Како Федералне резерве утичу на стопе хипотека

Федералне резерве не постављају стопе на хипотеке, али индиректно утичу на хипотекарне стопе.

Стопе на хипотеке одређују многи елементи, укључујући стопу инфлације, темпо отварања радних места и да ли економија расте или се смањује. Монетарна политика Федералних резерви је такође фактор, а одређује је Федерални комитет за отворено тржиште.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

» ВИШЕ: Како се одређују стопе на хипотеке

Шта раде Федералне резерве

Федералне резерве су централна банка нације. Он усмерава економију са двоструким циљевима подстицања раста радних места уз држање инфлације под контролом.

ФОМЦ остварује те циљеве кроз монетарну политику: управљање залихама новца и трошковима кредита. Његово главно средство монетарне политике је стопа федералних фондова, која је каматна стопа коју банке међусобно наплаћују за краткорочне кредите. Иако не постоји таква ствар као што је „федералне хипотекарне стопе“, стопа федералних фондова утиче на каматне стопе за дугорочне кредите, укључујући хипотеке.

ФОМЦ се састаје осам пута годишње, отприлике сваких шест недеља, како би се прилагодила монетарна политика. Већина састанака резултира без промене стопе федералних средстава. На крају сваког састанка, комисија издаје изјаву у којој објашњава своје образложење. Три недеље касније, записници са састанка су објављени, дајући Фед штреберима још више детаља.

Да ли хипотекарне стопе прате стопе Фед-а?

Фед и хипотекарно тржиште се крећу као плесни партнери: понекад Фед води, понекад хипотекарно тржиште води, а понекад плешу сами.

Стопа федералних фондова и стопе на хипотеке обично се крећу у истом правцу. Али тешко је рећи да ли хипотекарне стопе прате акције Фед-а или обрнуто.

„Стапа федералних фондова утиче на каматне стопе за дугорочне кредите, укључујући хипотеке.”

ФОМЦ радије даје упозорење инвеститорима кад год планира да подигне или смањи краткорочне каматне стопе. Чланови одбора оглашавају своје намере убацујући наговештаје у своје јавне говоре. До тренутка када се комитет састане, обично постоји консензус међу инвеститорима да ли ће Фед смањити стопе, повећати их или задржати непромењене.

Како се тај консензус учвршћује пре састанка ФОМЦ-а, хипотекарне стопе се обично крећу у правцу у којем се очекује да ће се Фед кретати. Често, до тренутка састанка, хипотекарне стопе већ одражавају очекивану промену стопе.

У исто време, хипотекарне стопе се свакодневно крећу горе-доле као реакција на осеке и осеке У.С. и глобалне економије, што је иста дешавања на која Фед реагује. Повремено, Фед и хипотекарне стопе се крећу у супротним смеровима.

» ВИШЕ: Упоредите тренутне камате на хипотеке

Која је тренутна стопа федералних фондова?

Циљна стопа савезних средстава била је у распону од 0% до 0.25% од ванредног смањења стопе 15. марта 2020. Ванредна ситуација је била пандемија ЦОВИД-19 и поремећај економске активности који је резултирао.

„Ефекти корона вируса ће утицати на економску активност у блиској будућности и представљати ризик за економске изгледе“, објаснио је комитет за одређивање стопе.

Фед је почео да купује стотине милијарди долара вредних државних обвезница и хипотекарних хартија од вредности како би задржао готовину у финансијском систему и задржао дугорочне каматне стопе на ниским.

На свом редовном састанку који се завршава 9. 22. 2021., ФОМЦ је рекао да су „индикатори економске активности и запослености наставили да јачају“ због напретка у вакцинацији и снажне политичке подршке. Додаје се да је поновни пораст случајева ЦОВИД-19 успорио економски опоравак.

Централна банка је поновила да има за циљ постизање стопе инфлације од 2% на дужи рок. Пошто је стопа инфлације остала испод 2% неколико година, комитет за одређивање стопе има за циљ да дозволи да се на неко време подигне изнад 2% како би се ствари избалансирале. То значи да краткорочне стопе треба држати ниским "све док се ови резултати не постигну.„Фед је проценио да ће његова прва краткорочна повећања каматних стопа доћи 2023.

Централна банка је наговестила да ће ускоро почети да смањује куповину државних обвезница и хипотекарних хартија од вредности.

Стопа федералних фондова и ХЕЛОЦ

Иако Фед не одређује стопе на хипотеке, он има директан утицај на стопе које се наплаћују на кредитне линије за власнички капитал, које обично имају прилагодљиве стопе.

Каматне стопе на ХЕЛОЦ-е везане су за основну стопу Валл Стреет Јоурнал-а, која је основна стопа на корпоративне кредите највећих банака. Основна стопа се, заузврат, помера са стопом федералних фондова.

Када ФОМЦ смањи стопу федералних фондова, падају и каматне стопе на ХЕЛОЦ. Смањење од 15. марта 2020. за један процентни поен уштедело је 100 долара годишње - или 8 долара.33 месечно — на плаћање само камате ХЕЛОЦ-а са стањем од 10.000 долара. Примарну стопу је смањио на 3.25% од 4.25%.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here