Како поднети банкрот у поглављу 13

Стечај у поглављу 13 вам омогућава да реструктурирате огромне дугове под заштитом савезног суда, одређујући период отплате од три до пет година.

Ово се такође назива банкрот „запослених радника“, јер морате имати редован приход да бисте се квалификовали. Циљ је да се реше неки дугови и да се активирају обезбеђени кредити — они са колатералом, као што су кућа или аутомобил. Ево како да схватите да ли је стечај из поглавља 13 прави за вас и како да поднесете захтев.

Пратите свој дуг на једноставан начин. Пријавите се са НердВаллет-ом да бисте видели анализу дуга и предстојећа плаћања на једном месту. Пријавите се, бесплатно је

Да ли се квалификујете за стечај из поглавља 13?

Да бисте се квалификовали за стечај из поглавља 13:

 • Морате имати редовне приходе.

 • Ваш необезбеђени дуг не може премашити 419.275 долара, а ваш обезбеђени дуг не може премашити 1.257.850 долара.

 • Морате бити у току са пореским пријавама.

 • Не можете поднети захтев за стечај према Поглављу 13 у протекле две године или за стечај према Поглављу 7 у последње четири године.

 • Не можете поднети захтев за стечај (поглавље 7 или 13) у претходних 180 дана који је одбачен из одређених разлога, као што је непојављивање на суду или непоштовање судских налога.

Чак и ако се квалификујете за банкрот из поглавља 13, уверите се да знате разлику између банкрота из поглавља 7 и поглавља 13.

Ако се не квалификујете за Поглавље 13, размислите о другим опцијама за ослобађање дуга.

Погледајте да ли имате превише дугова. Ако се не квалификујете за Поглавље 13, размислите о другим опцијама за ослобађање дуга.

Како подносите захтев за стечај из поглавља 13?

Када размишљате о банкроту, састаните се са кредитним саветником из непрофитне агенције за кредитно саветовање и са адвокатом за стечај. Обе почетне консултације треба да буду бесплатне. Ови састанци ће вам помоћи да разумете своје околности и одлучите да ли је банкрот најбољи пут да вратите своје финансије на прави пут.

У Поглављу 13 о стечају, ви и ваш адвокат ћете радити на томе да докажете своју подобност за реорганизацију дуга стечајном управнику, који управља поступком. Добићете судско одобрење плана за отплату и необезбеђених и обезбеђених дугова делимично или у потпуности. Плаћаћете три до пет година и задржаћете своју имовину. На крају, остатак неких дугова може бити опроштен.

Када одлучите да поднесете документ, проћи ћете кроз ове кораке:

  1. Кредитно саветовање: Завршите саветовање о банкроту пре подношења захтева преко непрофитне агенције за кредитно саветовање. Ваш саветник вам такође може помоћи да направите план отплате.

  2. Нађите адвоката: Унајмите квалификованог адвоката за стечај. Поглавље 13 је веома сложено, а прескакање корака или неправилно попуњавање обрасца може довести до тога да ваш случај буде одбачен или да немате покриће одређених дугова.

  3. Попуните папирологију: Адвокат ће вам помоћи да попуните различите обрасце потребне за подношење. Мораћете да прикупите информације о целокупној финансијској слици, укључујући дугове, приходе, имовину и месечне трошкове.

  4. Подношење захтева за банкрот: Такође познато као „подношење“ стечаја, подношење различитих образаца покреће процес. Биће именован стечајни управник. Чим поднесете документ, уносите оно што се зове „аутоматски боравак“, што значи да већина покушаја наплате ваших дугова мора престати.

  5. Слање плана плаћања: У року од 14 дана од подношења петиције, морате да поднесете предложени план плаћања. Морате почети да плаћате план у року од 30 дана од подношења петиције, чак и ако још није одобрен.

  6. Састанак поверилаца: Између 21 и 50 дана након подношења петиције, управник ће бити домаћин састанка на којем повериоци могу да разговарају о свим питањима која имају са вама.

  7. Саслушање за потврђивање: Најкасније 45 дана након састанка поверилаца, ви, управник и повериоци који желе да присуствујете састанку на суду како бисте потврдили план плаћања.

  8. Плаћање: За три до пет година, повериоци се исплаћују према договору у оквиру плана.

  9. Курс за едукацију дужника: Пре него што се заврши стечај из поглавља 13, морате да завршите „курс за образовање дужника“ у непрофитној агенцији за кредитно саветовање.

Кликните кроз ове одељке да бисте сазнали да ли је стечај из поглавља 13 прави за вас и како да се обновите од банкрота.

Да ли је стечај из поглавља 13 прави за вас?

Размислите о банкроту ако ваши проблематични дугови укупно износе више од 40% вашег годишњег прихода или би било потребно пет година или више да се исплати чак и ако сте предузели екстремне мере. Поглавље 13 може бити ваш најбољи пут до банкрота ако:

 • Желите да задржите одређена средства или касните са плаћањем хипотеке или аутомобила и желите да их надокнадите током времена.

 • Већина ваших дугова су студентски зајмови, издржавање деце или други дугови који или не могу бити или је мало вероватно да ће бити отплаћени у складу са Поглављем 7.

 • Имате супотписника на рачуну који касни. Са Поглављем 7, повериоци су слободни да траже вашег супотписника иако сте заштићени. Ако поднесете Поглавље 13, можете организовати отплату супотписаног дуга у свом плану отплате, штитећи свог супотписника.

Користите бесплатне почетне консултације које нуде кредитни саветници и многи адвокати за стечај да бисте сазнали више о банкроту и другим опцијама за отплату дуга, као што је план управљања дугом преко агенције за кредитно саветовање.

Банкрот из поглавља 13 ће остати у вашим кредитним извештајима седам година од датума подношења, а током тог времена ћете вероватно бити теже да добијете кредит. Чак и тако, ваши кредитни резултати би требали почети да се опорављају. Истраживачи из Банке федералних резерви Филаделфије погледали су податке из 2010-12. и открили да су они који су завршили своје планове отплате и добили отпуст да су њихови резултати порасли са 535.2 до 610.8.

Неки дугови се обично не могу избрисати у стечају, укључујући недавне порезе, издржавање деце и студентске кредите. Банкрот и даље може бити опција за вас, међутим, ако би брисање других врста дугова - кредитних картица, личних зајмова, медицинских рачуна - ослободило довољно новца за плаћање дугова који се не могу избрисати.

„Стечај није лек за сваку ситуацију и мислим да ако размишљате да то урадите, требало би да имате искрен разговор са адвокатом“, каже калифорнијски адвокат за банкрот Метју Олсон. „Постоји лоша страна поготка на вашем кредитном извештају, али ће то често бити надјачано ослобађањем од стреса и решавањем овог проблема и омогућавањем вам да напредујете са својим финансијама.”

Банкрот у поглављу 13 траје дуже од другог уобичајеног облика банкрота потрошача, Поглавље 7, које опрашта већину облика дугова, као што су кредитне картице, медицински рачуни и лични зајмови.

» ВИШЕ:  Погледајте да ли је банкрот у поглављу 7 боље прикладан

Обнова након банкрота

Иако ће банкрот остати на вашим кредитним извештајима годинама, можете одмах почети да надокнађујете ту негативну ознаку позитивним информацијама. Уверите се да плаћате сваки рачун на време, јер историја плаћања има највећи утицај на ваше резултате.

Други кораци које можете да предузмете да вратите кредит укључују прављење и праћење буџета и пажљиво коришћење кредита. Ако вам је тешко да добијете нове кредитне линије, размислите о томе да почнете са безбедном кредитном картицом.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here