Како студентски кредити утичу на ваш кредитни резултат?

Сазнајте више о томе колико би колеџ могао коштати - и како то приуштити:

 • Укупна цена: Трошкови присуства

 • Шта је у вашем буџету: Пронађите приступачан избор за факултет

 • Опције финансирања: Федерални вс. приватни студентски кредити

 • Шта ћете платити након дипломирања: Израчунајте месечне уплате студентског кредита

Студентски кредити утичу на ваш кредит на исти начин као и други кредити — плаћајте по договору и то је добро за ваш кредит; платити касно, а то би могло да шкоди. Студентски зајмови, међутим, могу вам дати додатно време за плаћање пре него што касните.

Студентски кредити су углавном кредити на рате — плаћате одређени износ за одређени временски период. Зајмодавац то пријављује кредитним бироима, а ви почињете да успостављате евиденцију.

Имате право да видите информације које чувају кредитни бирои. Можете бесплатно да проверавате сва три главна бироа недељно током пандемије, а можете да проверите и бесплатан кредитни извештај од ТрансУниона преко НердВаллет-а колико год често желите. Тај се ажурира недељно.

Ако плаћате на време, сваки пут, почећете да успостављате солидну евиденцију о управљању кредитом.

Ево шта треба да знате о томе како студентски кредити могу утицати на ваш кредитни резултат.

Ако касните или прескочите плаћање

Заборав се дешава, а кратка борба неће утицати на ваш кредит. Ваш резултат ће почети да опада тек након што ваш зајмодавац пријави вашу закаснелу уплату једном или — што је вероватније — сва три главна кредитна бироа.

Колико дуго пре него што се пријави зависи од врсте кредита који имате:

 • Федерални студентски зајмови: Сервисери чекају најмање 90 дана да пријаве закашњела плаћања.

 • Приватни студентски кредити: Зајмодавци их могу пријавити након 30 дана.

Међутим, зајмодавци могу наплатити накнаде за кашњење чим пропустите плаћање.

Ако ваш зајмодавац пријави вашу закаснелу уплату, такође познату као кашњење, то ће остати у вашем кредитном извештају седам година.

Што више касни са плаћањем, већа је штета на вашем кредиту. На пример, ваш савезни студентски зајам ће бити неизвршен ако не извршите уплату 270 дана. То ће оштетити ваш кредит чак и више од кашњења од 30 или 90 дана.

Ако не можете да платите студентске кредите

Понекад новац постане тесан. У тим ситуацијама, питајте свог зајмодавца о смањењу или паузирању ваших месечних плаћања студентског кредита. Можда ћете моћи да:

 • Пријавите се за план отплате заснован на приходу ако имате савезне зајмове.

 • Пријавите се за модификовани план плаћања ако имате приватне зајмове и ваш зајмодавац нуди ову опцију.

 • Пријавите се за одлагање или одлагање да бисте привремено паузирали своје месечне уплате.

Промена услова вашег кредита не штети вашем кредиту. Све док обрадите плаћања како је договорено — чак и ако то значи да плаћате 0 УСД месечно — ваш кредитни резултат не би требало да трпи.

Проверите свој кредит ако је ваш савезни сервисер за кредите Греат Лакес

Скоро 5 милиона зајмопримаца чије савезне студентске кредите сервисира Греат Лакес Хигхер Едуцатион Цорп. можда су видели да су њихови кредитни резултати опали јер су њихови дугови погрешно пријављени главним кредитним бироима током аутоматског шестомесечног одлагања које је почело у марту 2020.

Паузирана плаћања зајмопримаца су можда пријављена као „одложена“ као резултат грешке кодирања. Паузирана плаћања је требало пријавити као да их је извршио зајмопримац. На пример, ако је зајмопримац био актуелан када је отрпљење почело, статус би требало да буде „тренутни“.”

Одложени статус није фактор бодовања према ФИЦО формулама за кредитно бодовање, онима које се најчешће користе за доношење одлука о позајмљивању. Али одложени статус може смањити кредитне резултате генерисане формулама ВантагеСцоре — оцене које се најчешће нуде бесплатно потрошачима као начин да прате њихову кредитну историју.

Греат Лакес каже да сарађује са агенцијама за кредитно извештавање на исправљању нетачности. Када су информације у основном кредитном извештају тачне, кредитни резултати не би требало да буду погођени.

Зајмопримци би требало да провере своје кредитне извештаје из сваког од три бироа за кредитно извештавање на АннуалЦредитРепорт-у.цом, бесплатна веб страница коју води влада.

Греат Лакес тражи да зајмопримци директно контактирају ако су њихови кредитни извештаји нетачни. Позовите 800-236-4300. Добијте више информација о контактирању корисничке службе Греат Лакес или о подношењу жалбе овде.

Да ли плаћање студентских кредита ствара кредит?

Плаћање на време је најважнији фактор који утиче на ваш кредитни резултат. Не можете постићи вучу без тога. Редовно, правовремено плаћање студентских кредита помоћи ће у изградњи кредита.

Ако сте раније користили само једну врсту кредита, као што је кредитна картица, онда је студентски зајам добар за ваш резултат јер помаже вашем кредитном миксу. Али то је мањи фактор резултата, тако да не вреди узимати зајам који си не можете приуштити само да бисте имали мешавину типова кредита.

Студентски кредити које су родитељи узели, као што су савезни зајмови за родитеље ПЛУС и приватни кредити за родитеље, утичу само на кредит особе која их је подигла. Дакле, ако родитељ подиже савезни зајам за родитеље ПЛУС, на пример, да би вам помогао да платите школу, то утиче на њихов кредит. С друге стране, студентски кредит који сте узели и који су потписали ваш родитељ, појављује се на оба ваша кредитна досијеа и може утицати на резултате за обоје.

Како рефинансирање студентских кредита утиче на мој кредит?

Паметно је куповати по најнижој стопи пре рефинансирања студентских кредита, посебно ако то можете учинити без трошења кредита. Било која од следећих опција ће вас спречити да имате више тешких упита о вашем кредитном извештају.

 • Пријавите се за све кредите које упоређујете у року од 14 дана. Према моделу ФИЦО кредитног бодовања, више чврстих упита истог типа — као што су упити о студентским кредитима — рачунају се као један упит ако се десе у кратком периоду. Различите верзије модела кредитног бодовања наводе различите временске оквире — укључујући 14, 30 и 45 дана — али ћете бити обухваћени свим њима ако све своје пријаве поднесете у року од 14 дана.

 • Добијте процене стопа кроз процесе претквалификације зајмодавца. Неки зајмодавци вам дозвољавају да добијете процену стопе која неће утицати на ваш кредит.

Како кредитни резултати утичу на нове студентске зајмове

Сви ваши студентски зајмови могу утицати на ваш кредит. Али уопште вам није потребан добар кредит да бисте подигли студентски зајам.

 • За савезне зајмове: За већину типова савезних студентских кредита, укључујући све савезне зајмове за студенте, није потребна провера кредитне способности. Федерални директни ПЛУС зајмови, доступни родитељима и дипломираним студентима, заиста захтевају један. Међутим, ваш кредитни резултат неће утицати на вашу стопу; сви ПЛУС кредити исплаћени у истој години имају исту стопу.

 • За приватне зајмове: Приватни кредити захтевају да бар један зајмопримац има добар кредит. Зајмодавац ће извршити проверу кредитне способности како би утврдио да ли се квалификујете за зајам. Што је ваш кредитни резултат већи, то ћете вероватно добити нижу каматну стопу. Често је студентима основних студија потребан супотписник да би се квалификовали за приватне студентске зајмове.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here