Како ФДИЦ осигурање заправо функционише?

У овим ретким случајевима, ваш новац је заштићен све док је банка федерално осигурана. То значи подршку Федералне корпорације за осигурање депозита. (Кредитне уније нуде и ову сигурност, преко Националне управе за кредитне уније.)

Ево погледа шта је ФДИЦ, шта покрива и како чува ваш тешко зарађени новац.

Шта значи имати ФДИЦ осигурање

ФДИЦ је основан 1933. године као одговор на многе пропусте банака током Велике депресије. Имао је за циљ (и још увек) промовише поверење јавности у банкарски систем осигурањем депозита потрошача. У 2015. пропало је осам банака, али током Велике рецесије десетине су пропале. Ипак, од стварања ФДИЦ-а, ниједан цент осигураних депозита није изгубљен.

Банке нису осигуране од неиспуњавања обавеза; као и већина облика осигурања, има своју цену. Али ви не плаћате месечну накнаду, нити ваш порез плаћа рачун. Банка плаћа премије.

ФДИЦ осигурава до 250.000 долара по депоненту, по институцији и категорији власништва. ФДИЦ осигурање покрива депозитне рачуне — чековне, штедне и рачуне на тржишту новца и потврде о депозиту — и почиње само у случају да банка пропадне. Губици настали од улагања нису покривени, чак и ако су купљени од осигуране банке. ФДИЦ осигурање такође не покрива садржај сефа који се налази у банци.

» ВИШЕ: Како одабрати банку

ФДИЦ ограничења осигурања

Шта значи бити покривен "до 250.000 долара по депоненту, по институцији и категорији власништва"?

Размислите о примеру: Сами сте и обављате своје банкарство на једном месту. Имате 50.000 УСД на текућем рачуну, 100.000 УСД на штедном рачуну и 200.000 УСД на ЦД-овима, за укупно 350.000 УСД депозита. Али то је један депонент (ви), једна институција (ваша банка) и једна власничка категорија (један), па ако ваша банка пропадне, изгубили бисте 100.000 долара јер би у овој ситуацији ФДИЦ покрио само до 250.000 долара.

Не брините, међутим, јер следећа најважнија ствар коју треба знати о покривености ФДИЦ-а је да можете бити осигурани на много више у зависности од тога где држите своје рачуне и како су у власништву.

» ВИШЕ: Како одабрати банковни рачун

Како максимално повећати покривеност ФДИЦ-а

Један од начина да се уверите да је сав ваш новац осигуран је да га распоредите на више институција. Хајде да размотримо нови пример: још увек сте слободни, али сада имате 250.000 долара у једној банци и 250.000 долара у другој банци. Сав ваш новац је заштићен у овом сценарију.

„Категорија власништва“ се једноставно односи на то ко је власник налога. Најлакша разлика је између „сингле“, што значи налог за само једну особу, и „заједничког“, што значи налог који деле две или више људи. Друге врсте власничких категорија укључују одређене рачуне за пензионисање, као што су ИРА, рачуни поверења и рачуни плана бенефиција запослених.

Ево још једног примера који показује како различите категорије власништва утичу на то како је ваш новац осигуран: Ви сте у браку и у банци имате 500.000 долара на заједничком штедном рачуну који делите са супружником и 250.000 долара на ЦД-у на ваше име. Сав овај новац је заштићен. како? Заједнички штедни рачун је једна категорија власништва, где сте и ви и ваш супружник покривени до 250.000 долара. ЦД је друга категорија власништва (сингле) где сте покривени до тог износа.

» Тражите безбедно место за паркирање новца? Прегледајте НердВаллетову листу најбољих штедних рачуна.

Превише је комбинација да бисмо их све покрили овде. Само знајте да имате опције да се уверите да је сав ваш новац осигуран.

» ВИШЕ: Када размислити о заједничком банковном рачуну

Како да вратите свој новац уз ФДИЦ осигурање

Када федерално осигурана банка пропадне, ФДИЦ ће покушати да прода депозите и зајмове пропале институције солвентној. Ако је продаја успешна, рачуни купаца се једноставно преносе.

Када се не може извршити продаја, клијенти из пропале институције ће добити чекове од ФДИЦ-а за осигурана стања својих депозита, обично у року од неколико дана од затварања банке.

Клијенти ће добити обавештење поштом ако ФДИЦ захтева даље радње да би искористио депозите.

Сазнајте да ли је ваша банка ФДИЦ осигурана

Да бисте сазнали да ли су ваши депозити федерално осигурани, потражите своју банку на ФДИЦ-овом БанкФинд алату. Ако сте у опасности да налетите на или прекорачите ограничење од 250.000 УСД у било којој институцији, размислите о дистрибуцији новца у више банака како би сва ваша средства била осигурана.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here