Како функционишу процењени квартални порези

У зависности од врсте посла који обављате или начина на који сте плаћени, можда ћете морати да измирите свој порески рачун путем процењених тромесечних пореза.

Ко треба да изврши процењене тромесечне уплате пореза?

Људи који немају довољно новца. ИРС каже да морате да платите процењене тромесечне порезе ако очекујете:

  • Дуговаћете најмање 1.000 долара федералног пореза на доходак ове године, чак и након обрачуна ваших кредита по одбитку и поврата (као што је кредит за порез на приход), и

  • Ваши кредити по одбитку и поврати ће покрити мање од 90% ваше пореске обавезе за ову годину или 100% ваше обавезе прошле године, у зависности од тога шта је мање. (Праг је 110% ако је ваш прилагођени бруто приход прошле године био већи од 150.000 долара за брачне парове који подносе заједно или 75.000 долара за самце.)

» ВИШЕ: Сазнајте како ФИЦА и порези по одбитку утичу на вашу плату

Самозапослени. Независни извођачи, слободњаци и људи са споредним свиркама су главни кандидати за процењене тромесечне порезе, каже Бес Кејн, ЦПА у Сан Матеу, Калифорнија. То је зато што се на њихов приход аутоматски не задржава порез, објашњава она.

Станодавци и инвеститори (можда). Људи са приходима од закупа и инвестицијама ће можда морати да плате и процењене тромесечне порезе - чак и ако њихови послодавци задрже порезе од њихових плата.

„Они можда неће увек бити урачунати у њихов износ по одбитку, а онда заостају и на крају морају да плате процењену пореску казну, а не знају ни колики су процењени порези“, каже Тхомас Манголд, ЦПА у Остин, Тексас.

Да ли морате да плаћате процењене порезе тромесечно?

Према ИРС-у, не морате да плаћате процењене порезе ако сте У.С. држављанин или странац са резидентом и нисте имали пореску обавезу за претходну пуну пореску годину. И вероватно не морате да плаћате процењене порезе осим ако имате неопорезовани приход.

Када платити процењене тромесечне порезе

За 2021. годину, ево када доспевају процењене тромесечне уплате пореза:

Ако сте у овом периоду остварили приход

Предвиђени рок за плаћање пореза

Септ. 1 - дец. 31, 2020

Јан. 15, 2021

Јан. 1 – мар. 31, 2021

15. априла

1. април – 31. мај 2021

15. јуна

1. јун – авг. 31, 2021

Септ. 15

Септ. 1 – дец. 31, 2021

Јан. 18, 2022

» ВИШЕ: Сазнајте више о важним променама овогодишњег рока за подношење пореских пријава

Ови датуми се не поклапају са редовним календарским кварталима, па планирајте унапред. И не морате да извршите плаћање средином јануара ако поднесете пореску пријаву и платите оно што дугујете до краја месеца.

Можете да плаћате чешће ако желите, каже Кејн.

„Мислим да је лакше извршити 12 мањих уплата него четири већа“, каже она. „Ако дугујете 1.200 долара за годину, радије бих плаћао 100 долара месечно него 300 долара четири пута годишње. А ако говоримо о већим бројевима, постаје прилично екстремно.”

Како израчунати тромесечне процењене порезе

Постоји више од једног начина.

  • Можете процијенити износ који ћете дуговати за годину, а затим једну четвртину тога послати Порезној управи. На пример, ако мислите да ћете дуговати 10.000 долара за 2020., слали бисте 2.500 долара сваког квартала. Ово може најбоље функционисати за људе чији су приходи прилично исти током целе године или за људе који имају добру представу о томе колики ће им приходи бити.

  • Други метод је да процените своју годишњу пореску обавезу на основу онога што сте већ зарадили током године. Ово је често боље за људе чији се приходи разликују. У суштини, порез на годишњем нивоу на крају сваког квартала на основу разумне процене вашег прихода и одбитака до сада ове године. Пореска управа има радни лист који ће вам помоћи да извршите математику.

  • У сваком случају, користићете образац ИРС 1040-ЕС да покажете своју процену прихода и пројектујете своју пореску обавезу. Публикација ИРС 505 садржи сва правила и детаље, а добар порески софтвер ће вам помоћи да попуните формулар и извршите математику.

  • Ако се испостави да сте преценили или потценили своју зараду, можете да попуните још један образац 1040-ЕС и промените процењени порез за следећи квартал. Када поднесете годишњи извештај, вероватно ћете морати да приложите додатни образац – ИРС Форм 2210 – да бисте објаснили зашто нисте послали једнака плаћања.

  • Ако сте платили превише, можете добити повраћај новца или применити вишак на будућа плаћања.

  • Израчуни могу брзо да постану компликовани, па је добра идеја да се консултујете са квалификованим пореским радником ако имате питања. Осим тога, постоје посебна правила за пољопривреднике, рибаре и одређене послодавце у домаћинствима.

» ВИШЕ: Сазнајте шта је порез на самозапошљавање и да ли морате да га плаћате

Како платити процењене тромесечне порезе

Своје процењене пореске уплате можете послати поштом помоћу ИРС обрасца 1040-ЕС. Можете да платите и електронским путем користећи систем директног плаћања пореске управе или У.С. На пример, електронски федерални систем плаћања пореза Трезора. Плаћање кредитном картицом носи провизију од око 2%.

Можете чак платити у готовини код одређених малопродајних партнера ИРС-а.

» ВИШЕ: Погледајте све начине на које можете да извршите уплату пореској управи

Шта ако га одувам и позабавим се тиме касније?

Пореска управа ће наплатити казне ако нисте платили довољно пореза током целе године. Пореска управа може да вам наплати казну за закашњеле или неадекватне уплате чак и ако морате да вратите новац када поднесете пореску пријаву.

Пореска управа вам може дати паузу од казни ако:

  • Били сте жртва несреће, катастрофе или друге необичне околности, или

  • Имате најмање 62 године, пензионисани сте или сте постали инвалид ове или прошле године, а ваша ниска уплата је настала због „разумног разлога“, а не „намерног занемаривања“ Нека пореска правила су промењена због коронавируса Сазнајте више о томе шта Другачије је за пореске обвезнике као део одговора савезне владе на коронавирус. Погледајте промене

Како да ово олакшам?

„Ако сте у браку и ваш супружник има редован посао и порези су му задржани, он или она ће можда имати довољно пореза да покрију вас двоје“, објашњава Кејн.

То можете да постигнете тако што ћете његовом или њеном послодавцу дати нови образац В-4, са упутством колико пореза да задржи од сваке плате. Можете променити свој В-4 било када. Ако примате пензију или ануитет, користите образац В-4П.

» ВИШЕ: Како да попуните и промените свој В-4

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here