Како функционише Ротх ИРА?

Ротх ИРА се односи на одложено задовољење: За разлику од других индивидуалних рачуна за пензионисање, са Ротх ИРА плаћате порезе на своје доприносе сваке године. Али такође за разлику од других појединачних рачуна за пензионисање, са Ротх-ом не плаћате порез на дистрибуцију - укључујући раст ваших инвестиција - када достигнете старосну границу за пензионисање.

Ротх ИРА вам такође омогућавају да повучете доприносе у било ком тренутку без казне. То чини Ротх ИРАс добрим алатом не само за штедњу за пензију, већ и за циљеве као што су штедња за колеџ или учешће на кући.

Можете их чак и додирнути у случају финансијских хитних случајева, иако је добро правило да избегнете трошење пензионе штедње током ваших радних година, осим ако није апсолутно неопходно.

» Спремни за почетак? Погледајте најбоље изборе НердВаллет-а за Ротх ИРА провајдере.

Како се Ротх ИРА разликују

Ротх ИРА, као и традиционална ИРА, гради уштеде тако што омогућава свом власнику да даје редовне доприносе и улаже их у портфељ акција, обвезница, заједничких фондова или других инвестиција. (Прочитајте више о како зарадити новац у Ротх ИРА.)

За разлику од алфабетске супе других имена рачуна за пензионисање, као што су ИРА, СИМПЛЕ ИРА, 401(к) и 403(б), Ротх ИРА је названа по правом људском бићу: Сен. Вилијам Рот, који је пре 20 година водио креирање овог јединственог пензионог плана.

„Бил је желео да створи културу штедње“, његова удовица, судија Џејн Рот из 3. У.С. Окружни апелациони суд, рекао је НердВаллету у разговору 2016. “Схватио је колико је људима важно и колико је тешко да уштеде новац за високо образовање и пензију. Један од његових циљева је био да пронађе подстицаје и методе и да у томе помогне.”

Са Ротх ИРА-ом, награда за плаћање више пореза сада је већа пореска уштеда како ваше инвестиције расту. Као што показује овај Ротх ИРА калкулатор, 35-годишњак са годишњим приходом од 80.000 долара који доприноси 5.500 долара Ротх ИРА-и до одласка у пензију са 67 година могао би завршити са 518.000 долара уштеђевине (под претпоставком годишњег приноса од 6%).

Али за разлику од традиционалне ИРА, сва та повлачења након пензионисања била би ослобођена пореза, нудећи уштеду од више од 130.000 долара у пензији. (Љубитељи традиционалних ИРА-а, међутим, могли би приметити да ти рачуни могу понудити пореске олакшице током радних година штедиша које Ротх не би могао.)

Ограничења Рота

Порезне уштеде су толико добре да влада ограничава износ који власници Ротх ИРА могу да допринесу. Годишње ограничење је 6.000 долара у 2021. и 2022. (7.000 долара ако имате 50 или више година).

Правила ИРС-а такође ограничавају ко се квалификује за Ротх: Високим зарађивачима може бити забрањено да доприносе пуним износом сваке године - или чак да уопште доприносе, као што табеле испод показују.

Ротх ИРА ограничења прихода и доприноса

Статус архивирања

2021 МАГИ

2022 МАГИ

Максимални годишњи допринос

Самац, глава домаћинства или у браку подносе одвојено (ако нисте живели са супружником током године)

Мање од 125.000 долара

Мање од 129.000 долара

6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 или више година)

125.000 до 140.000 долара

129.000 до 144.000 долара

Допринос је смањен

140.000 долара или више

144.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Удата која подноси заједно или квалифицирана удовица

Мање од 198.000 долара

Мање од 204.000 долара

6.000 долара (7.000 долара ако имате 50 или више година)

198.000 до 208.000 долара

204.000 до 214.000 долара

Допринос је смањен

208.000 долара или више

214.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Одвојено пријављивање у браку (ако сте живели са супружником у било које доба године)

Мање од 10.000 долара

Мање од 10.000 долара

Допринос је смањен

10.000 долара или више

10.000 долара или више

Није дозвољен допринос

Иако је могућност повлачења доприноса Ротх ИРА у било ком тренутку без пореза или казни привлачна, важно је знати да се то односи само на износ који сте уплатили на рачун, а не на додатни новац који сте зарадили. Свака зарада повучена са рачуна пре навршених 59½ година обично би била кажњена два пута: почетних 10% казне која се скине са врха, затим уобичајени порез који бисте платили на додатни приход (иако постоје неки изузеци). Погледајте Ротх ИРА правила повлачења.

“Пореска функција 'плати сада, уштеди касније' је посебно привлачна ако очекујете да ће ваш порески разред порасти у годинама које су пред вама и остати релативно висок у годинама пензионисања.”

Наравно, што дуже избегавате повлачења и дајете годишње доприносе Ротх ИРА-и, то ћете потенцијално прикупити више готовине и вероватно ћете имати веће уштеде пореза. Функција пореза „плати сада, уштеди касније“ је посебно привлачна ако очекујете да ће ваш порески разред расти у годинама које су пред вама и остати релативно висок у годинама пензионисања.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Почетак рада са Ротх ИРА

Већина онлине брокера, банака и робо-савјетника нуди Ротх ИРА. Када купујете за правог провајдера, прво добро питање које треба да се запитате је да ли бисте можда више волели приступ улагању без руку, „молим вас, учините то за мене“. Ако је тако, могли бисте се нагнути ка робо-саветнику и његовом аутоматизованом инвестиционом процесу, који користи ваше циљеве и толеранцију на ризик да би изабрао ваше инвестиције.

Ако желите да изаберете сопствене инвестиције - или научите како да то урадите - онда би онлајн брокерска фирма могла бити право место за почетак. Пожелећете да потражите брокера са платформом прилагођеном кориснику и широким спектром јефтиних инвестиционих избора. Можда ћете такође желети да изаберете брокера са мрежом филијала у вашој близини ако желите помоћ лицем у лице.

» Спремни да испробате Ротх ИРА? Ево неких провајдера који су направили нашу листу најбољих Ротх ИРА налога:

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here