Како пронаћи доброг купца агента за некретнине

Путовање куповине куће прати узбудљив, али често изазован пут. Добар агент за купце може вам помоћи да се клоните препрека, пређете неравнине и стигнете на одредиште.

Ево шта треба да знате да бисте пронашли доброг купца агента за некретнине.

Шта је агент купца?

Агент купца је професионалац за некретнине који заступа интересе купца у трансакцији некретнина.

Агент за купце куће проналази одговарајућу некретнину за продају на основу ваших циљева и распона цена и води вас кроз сложен процес преговарања са агентима и продавцима да бисте добили најбољу понуду.

Већина традиционалних агената за некретнине ради и са купцима и са продавцима, иако обично агент представља или купца или продавца у једној трансакцији. Када заступа купца, агент има законску одговорност да делује у њиховом најбољем интересу.

Шта је ексклузивни агент за купце?

Ексклузивни агент за купце куће заступа само купце а никада продавце. Са ексклузивним агентом купца, никада не морате да бринете о сукобу интереса због агента или агентовог брокерског посредовања који заступа другу страну.

Штреберски савет: Постоји много мање ексклузивних агената купаца него традиционалних агената, тако да ће их бити теже пронаћи. Национална асоцијација екслузивних агената купаца има онлајн алат за лоцирање чланова.

Чувајте се двоструке агенције

Неке државе дозвољавају „двоструку агенцију“, у којој агент представља и купца и продавца у истој трансакцији. Избегавајте овај аранжман ако желите да неко преговара у ваше име како бисте добили најбољу понуду.

Понекад се двострука агенција може односити на два агента из исте брокерске куће који представљају купца и продавца. А у неким државама, други термини се користе за описивање агената који раде и са купцем и са продавцем, али немају фидуцијарну одговорност ни према једном, као што су трансакциони агент или фасилитатор.

Термини који се користе за описивање агената и њихових одговорности разликују се у зависности од државе и могу бити збуњујући. Да бисте прешли кроз жаргон, питајте потенцијалног агента да ли ће заступати само ваше интересе (не и интересе продавца) током процеса куповине куће и затражите писмени опис односа.

» ВИШЕ: 5 незгодних истина о агентима за некретнине

Шта ради купчев агент за некретнине

Агент купца вас води кроз процес куповине куће — од тражења куће до затварања. Између осталог, добар агент купца ће:

Пронађите куће за продају: Добар агент ће вам помоћи да разумете тип куће који можете да приуштите на тренутном тржишту, да пронађете куће на листи које одговарају вашим потребама и распону цена, а затим ће вам помоћи да сузите опције на некретнине које вреди размотрити.

Помоћ при давању понуда: Након што пронађете кућу коју желите да купите, ваш агент ће вас посаветовати о томе колико да понудите и које непредвиђене услове да укључите у уговор, на основу имовине и анализе тржишта. Добар агент ће објаснити услове уговора, одговорити на ваша питања и провести вас кроз сваки корак процеса.

Преговарајте са продавцем: Агент ће вас обавестити о одговору продавца на вашу понуду и саветовати вас о следећим корацима, као што је да ли да прихватите противпонуду продавца или преговарате о цени и условима.

Упутите вас на друге професионалце: Агент купца може да вас упути на друге професионалце, као што су кућни инспектори, адвокати за некретнине и селидбе.

» ВИШЕ: Калкулатор приступачности дома

Како агент купца добија плату

Продавац обично плаћа провизију агента за некретнине, која је подељена између агента за листинг и агента купца. Типична провизија за некретнине је 5% до 6% од продајне цене куће.

Како пронаћи агента купца

Купујте зајмодавца и добијте претходно одобрење за хипотеку пре него што изаберете агента за некретнине. Претходно одобрење хипотеке је писмо зајмодавца које показује износ кредита и услове за које се квалификујете. Добивање претходног одобрења показује агентима за некретнине и продавцима да сте озбиљан купац.

Када добијете писмо о претходном одобрењу, време је да потражите агента. Ево како да га пронађете:

Добијте препоруке

Затражите препоруке агента од људи којима верујете. Ако се селите у нови град, затражите препоруке од свих контаката које тамо имате. Будуће колеге могу да вас упуте у правом смеру ако се преселите због новог посла, нпр.

» ВИШЕ: Како купити кућу невиђен

Пронађите агента у својој области Посетите Беттер Реал Естате да бисте пронашли правог агента и уштедели до 1% куповне цене вашег дома. Пронађите свог агента

Проверите искуство и обуку

Потражите лиценцираног агента за некретнине са пуним радним временом који показује посвећеност професионализму. Колико година агент послује и које стручне обуке и сертификате је завршио? Да ли је агент повезан са локалним организацијама за некретнине? Искуство, обука и јаке професионалне везе у заједници омогућавају агенту да ефикасно преговара у ваше име.

Интервјуирајте агенте и проверите референце

Ево неколико тема за разматрање:

  • Комуникација и стил рада: Како ће агент комуницирати са вама? Да ли ћете радити директно са агентом или са агентовим помоћницима? Ови детаљи откривају много о стиловима рада, тако да можете изабрати агента са приступом који одговара вашим потребама.

  • Лов на куће: Како ће агент пронаћи наведене куће у вашем ценовном рангу? Питајте како је агент помогао другим купцима попут вас да пронађу домове.

  • Прављење понуда и преговарање: Како ће вам агент помоћи да направите конкурентне понуде и преговарате са продавцима? Са којим изазовима ћете се суочити на данашњем тржишту? Добар агент поставља реална очекивања.

Затражите имена клијената који су недавно купили кућу и контактирајте те клијенте да сазнате колико су задовољни.

Изаберите правог агента купца за вас

Агент може имати све квалификације на папиру да би био успешан, али можда није прави за вас. Без обзира да ли први пут купујете кућу или купујете трећу кућу, запазите како се осећате када комуницирате.

Да ли се агентов стил комуникације поклапа са вашим? Да ли је ово неко коме бисте могли веровати да ће се старати о вашим интересима? Добар однос је важан колико и искуство и компетенција агента.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here