Како пронаћи финансијске саветнике „само за савете“,

Ако желите савет о новцу коме можете веровати, најбоље је да унајмите финансијског планера који плаћа само накнаду. Трик је у проналажењу планера који је вољан да буде ангажован за разумну накнаду.

Планери са само накнадама не прихватају провизије или поврате и плаћају се искључиво од накнада клијената. Већина користи модел „активе под управљањем“ где управљају инвестицијама својих клијената и наплаћују годишњу накнаду од око 1%. Да би математика функционисала, ови финансијски планери обично захтевају од људи да имају стотине хиљада долара за улагање. Иначе би саветници пожњели премало од својих хонорара да оправдају сате утрошене на израду финансијских планова.

Ово је очигледно проблем за људе који немају довољно средстава. То такође може бити проблем за оне који то раде, јер саветници прикупљају своје хонораре из године у годину, без обзира на то колико савета заправо дају. Осим тога, не желе сви или не требају саветници да улажу свој новац.

То чак постаје проблем и за саме планере. Клијент са малим портфељем може имати сложеније потребе и захтевати више времена од клијента са већим портфолиом, али накнаде то неће одражавати.

Осим тога, оно за шта ови планери технички наплаћују - управљање инвестицијама - може се добити за много мање од робо-саветника. Ове дигиталне инвестиционе услуге користе компјутерске алгоритме за инвестирање и обично наплаћују једну четвртину једног процента.

» Који тип је прави за вас? Научите како да изаберете финансијског саветника

Планери у суштини поклањају вредан део онога што раде, финансијске савете, док наплаћују премијум цене за робу коју машина у суштини може да уради за много мање.

Саветници (и финансијски консултанти) све више препознају недостатке у овом приступу и неки истражују алтернативе, као што је наплата фиксних месечних или кварталних накнада, каже финансијски новинар Боб Верес, власник Инсиде Информатион, сајта за саветнике.

Ако тражите финансијски савет који није заснован на величини вашег портфеља, ево неколико места за проверу и шта можете очекивати да платите.

КСИ Планнинг Нетворк. Ово је мрежа финансијских планера који се обично фокусирају на клијенте у генерацијама Кс и И, или миленијалце, који немају много средстава за улагање. Међутим, не постоји старосна граница, а неки од планера су специјализовани и за помоћ бејби бумерима. Саветници морају бити сертификовани финансијски планери или ЦФП; заклињу се да ће се придржавати стандарда фидуцијарног клијента на првом месту, што значи да стављају интересе својих клијената на прво место; и нуде фиксне месечне накнаде (иако могу понудити друге опције, укључујући сатнице или накнаде за управљање имовином). Месечне накнаде обично износе 100-200 долара, а неки планери захтевају почетну накнаду или накнаду за подешавање од 1.000 до 2.000 долара.

Гарретт Планнинг Нетворк. Мрежа планера Схерил Гарретт представља планере који су спремни да наплаћују по сату, иако многи такође управљају имовином уз накнаду. Чланови су или сертификовани финансијски планери или су на путу да добију ознаку, или су сертификовани јавни рачуновође који имају личне акредитиве стручњака за финансије, што је слично ЦФП-у. Гарретт такође захтева од својих планера да буду фидуцијари. Накнаде по сату се обично крећу од 150 до 300 долара. Консултације фокусиране на једну тему, као што је преглед портфолија, могу трајати два или три сата. Свеобухватни финансијски план који покрива порезе, осигурање, планирање имовине, планирање факултета и друге релевантне теме може захтевати 20 сати или више.

Финансијски само савети. Финансијски блогер Хари Сит започео је своју услугу повезивања људи са саветницима који плаћају само накнаде који само наплаћују савет и не прихватају накнаде за управљање имовином. Сит се брине да ће саветници који раде и једно и друго бити у искушењу да гурну људе ка управљању имовином, јер је то уносније. Сит наплаћује 200 долара како би помогао људима да пронађу фидуцијарне ЦФП-е који су или локални или, ако ниједан није доступан, вољни да раде на даљину. Планери обично наплаћују 100 до 400 долара на сат.

Удружење за финансијско саветовање и едукацију о планирању. Не захтева свака пореска пријава ЦПА и не захтева свака финансијска ситуација ЦФП. Акредитовани финансијски саветник или финансијски фитнес тренер може бити приступачнија алтернатива. Тренери и саветници у приватној пракси обично наплаћују од 100 до 150 долара по сату, иако многи раде на клизној скали, каже Ребека Вигинс, извршни директор удружења, које даје обе акредитиве. Други су запослени у војсци, кредитним синдикатима или другим организацијама и нуде своје услуге бесплатно или по сниженој цени, каже она. Ови саветници или тренери се фокусирају на питања релевантна за Американце са средњим и нижим приходима, укључујући буџетирање, управљање дугом и планирање пензионисања.

„Главна ствар је да су ови професионалци приступачни, непристрасни и високо обучени“, каже Вигинс. “Њихов фокус је на потребама клијената и успостављању здравог финансијског управљања.”

У претходној верзији овог чланка погрешно је наведен назив Удружења за финансијско саветовање и едукацију о планирању. Овај чланак је исправљен.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here