Како функционише Гап осигурање?

Кључне Такеаваис:

 • Гап осигурање се исплаћује када је износ који је остао на вашем кредиту или лизингу већи од вредности вашег возила у тренутку када је проглашен потпуним губитком.

 • Покривање празнина се исплати само све док изнајмљујете аутомобил или ако дугујете више по кредиту него што ваш аутомобил вреди.

 • Не треба вам осигурање од пропуста ако немате кредит за аутомобил или лизинг.

 • Неће вам заувек требати осигурање од пропуста. Осигурање за отпуштање када је ваш кредит за аутомобил мањи од вредности вашег возила.

Ако је ваш аутомобил био украден или украден, осигурање од гапа би платило разлику између вредности вашег аутомобила и стања вашег зајма или лизинга, ако га имате — осигурање гап улази у игру само за возаче који то раде.

Иако ће друго осигурање платити вредност аутомобила у тренутку инцидента, ви сте одговорни за отплату кредита за аутомобил - чак и ако та исплата потраживања није довољна за то.

Ово је место где осигурање празнина може добро доћи.

Гап осигурање покрива оно што се дугује на аутомобилу након потпуног губитка

Гап осигурање допуњује исплату коју добијете од судара и свеобухватно покриће ако је ваш аутомобил украден или украден. Зајмодавци обично захтевају да купите колизију и свеобухватно покриће за дужину вашег закупа или зајма, тако да ћете обично требати и једно и друго да купите осигурање од празнина.

Каско осигурање и осигурање од судара плаћа само онолико колико аутомобил вреди у тренутку крађе или несреће. Када дугујете више за свој ауто кредит или лизинг од тога, осигурање од празнине долази у помоћ.

Иако ретко, неко осигурање од пропуста такође може покрити вашу свеобухватну или одбитну одбитку од судара, износ који се одузима од исплате штете.

Штреберски савет: Избаците покривеност јаза када је ваш кредит за аутомобил мањи од тренутне вредности вашег аутомобила. Онлине водичи за цене као што су Едмундс или Келлеи Блуе Боок могу вам дати представу о томе колико ваш аутомобил вреди. Осигуравачи га можда неће аутоматски испустити, па ћете можда морати да га уклоните.

Ево како функционише осигурање пропуста:

Рецимо да у тренутку када је ваш нови аутомобил украден, вреди 25.000 долара и имате кредит од 30.000 долара. Имате свеобухватно осигурање, које ће платити вредност вашег аутомобила у тренутку крађе, али прво морате да платите одбитак од 500 долара. Добијате 24.500 долара од осигуравајућег друштва, али и даље дугујете 5.500 долара за свој кредит.

Гап осигурање је дизајнирано да плати тих коначних 5.500 долара тако да не дугујете новац за укупан аутомобил. Без осигурања празнине, мораћете да покријете остатак кредита плус трошак новог возила.

Испод је тај пример укратко.

Пример покривања празнина

Кредит је остао да се плати

$30,000

Тренутна вредност аутомобила

$25,000

Дедуцтибле

500 долара

Каско осигурање плаћа

$24,500

Разлика између вредности вашег аутомобила (минус одбитак) и стања вашег кредита

$5,500

Са покрићем празнине, возач плаћа

$0

Без покрића празнине, возач плаћа

$5,500

» ВИШЕ: Шта покрива осигурање аутомобила?

Да ли је осигурање од пропуста вредно тога?

Многима људима није потребно осигурање од пропуста – ако немате закуп или кредит, или ако је ваш кредит исплаћен испод вредности вашег аутомобила, не треба вам ово покриће.

На крају, ако имате лизинг или новији кредит, желите да размислите о томе да ли можете да приуштите да платите разлику између његовог стања и вредности вашег аутомобила. Ако не можете или не желите да се носите са том ситуацијом у хитним случајевима, можда ћете имати користи од покривања празнина.

Провајдери осигурања јаза

Уопштено, можете купити осигурање само у року од три године од куповине новог аутомобила. Иако се смернице осигуравача разликују, компанија може захтевати једно или обоје од следећег:

 • Ваш ауто није старији од две до три године.

 • Ви сте првобитни власник возила.

Штреберски савет: Да бисте избегли плаћање камате на њега, НердВаллет препоручује куповину покрића празнина преко вашег ауто осигуравача, а не од дилера. Не пружају све компаније за осигурање аутомобила покриће празнина (или еквивалент) или га нуде у свим државама, тако да ћете можда морати да промените компаније.

Постоје три главна начина да се купи осигурање од пропуста:

 • Од вашег ауто осигуравача, као део редовног плаћања осигурања.

 • Од компаније која продаје само осигурање од пропуста. Самостално осигурање од празнина се обично продаје на мрежи путем једнократне куповине на веб локацији као што је Гап Дирецт.

 • Преко дилера или зајмодавца, укључених у плаћање вашег кредита. Са овим аранжманом, плаћате камату на трошкове вашег осигурања празнине током трајања кредита, чинећи покриће далеко скупљим.

Ако купујете преко свог дилера или зајмодавца:

 • Ако имате зајам за аутомобил, прво проверите свој уговор да видите да ли се од вас тражи осигурање од пропуста. Иако неки зајмодавци могу захтевати покриће, то је ретко. Међутим, ваш зајмодавац ће генерално захтевати од вас да купите свеобухватно покриће и покриће за колизију.

 • Продавац може аутоматски укључити осигурање од пропуста ако изнајмите свој аутомобил, па обавезно проверите свој уговор о закупу.

 • Ако сте већ купили осигурање од пропуста од свог дилера и желите да га купите од свог осигуравача, можда ћете моћи да га уклоните из уговора. Уверите се да имате покривеност током транзиције ако промените провајдера.

Дефиниција осигурања јаза

Гап осигурање, или загарантована заштита имовине, је опционо покриће које плаћа разлику између вредности вашег возила и износа који дугујете на свом аутомобилу у тренутку када је украден или укупан. Ово покриће допуњује свеобухватну исплату или исплату у случају судара, која може бити висока само као вредност вашег аутомобила.

Осигуравајућа друштва која продају покриће празнина

Неке од највећих осигуравајућих компанија које нуде самостално осигурање од пропуста као додатак полисама осигурања аутомобила су:

 • америчка породица.

 • Ауто-Власници

 • Либерти Мутуал.

 • Натионвиде.

 • Путници.

 • УСАА.

Друге компаније могу продати осигурање од недостатака или сличну полису као део зајма или лизинга. На пример, ако финансирате свој аутомобил директно преко банке осигуравача, можете добити покриће празнина од Стате Фарма, али не на ауто полиси.

» ВИШЕ: Набавите најјефтиније осигурање аутомобила

Колико кошта осигурање пропуста?

Осигуравачи аутомобила обично наплаћују неколико долара месечно за осигурање празнине или око 20 долара годишње, према Институту за информације о осигурању. Ваш трошак зависи од појединачних фактора као што је вредност вашег аутомобила. Такође ћете морати да купите свеобухватну покривеност и покриће судара. Да бисте пронашли најбољу компанију за вас, упоредите стопе осигурања аутомобила са најмање три осигуравача.

Зајмодавци наплаћују паушалну накнаду од око 500 до 700 долара за осигурање празнине, према Унитед Полицихолдерс, непрофитној потрошачкој групи, иако кредитне уније могу наплатити мање од других зајмодаваца.

Запамтите, ако додате покриће свом кредиту, такође ћете платити камату на њега. Просечна каматна стопа за нови аутомобил је скоро 6%, према Едмундсу. То значи да можете платити преко 800 долара за три године покрића празнине од дилера у поређењу са 60 долара од вашег ауто осигуравача.

Цене и каматне стопе ће се разликовати, тако да увек проверите код свог продавца и осигуравајуће компаније да бисте тачно упоредили трошкове.

» ВИШЕ: Цитати за осигурање аутомобила: Шта треба да знате

Алтернативе осигурању празнина

Осигурање од пропуста није једини начин на који можете да се заштитите ако вам је аутомобил украден или украден. Ево других алтернатива које треба размотрити.

 • Исплата зајма/закупа: Исплата зајма/закупа се разликује од осигурања празнина на неколико кључних начина, иако неки осигуравачи користе ова два термина наизменично. Покривање празнина је доступно само ако имате нови аутомобил, али исплата зајма/закупа може бити доступна за половне аутомобиле. Поред тога, отплата зајма/закупа плаћа одређени проценат вредности вашег аутомобила, често око 25%, поврх чека за потраживање уместо вашег дуга.

 • Осигурање за замену новог аутомобила: Ако сте више забринути због куповине новог возила него да отплатите старо, покриће за замену новог аутомобила може бити бољи избор за вас (иако скупље). Ово покриће помаже да се плати нови аутомобил исте марке и модела, умањен за одбитак, да замени своје возило новим.

 • Боље покриће замене аутомобила: Ако немате нови аутомобил, можда нећете моћи да купите ново покриће замене аутомобила или осигурање празнина. Ваш осигуравач може понудити бољу замену аутомобила како би покрио стање вашег кредита ако би горе дошло до најгорег.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here