Како пронаћи правог агента за некретнине за вас

Ангажовање професионалног агента за некретнине приликом куповине или продаје куће може вам помоћи да донесете паметне одлуке и избегнете скупе грешке.

Али не може било који агент одговарати на рачун. Ево како да изаберете правог агента за некретнине за вас.

Основе агента за некретнине

Пре него што почнете да тражите, корисно је да знате шта можете да очекујете од агента и неке терминологије на које ћете наићи.

Шта ради агент за некретнине?

Агенти за некретнине помажу људима да купују и продају куће. Агенти едукују своје клијенте о тренутним тржишним условима, воде их кроз сваки корак процеса и упућују друге професионалце, као што су кућни инспектори и адвокати за некретнине. Њихови посебни наслови зависе од тога кога представљају у трансакцији некретнинама.

  • Агент купца помаже купцима да пронађу и купују куће на листи, да дају конкурентне понуде и преговарају са продавцима.

  • Агент за листинг помаже продавцима да цене, наведу и пласирају своје домове и преговарају са купцима.

У неким случајевима, агент може представљати обе стране у једној трансакцији, али је најбоље имати некога ко је само у вашем углу.

Реалтор вс. Агент за некретнине

Није сваки агент за некретнине агент за некретнине. Реалтори су лиценцирани агенти који су чланови Националне асоцијације некретнина. Чланови се обавезују да ће се придржавати стандарда и етичког кодекса удружења.

Сви агенти за некретнине морају бити лиценцирани у државама у којима раде и придржавати се националних и државних закона. Лиценца захтева од агената да заврше одређену количину курсева и положе испит. Проверите на веб локацији комисије за некретнине ваше државе да бисте сазнали да ли је одређени агент лиценциран.

» ВИШЕ: Савети за купце куће први пут

Разлика између агента за некретнине и брокера

Брокер за некретнине је отишао корак даље од нивоа агента уз додатну обуку како би добио лиценцу посредника у промету некретнинама. Као и агенти, брокери морају да заврше курсеве које захтева држава и полажу испит да би добили лиценцу. Брокер може да надгледа друге агенте за некретнине, да ради под менаџерским брокером или да ради самостално.

» ВИШЕ: Куповина куће 2021.: Шта очекивати

Пронађите агента у својој области Посетите Беттер Реал Естате да бисте пронашли правог агента и уштедели до 1% куповне цене вашег дома. Пронађите свог агента

Како пронаћи и интервјуисати агенте за некретнине

Замолите пријатеље и колеге за препоруке како бисте пронашли неколико потенцијалних агената. Потражите веб странице и профиле агената, прочитајте о њиховим специјалностима и искуству и погледајте рецензије купаца.

Изаберите најмање три агента за интервју и проучите детаље о томе како би радили са вама.

Шта купци и продавци треба да питају агенте за некретнине

Ево кључних ствари које треба да сазнате, било да купујете или продајете кућу.

Да ли ће агент заступати моје интересе?

Можете претпоставити да ће било који агент за некретнине којег одаберете заступати само ваше интересе. Али у неким случајевима, агенти за некретнине нису законски обавезни да заступају искључиво купца или продавца у трансакцији. На пример, „двоструки агент“ представља и купца и продавца у истом послу, а „трансакциони агент“ ради са обе стране, али нема фидуцијарну одговорност ни према једној другој страни.

Разумевање природе улоге агента када радите са вама је од кључног значаја. Питајте потенцијалне агенте да ли ће заступати само ваше интересе кроз цео процес и затражите писмени образац који открива везу, саветује Америчка федерација потрошача.

Какво искуство и обуку агент има?

Колико дуго агент ради са клијентима и какву обуку или признање агент има? Потражите агента са добрим искуством у пружању услуга клијентима попут вас.

Да ли ће агент или помоћници радити са мном?

Агенти понекад имају помоћнике који раде за њих у тиму. Да ли ћете више радити са агентом или са помоћницима? Ефикасан тим може добро да задовољи ваше потребе, али будите сигурни да ћете имати довољно директног приступа агенту.

Колико ће агент бити плаћен?

Обично продавац плаћа провизију за некретнине, коју агент за листинг дели са агентом купца. Типична провизија за некретнине је 5% до 6% од продајне цене.

Као продавац, можда ћете моћи да преговарате о нижој стопи, посебно за имовину са високим ценама, према Америчкој федерацији потрошача. Као купац, можете тражити рабат дела провизије агента купца.

Агенти можда нису вољни да одустану од провизије, али вреди питати.

» ВИШЕ: Колико кошта продаја куће?

Да ли су недавни клијенти били задовољни?

Затражите референце и разговарајте са клијентима који су радили са агентом у последњих годину дана. Да ли су били задовољни радом агента? Шта је ишло глатко, а шта није добро? Како се агент носио са изазовима? Разговори са недавним клијентима ће дати назнаке о томе да ли је агент добар за вас.

Проналажење агента за некретнине: савети за купце

Ево неколико ствари о којима треба размишљати када бирате агента који ће вам помоћи да купите дом.

  • Са каквим изазовима ћу се суочити као купац на данашњем тржишту? Добар агент ће поставити реална очекивања објашњавајући доступност наведених кућа и ниво конкуренције са којом ћете се суочити са другим купцима.

  • Како ћете ми помоћи да пронађем наведене куће у мом ценовном рангу? Питајте за примере како је агент недавно помогао другим купцима сличним вама. Ово ће дати осећај колико ће агент добро служити вашим потребама.

  • Како ћете ми помоћи да направим конкурентне понуде и преговарам са продавцима? Потражите агента који ће вам помоћи да останете утемељени у оквиру вашег буџета и циљева.

» ВИШЕ: Како пронаћи агента купца

Проналажење агента за некретнине: Савети за продавце

Ево неких ствари о којима треба размишљати када бирате агента који ће вам помоћи да продате кућу.

  • Који су упоредиви огласи у мом крају? Агент треба да пружи упоредну анализу тржишта, показујући куће сличне вашима које су продате у последњих шест месеци.

  • Шта мислите колико вреди мој дом и зашто? Агент који препоручује највишу цену није увек најбољи избор. Изаберите агента који подржава препоруку познавањем тржишта.

  • Шта треба да урадим да побољшам свој дом? Можда ћете морати да поправите ствари да бисте продали свој дом, у зависности од локалног тржишта некретнина. Послушајте чврсто резоновање о томе шта је вашем дому потребно и повраћај улагања за та побољшања.

  • Како ћеш продати мој дом? Агенти ће вероватно предложити да свој дом ставите на услугу вишеструких огласа и веб локације за некретнине, као што је Зиллов. Добијте детаље о другим промотивним алатима које ће агент користити, као што су фотографије, видео обиласци и оглашавање. Ниво маркетинга који је потребан за продају куће зависи од тржишта. Мање маркетинга може бити потребно када има више купаца него кућа за продају.

» ВИШЕ: Како пронаћи агента за листинг

Како одабрати агента за некретнине

Упоредите искуство и приступ агената, као и њихову способност да успоставе однос. Да ли је ово неко са ким ћете се осећати пријатно да радите? Изаберите компетентног агента са стилом рада који одговара вашем.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here