Како пронаћи стан који је одобрила ФХА

Фото: Гетти Имагес

Стан који је одобрила Федерална стамбена администрација може бити добра алтернатива ако не можете да пронађете приступачну кућу коју је одобрила ФХА на конкурентном тржишту или желите да смањите величину (и да неко други брине о дворишту!).

Ево неколико пречица које ће вам помоћи да започнете потрагу за стамбеним објектом који је одобрила ФХА.

» ВИШЕ: Научите основе ФХА кредита

Пронађите станове које је одобрила ФХА помоћу алата за претрагу ХУД-а

ФХА је програм У.С. Одељење за становање и урбанизам. ФХА зајмови су често посебно атрактивни за купце куће који први пут купују јер нуде ниске уплате заједно са блажим кредитним резултатом и захтевима у односу на дуг према приходима од конвенционалних хипотека.

ХУД-ова алатка за претрагу станова је брз начин да видите листу станова за вашу област коју је одобрила ФХА. Претраживање базе података је прилично једноставно, али ево неколико савета:

  • Почните тако што ћете унети поштански број да бисте ограничили листу на станове у жељеној области. Ако само кликнете на „пошаљи“ без попуњавања ниједног поља, добићете резултате за целу земљу.

  • Да бисте проширили претрагу, филтрирајте по држави. Ако унесете град, округ или чак назив стана (што значи назив комплекса), од вас ће бити затражено да одаберете и државу.

  • Да бисте видели само стамбене комплексе које је одобрила ФХА, поставите падајући мени "статус" на "одобрено." На овај начин ћете знати да видите развој догађаја у којима јединице испуњавају услове за ФХА стамбени зајам. "Истекао" значи да им је истекло одобрење (комплекси морају поново да се пријаве сваке три године); "повучено" може указивати на дупликат записа или да је ФХА вратила своје одобрење (није добар знак).

Након што изаберете одговарајућа поља, кликните на мало дугме "пошаљи" да бисте видели листу ФХА станова. Нисам луд за резултатима? Притисните дугме за повратак на вашем претраживачу да бисте покушали нову претрагу.

» ВИШЕ: Истражите друге програме за купце куће први пут

Зашто неки станови нису одобрени од стране ФХА?

Многи станови нису одобрени од стране ФХА јер су до октобра 2019. кредити ФХА били доступни само за стамбене објекте који се налазе у објектима које је одобрила ФХА. То је значило да од преко 150.000 стамбених комплекса широм Сједињених Држава.С., само 6.5% — укупно око 9.750 комплекса — испуњавало је услове за финансирање ФХА.

То не значи да 93.5% стамбених зграда у Сједињеним Државама.С. нису до шмркања; вероватно је да у вашој близини постоји много комплекса чији програмери једноставно нису поднели захтев за одобрење ФХА, тако да се не појављују у алату за претрагу.

Добра вест: сада је могуће да зајмопримци добију одобрење ФХА за појединачне јединице унутар стамбених комплекса који нису одобрени од стране ФХА. ФХА каже да би одобрења за једну јединицу могла повећати број стамбених јединица које је одобрила ФХА за 20.000 до 60.000 јединица годишње.

„Кондо јединица која није део комплекса који је одобрила ФХА можда и даље испуњава услове за ФХА зајам.”

Ево другачијег начина да користите ХУД-ов алат за тражење стана да бисте лоцирали више потенцијалних опција:

  • Изаберите исту државу, град и/или поштански број који сте раније унели, али уместо да изаберете "одобрено" из падајућег менија "статус", изаберите "одбијено"." Комплекси који су одбијени и даље испуњавају услове за одобрење за једну јединицу.

  • Кликните на „пошаљи“ и видећете другачију листу развоја станова.

  • Погледајте седму колону са леве стране, „Коментари." Видите реч "Постоји"? Кликните на њега и моћи ћете да видите зашто комплекс није добио одобрење ФХА.

У неким случајевима, наћи ћете информације које указују да развој вероватно није негде где бисте желели да живите - белешке о проблемима удружења власника кућа, на пример. Али вероватно ћете наићи на развој догађаја у којима се недостатак одобрења свео на недостатак папирологије. ХУД покушава да олакша процес одобравања ФХА стана за програмере, иако за неке мање комплексе, трошкови пријаве и даље могу бити проблем.

Шта је ФХА одобрење за станове?

Одобрење ФХА за станове у комплексима које је одобрила ФХА је слично процесу за куће које је одобрила ФХА. Чак и ако је цео развој био у реду, и даље ће вам требати ФХА процена како бисте били сигурни да појединачна јединица коју желите да купите испуњава стандарде агенције.

Сада када ФХА одобрење за станове није ограничено на комплетан развој, можете се пријавити преко свог зајмодавца који је одобрила ФХА да бисте добили одобрење за једну јединицу (понекад се назива „одобрење на лицу места“ или „прометни зајам“). Ваш зајмодавац ће морати да сарађује са менаџментом комплекса или удружењем власника кућа како би поднео папирологију ФХА која показује да развој, иако неодобрен, испуњава основне стандарде ФХА. На пример, комплекс мора да има најмање пет јединица, јединице не могу да буду стамбене зграде и комплекс не може да буде у изградњи.

Одобрења за појединачне јединице се додељују од случаја до случаја, тако да би стан који тражите и даље могао бити одобрен све док већи развој испуњава неке од смерница ФХА. И да, чак и када се та папирологија заврши, и даље ће вам требати ФХА процена.

Без обзира да ли имате на уму одређени комплекс или не, купчев агент за некретнине који има искуства са ФХА позајмљивањем може бити права предност, посебно ако сте први пут купац куће. Агент вам може помоћи да направите листу станова који задовољавају ваше потребе - и ФХА смернице.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље зајмодавце за ФХА кредите

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here