Како пронаћи хипотекарног брокера

Када финансира куповину куће, хипотекарни брокер је попут проводаџија у вези: може да вас упари са зајмодавцем да вам помогне да пронађете најбољу хипотеку за ваше потребе, обезбедите конкурентну каматну стопу и уштедите време и новац.

Али баш као што добар проводаџија може да направи велику разлику у проналажењу правог партнера, од суштинског је значаја одабрати праву особу за партнерство када финансирате кућу. Пратите ове кораке да бисте пронашли правог хипотекарног брокера за вас.

» ВИШЕ: 12 најбољих хипотекарних кредитора

Врши истраживања

Као и код сваке важне финансијске одлуке, темељно истраживање је први корак да будете сигурни да сте изабрали мудро. Ево како да почнете:

Обратите се пријатељима и породици. Питајте своју породицу и пријатеље да ли су користили хипотекарног брокера приликом куповине куће. Да ли су били задовољни услугом коју су добили? Да ли је хипотекарни брокер био образован и пажљив? Да ли би поново радили са њима?

Добијте препоруке од свог агента за некретнине. Ваш агент за некретнине треба да има пулс о локалним хипотекарним брокерима у вашем подручју и да може да препоручи квалификоване појединце да раде са вама. Агенти за некретнине праве провизију након што се кућа прода, тако да имају интерес да препоруче доброг брокера који може да затвори ваш кредит.

Прочитајте онлајн рецензије. Прочитајте рецензије на Гоогле-у или Иелп-у о способности хипотекарног брокера да обави посао. На пример, колико је времена било потребно да клијентов кредит буде одобрен? Ако је било камена спотицања у трансакцији, како се хипотекарни брокер носио са њима? Такође треба да обратите пажњу на оно што рецензенти говоре о комуникацијским, организационим и вештинама решавања проблема (или недостатку истих) хипотекарног брокера.

Можете да проверите да ли је хипотекарни брокер лиценциран тако што ћете проверити ваш државни регулатор или државни систем и регистар за лиценцирање хипотекарних кредита. Биро за боље пословање такође може навести да ли је било притужби на брокера и да ли су та питања решена.

Упоредите брокере

Баш као што се препоручује да купујете около када упоређујете хипотекарне зајмодавце, требало би да урадите исто када бирате хипотекарног брокера. Након што истражите, сузите листу на најмање три кандидата. Затим им можете поставити ова питања да бисте утврдили да ли је брокер права особа за вас.

Које врсте производа нудите? Једна од предности рада са хипотекарним брокером је то што они сарађују са многим зајмодавцима и пружају зајмопримцима различите опције хипотеке. Али, баш као и код зајмодавца, хипотекарни брокер можда неће имати приступ сваком зајму. Дакле, ако сте заинтересовани за одређени тип кредита — као што је ВА или ФХА зајам — уверите се да брокер нуди ту опцију.

» ВИШЕ: Коју врсту стамбеног кредита да добијем?

Да ли имате искуства у раду са зајмопримцима у мојој ситуацији? Сазнајте да ли је хипотекарни брокер радио са зајмопримцима који одговарају вашим специфичним потребама, као што су лоша кредитна способност или жеља за одређену врсту зајма. Наравно, нема гаранције да ће вам хипотекарни брокер дати најбољу понуду, али ако су упознати са вашом ситуацијом, могли би вам помоћи да приступите врстама кредита који можда нису на вашој листи.

Са којим зајмодавцима радите? Хипотекарни брокер може радити са скупом жељених зајмодаваца, олакшавајући вам процес стамбеног кредита смањујући време проведено у куповини. Али неки зајмодавци уопште не раде са хипотекарним брокерима. Ако желите да се повежете са одређеним зајмодавцем, уверите се да ваш брокер то може понудити - или вас упутити у сличном правцу који би могао бити добар.

Које су ваше накнаде? Хипотекарни брокери су по закону обавезни да обелодане своје накнаде. Обично им се плаћа 1% до 2% износа кредита као плата или провизија (по закону, максимална накнада коју хипотекарни брокери могу наплатити је 3% од износа кредита). Хипотекарне брокере могу платити или зајмодавци или зајмопримци, али их не могу платити обе стране. Ако зајмопримац плати накнаду, она се може платити унапред или урачунати у износ кредита. Можете у потпуности избјећи накнаде за хипотекарне брокере ако одлучите да не радите са брокером и умјесто тога сами пронађете и одаберете зајмодавца.

» ВИШЕ: Коришћење хипотекарног брокера вс. зајмодавац 

Покажите да сте финансијски спремни

Хипотекарни брокер може олакшати добијање стамбеног кредита тако што ће вас повезати са зајмодавцем. Али такође можете учинити цео процес лакшим тако што ћете се уверити да сте финансијски спремни пре него што изаберете свог хипотекарног брокера.

Покажите свом хипотекарном брокеру да сте обавили посао унапред тако што ћете повући свој кредитни извештај. До априла 2022. можете приступити свом кредитном извештају на АннуалЦредитРепорт.цом бесплатно сваке недеље из три бироа за кредитно извештавање: Екпериан, Екуифак и ТрансУнион. Такође би требало да проверите свој кредитни резултат да бисте добили идеју о томе које врсте кредита су доступне.

Такође можете да се припремите тако што ћете утврдити колико куће можете приуштити помоћу калкулатора приступачности куће, који узима у обзир ваше приходе, дугове и колико новца имате за учешће.

Коначно, било би најбоље да почнете и са састављањем документације која ће брокеру можда требати. Ови документи могу укључивати личне податке као што су ваш број социјалног осигурања, возачка дозвола и финансијске информације као што су недавни банковни изводи, федералне пореске пријаве и В-2 обрасци.

Баш као и код проводаџија, док ће вас хипотекарни брокер повезати са вашим потенцијалним партнером - у овом случају, зајмодавцем - желите да будете сигурни да особа са којом одаберете да радите има ваше најбоље интересе у срцу током целог процеса. Опет, истраживање и упоређивање хипотекарних брокера и припрема ваших финансија унапред може вам помоћи да пронађете правог за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here