Како функционишу путне кредитне картице?

Вероватно сте чули за путне кредитне картице или картице за награде за путовања, али можда вам није јасно како оне функционишу. Ове картице вам плаћају бодове или миље за куповину путовања и свакодневне куповине. Када сакупите довољно поена или миља, можете да их искористите за награде као што су летови и боравак у хотелу.

Ако често путујете, једна од ових картица може бити паметно финансијско средство. Размишљам о пријави за путну кредитну картицу? Ево основа награда за путне кредитне картице да бисте започели.

Преглед путних кредитних картица

Кредитне картице специфичне за путовања функционишу слично као и било која друга кредитна картица за награде: када наплаћујете, зарађујете валуту по различитим стопама које се могу претворити у награде.

Валуте се разликују од картице до картице, али се обично називају „поени“ или „миље“.„На пример, већина картица авио-компаније плаћа миље у програму лојалности те авио-компаније. Хотелске кредитне картице и опште путне картице обично вам плаћају бодове. Обе врсте валута се могу искористити за путовања и друге награде.

Типично, путна кредитна картица ће вам платити додатно у својој валути када користите картицу за куповину путовања, али цене се разликују. Једна картица вам може понудити 2 бода или миље за 1 долар потрошен на куповину авио-компаније, док вам друга може понудити 3 бода или миље за 1 долар потрошен на куповину авио компаније.

Многе картице са наградама за путовања такође плаћају бодове или миље за свакодневне куповине које нису на путовању, али обично по нижој стопи — на пример, само 1 поен или миљу по потрошеном долару.

» Сазнајте више: Водич за почетнике за бодове и миље

Које врсте путних кредитних картица постоје?

Ово су неке уобичајене врсте кредитних картица путних бодова.

Кредитне картице авио-компаније

Кредитне картице авио компаније плаћају миље у програму лојалности одређене авио-компаније, које можете искористити за летове или надоградње. Картица такође може имати додатне погодности, као што су приоритетно укрцавање и бесплатна чекирана торба.

Типично говорећи, што је већа годишња накнада, више уграђених погодности путовања можете очекивати од картице.

 • Пример кредитне картице авио компаније: Унитед℠ Екплорер картица.

Хотелске кредитне картице

Хотелске кредитне картице се фокусирају на програм лојалности одређене групе хотела, а ви ћете зарадити више поена када купујете у хотелским објектима који учествују. Можете да искористите бодове за бесплатан боравак у хотелу или надоградњу собе.

Ваша картица такође може имати погодности као што је бесплатно ноћење сваке године када носите картицу или аутоматски елитни статус у програму награђивања хотела.

 • Пример хотелске кредитне картице: Марриотт Бонвои Боундлесс® кредитна картица.

Опште путне карте

Постоји неколико општих путних кредитних картица које нуде већу флексибилност у начину на који трошите своје награде. Овим зарађујете поене за свакодневну потрошњу, плус бонус поене за потрошњу у одређеним категоријама, као што су ресторани, путовања или намирнице. Ваши бодови се могу искористити за летове, пакете за одмор, изнајмљивање аутомобила, боравак у хотелима и још много тога. Неке од ових картица вам такође омогућавају да своје бодове пренесете директно у програме лојалности хотела и авио-компанија.

 • Пример опште путне карте: Цхасе Саппхире Преферред® картица.

Паушалне кредитне картице

Паушалне путне кредитне картице су једноставне и лаке за коришћење. Зарадићете одређени број поена или миља при свакој куповини, а не постоје категорије потрошње које треба пратити, а мање је збуњујуће зарађивати награде.

 • Пример картице са паушалним наградама за путовања: кредитна картица Цапитал Оне Вентуре Ревардс.

Премиум путне карте

Неке путне карте нуде премиум погодности. Они су дизајнирани за честе путнике који желе приступ више погодности. Ове картице често имају веће годишње накнаде, али погодности могу бити вредне труда и могу зарадити по већој стопи награда.

 • Пример премијум путне картице: Платинум Цард® компаније Америцан Екпресс.

» Сазнајте више: Најбоље кредитне картице за поене и миље за почетнике

Могуће предности путних кредитних картица

Неке од најпопуларнијих путних кредитних картица нуде неколико додатних погодности, као што су:

 • Без накнада за иностране трансакције: Неке кредитне картице наплаћују накнаде за трансакције у иностранству када купују у другим валутама док сте у иностранству, друге не.

 • Осигурање за отказивање путовања или кашњење путовања: Ваше путовање можда неће проћи како је планирано. Картица са уграђеним путним осигурањем може да вам надокнади трошкове када се ваши планови промене из квалификационих разлога.

 • Кашњење пртљага или осигурање изгубљеног пртљага: Путне кредитне картице могу укључивати покриће за прекиде пртљага. На овај начин, ако се ваша торба изгуби или касни на дуже време, можете купити тоалетне потрепштине и/или одећу и добити надокнаду.

 • Путни кредити: Путна кредитна картица може доћи са путним кредитима, који омогућавају да се одређени износ путних трошкова у доларима надокнади кредитом на изводу.

 • ТСА ПреЦхецк/Глобал Ентри кредити за пријаву: Неке путне картице нуде до 100 УСД кредита за пријаву за ТСА ПреЦхецк или Глобал Ентри. Ако користите своју картицу за плаћање ових такси за пријаву, можете зарадити кредит на изводу за надокнаду.

 • Приступ салону на аеродрому: Неке премиум кредитне картице за путовања укључују приступ салону на аеродрому. Ово даје власницима картица могућност да се опусте у аеродромском салону који учествује пре лета.

Како функционишу награде за путне кредитне картице?

Власници картица прикупљају бодове или миље док не буду спремни да их откупе за награде, а опције откупа ће зависити од картице коју имате. Генерално можете искористити награде путне кредитне картице за летове, боравак у хотелу, пакете за одмор и још много тога.

Неколико издавалаца кредитних картица депонују миље или поене директно на ваш налог у пратећем програму лојалности авио-компанијама или хотелима, док други издаваоци кредитних картица хостују сопствени портал за куповину на мрежи за награде за путовања.

» Сазнајте више: 5 корака да започнете путовање наградама

Неколико издавача кредитних картица ће вам омогућити да пренесете своје бодове на партнере, што може укључивати друге авио-компаније, хотеле и агенције за изнајмљивање аутомобила. У већини случајева почињете на онлајн порталу издаваоца картице да бисте пренели ове поене. Када се ваши поени пренесу на други налог лојалности, можете резервисати путовање за награду директно преко програма лојалности хотела или авио компаније. Генерално, ове врсте поена вам дају већу флексибилност за откуп.

Неки програми вам такође омогућавају да искористите поене и миље за поклон картице, комплементарна путовања, поврат новца или кредит на изводу, али ови избори обично не нуде најбољу вредност за ваше поене.

Примери како се стопе откупа и зараде разликују

Ево само неколико примера неких од варијација које ћете наћи на путним кредитним картицама:

 • Цхасе Саппхире Ресерве®. Можете користити своје Цхасе Ултимате Ревардс® бодове да резервишете путовања на Цхасе-овом порталу за путовања или можете пренети своје бодове на једног од преко десетина партнера. Бодови обично имају већу вредност када се искористе на веб локацији.

 • Кредитна картица Соутхвест Рапид Ревардс® Плус. Иако можете да зарадите Рапид Ревардс бодове са неколико партнера са југозапада, не можете да користите своје Рапид Ревардс бодове да летите другим домаћим авио компанијама.

 • ИХГ® Ревардс Цлуб Премиер кредитна картица. Са овом ИХГ картицом можете зарадити 25 поена по долару потрошеном у ИХГ хотелима који учествују, али ћете зарадити само 2 поена по долару потрошеном на бензинским пумпама, продавницама и ресторанима. Све остале куповине зарађују један поен по долару.

Шта тражити код путне кредитне картице

Доступне су многе путне кредитне картице. Када бирате било који финансијски производ, увек узмите у обзир своје личне циљеве и куповне навике. Ово вам може помоћи да сузите прави производ за вас.

Ево шта треба да тражите када упоређујете опције кредитне картице за путовања:

 • Бонус понуда: Многе кредитне картице нуде бонус за регистрацију новим власницима картица — обично прилику да зарадите велики број бонус поена након што потроше одређени износ на картици у првих неколико месеци након отварања налога. Упоредите ове понуде и њихову вредност поена пре него што изаберете картицу.

 • Потенцијал зараде: Не нуде све путне кредитне картице исти потенцијал зараде. Погледајте како свака картица награђује бодове или миље и не заборавите да узмете у обзир категорије куповине. Такође, проверите да ли је потенцијал зараде неограничен, јер ћете желети да максимизирате свој потенцијал зараде. За неке, одабир да добију путну кредитну картицу са паушалном стопом може бити најбољи.

 • Без накнада за иностране трансакције: Ако путујете у иностранство, проверите да ли картица наплаћује накнаде за иностране трансакције. На овај начин вам се не наплаћују додатне накнаде када користите своју картицу.

 • Погодности: Додатне погодности путовања, као што је приоритетно укрцавање на ваш лет или поклон добродошлице у вашем хотелу, могу учинити ваше путовање пријатнијим.

 • Годишња накнада: Неке путне кредитне картице наплаћују годишњу накнаду, друге не. Од суштинског је значаја да разумете годишњу накнаду пре него што поднесете захтев за кредитну картицу како бисте били сигурни да то можете себи приуштити. Путне картице са више погодности могу имати већу годишњу накнаду.

» Сазнајте више: Да ли су путне кредитне картице вредне тога?

Које путне карте се препоручују?

Имате неколико одличних опција које можете изабрати када одлучујете коју картицу да добијете, као што су:

 • Флексибилност, трансфер поена и велики бонус: Цхасе Саппхире Преферред® картица.

 • Без годишње накнаде: кредитна картица Банк оф Америца® Травел Ревардс.

 • Паушалне награде за путовања: Цапитал Оне Вентуре Ревардс кредитна картица.

 • Бонус награде за путовања и врхунске погодности: Цхасе Саппхире Ресерве®.

 • Луксузне погодности: Платинум Цард® из Америцан Екпресс-а.

 • Пословни путници: Инк Бусинесс Преферред® кредитна картица.

 • Кредитна картица авио компаније: Делта СкиМилес® Голд Америцан Екпресс Цард.

 • Хотелска кредитна картица: Ворлд оф Хиатт Цредит Цард.

За више детаља, као и друге високо препоручене картице, погледајте НердВаллет-ових 15 најбољих кредитних картица за путовања.

Ако размишљате о путној кредитној картици

Сада знате како функционишу путне кредитне картице. Они могу бити веома исплативи — на крају крајева, можете да зарадите и награде за путне куповине и друге трошкове које већ наплаћујете са своје картице.

Искориштавањем зарађених награда за путовања, ваша будућа путовања можете учинити приступачнијим. Истражите и размислите о својим циљевима пре него што изаберете путну кредитну картицу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here