријава у браку и сама. Ваш статус пореске пријаве може имати велики утицај на ваш порески рачун и које пореске обрасце ћете морати да попуните.

Ево како ваш статус пореске пријаве може да утиче на то које пореске олакшице и кредите можете да захтевате, тако да можете да изаберете прави када пријавите порез.

Опције статуса пореске пријаве

Статус архивирања

Ко би то могао користити

Глава домаћинства

Неожењени плаћају најмање половину трошкова становања и издржавања за друге.

Ожењен подношење одвојено

Ожењени са високим зарадама, људи који мисле да њихови супружници можда крију приходе или људи чији супружници имају проблема са пореским обавезама.

У браку подносе заједно

Већина брачних парова.

Квалификована удовица или удовац

Људи који су недавно изгубили супружника и издржавају дете код куће.

Једно

Неожењени људи који се не квалификују за други статус пријаве.

» Ако сте спремни да поднесете пријаву, погледајте наше изборе за најбољи порески софтвер

Глава домаћинства

Ко може да га користи:

Типично, неожењени људи који су платили више од половине трошкова за одржавање дома током године и пружали већину или сву подршку најмање једној другој особи више од пола године.

Како то ради:

 • Није произвољно. Не можете да користите овај статус пореске пријаве ако сте једноставно онај који „носи панталоне“ у вашој породици или зарађује највише новца. У очима пореске управе, овај статус пореске пријаве је само за неожењене особе које морају да издржавају друге.

 • Постоје правила о томе да сте неожењени. Пореска управа вас сматра неожењеним ако нисте законски ожењени. Али можете се сматрати и неожењеним у ту сврху ако ваш супружник није живео у вашем дому последњих шест месеци пореске године (привремена одсуства се не рачунају), платили сте више од половине трошкова одржавања кућу, а та кућа је била главни дом вашег детета. Трошкови одржавања куће укључују порезе на имовину, камату на хипотеку или кирију, комуналије, поправке и одржавање, осигурање имовине, храну и друге трошкове домаћинства.

» ВИШЕ: Пролазим кроз развод? Сазнајте како ће то утицати на ваше порезе

 • Постоје правила о деци. Говорећи о деци, да би се користио овај статус пријаве, такође мора бити укључена „квалификована особа“. Генерално, то може бити дете испод 19 година или млађе од 24 године ако је дете студент, које живи у вашој кући више од пола године. То такође може бити ваша мајка или отац, и у том случају, мама или тата не морају да живе са вама – само морате да докажете да пружате барем половину њихове подршке. У неким ситуацијама, ваша браћа и сестре и тазбина такође се рачунају ако пружите барем половину њихове подршке. Обавезно прочитајте публикацију ИРС 17 за појединости.

Шта вам то доноси:

Овај статус пријаве вам даје веће пореске олакшице и повољније пореске разреде него да сте само поднели. Стандардни одбитак за статус самца је 12.400 долара у 2020. – али је 18.650 долара за главу домаћинства. И 50.000 долара опорезивог прихода ће вас довести у порески разред од 22% ако сте самац, али ако се пријавите као глава домаћинства, бићете само у категорији од 12%.

» ВИШЕ: Погледајте правила за тражење пореског издржаваног лица

Квалификована удовица или удовац

Ко може да га користи:

Људи који су недавно изгубили супружника и издржавају дете код куће.

Како то ради:

 • Имаш времена. Ако је ваш супружник преминуо током пореске године и могли сте да користите статус пореске пријаве „заједничка пријава у браку“ пре његове или њене смрти (чак и ако заправо нисте заједно поднели), можете заједно поднети године умрла вам је супруга. Затим, наредне две године можете користити статус квалификоване удовице или удовца ако имате издржавано дете. На пример, ако је ваш супружник умро 2019. године, а ви се нисте поново венчали, можете заједно поднети захтев 2019., а затим поднети захтев као квалификована удовица или удовац (који се назива и „преживели супружник“) 2020. и 2021.

 • Деца су кључна. Ако су деца већ изашла из куће када вам супружник умре, овај статус вероватно неће радити за вас, јер морате да имате квалификовано дете које живи са вама. Такође морате да обезбедите више од половине трошкова одржавања куће током пореске године.

Шта вам то доноси:

Статус квалификоване удовице или удовца вам омогућава да поднесете заједно као да сте у браку. То вам даје много већи стандардни одбитак и бољу ситуацију са пореским разредом него ако сте се пријавили као самци.

Ожењени, заједно поднесу

Ко га користи:

Већина брачних парова.

Како то ради:

 • Досијете заједно. Пријављујете свој комбиновани приход и одбијате своје комбиноване дозвољене одбитке и кредите на истим обрасцима. Можете поднети заједничку пријаву чак и ако неко од вас није имао приход или одбитке.

 • Постоје правила о разводу. Ако сте били легално разведени до последњег дана у години, пореска управа вас сматра неожењеним током целе године. То значи да не можете заједно поднети тужбу те године. Међутим, ако је ваш супружник преминуо током пореске године, пореска управа сматра да сте у браку током целе године. Можете заједно поднети тужбу те године, чак и ако немате децу у кући.

 • Обоје сте одговорни. Имајте на уму да када подносите заједнички поднесак, пореска управа сматра да сте обоје одговорни за порезе и све доспеле камате или казне. То значи да бисте могли да будете у опасности ако ваш супружник не пошаље чек или погреши математику.

» ВИШЕ: Први пут погођен пореском казном? Можда ћете моћи да се извучете из тога

Шта вам то доноси:

Вероватно нижи порески рачун него ако поднесете одвојено; ваш стандардни одбитак — ако не наводите ставке — би могао бити већи, а можете узети одбитке и кредите који генерално нису доступни ако поднесете засебно.

Ожењен, подноси одвојено

Ко га користи:

Људи са високим зарадама који су у браку, људи који мисле да њихови супружници можда крију приходе или људи чији супружници имају проблема са пореским обавезама. На пример, ако размишљате или сте у процесу развода и не верујете да ваш супружник говори унапред о приходима, ова опција би могла бити за вас. Ако сте се недавно венчали са неким ко уноси пореске проблеме у мешавину, можда би вредело размислити о одвојеном подношењу захтева.

Како то ради:

 • Засебно подношење није исто што и пријављивање појединачно. Само неожењене особе могу да користе статус пријављивања појединачног пореза, а њихови порески разреди се на одређеним местима разликују од оних ако сте у браку и подносе одвојено.

 • Људи који поднесу одвојено често плаћају више него што би поднели заједно. Ево неколико разлога:

  • Не можете одбити камату на студентски зајам.

  • Не можете узети кредит за трошкове неге деце и издржаваних лица. Такође, износ који можете искључити из прихода ако ваш послодавац има програм помоћи за зависну негу је упола мањи од износа ако подносите заједно.

  • Не можете узети порески кредит на зарађени приход.

  • У већини случајева не можете узети искључења или кредите за трошкове усвајања.

  • Не можете узети кредит Америцан Оппортунити или Лифетиме Леарнинг.

  • Можете узети само половину стандардног одбитка, пореског кредита за децу или одбитка за доприносе за пензиону штедњу.

  • Можете одбити само 1.500 долара капиталних губитака уместо 3.000 долара.

  • Ако ваш супружник прецизира, и ви морате да наведете ставке, чак и ако би вам стандардни одбитак донео више. Такође ћете морати да одлучите који супружник добија сваки одбитак, а то може бити компликовано.

Шта вам то доноси:

Обично само већи порески рачун, али постоји неколико могућих погодности.

 • Ако имате план отплате студентског зајма заснованог на приходима који искључује прилагођени бруто приход, одвојено подношење би могло да смањи ваш месечни рачун ако се ваша плаћања засновају само на вашем приходу, а не на вашем заједничком приходу у браку.

 • Ако живите у друштвеној имовини - Аризона, Калифорнија, Ајдахо, Луизијана, Невада, Нови Мексико, Тексас, Вашингтон или Висконсин - све што парови зараде углавном припада оба супружника подједнако, што убија већину ових погодности.

Једно

Ко га користи:

Неожењени људи који се не квалификују за други статус пријаве.

Како то ради:

 • Постоје правила о томе да сте неожењени. Ако сте законски разведени до последњег дана у години, пореска управа вас сматра неожењеним током целе године. Ако је ваш брак поништен, пореска управа вас такође сматра невенчаним чак и ако сте заједно поднели захтев претходних година.

 • Не буди лукав. Пореска управа може да вас натера да користите статус пореске пријаве „заједничка пријава у браку“ или „засебна пријава у браку“ ако се разведете само да бисте могли да поднесете неожењен и да се поново венчате са бившом у наредној пореској години. Превод: Немојте се разводити сваке Нове године у пореске сврхе, а затим се поново венчати следећег дана - пореска управа је на том трику.

Шта вам то доноси:

Можда нижи порези ако зарађујете много новца. То је зато што су у највишим пореским разредима, нивои прихода који одређују пореске разреде за особе које су у браку који подносе заједно пријаве мањи од дупло више од нивоа прихода који одређују пореске разреде за самце. То је феномен који се зове „брачна казна“, а то значи да брачни парови завршавају у вишим пореским разредима брже него самци.

На пример, претпоставимо да сте ви и ваш партнер били сами 2020. и сваки од вас је имао 325.000 долара опорезивог прихода. Сваки од вас користи статус подношења јединственог пореза. Сваки од вас ће бити у пореском разреду од 35%. Сада претпоставимо да сте ви и ваш партнер у браку и да користите статус у браку и заједнички поднесете пореску пријаву. И даље сваки зарађује по 325.000 долара. Можда бисте очекивали да ћете остати у групи од 35%, али то више није случај. Ако сте у браку и заједно подносите документе, ваш приход – једноставно зато што је комбинован – ставља вас директно у категорију од 37%.

Листа је овде. Погледајте најбољи порески софтвер за 2021. и још много тога. Све подржано тоном штреберских истраживања. Погледајте победнике

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here