Како купци у првом дому могу да остану хладне главе на врућем тржишту

Куповина ваше прве куће је довољно стресна, али када сте коначно спремни да будете власник куће и избори су мали, процес може постати вожња наде и страха.

„Купци уђу у кућу и кажу: „То је то!Затим виде све визит карте [од других агената на столу и почињу да паниче“, каже Џорџија Стивенс, председница Реалторс округа Сијетл Кинг и управни брокер агенције Компас Вашингтон.

Данашње тржиште некретнина је усијано, са домовима који добијају више понуда и продају се изнад каталошке цене у многим градовима. Шездесет осам процената У.С. куће продате у јулу биле су на тржишту мање од месец дана, а средња цена постојећег дома порасла је за 8.5% од јула 2019, према Националној асоцијацији посредника за некретнине.

У оваквим условима, природно је бринути о губитку од других купаца. Али већа опасност је допустити менталитету оскудице да отме процес, мамећи вас да превише потрошите или се настаните у кући за коју ћете касније пожалити што сте купили. Ево како да останете хладне главе као први купац куће.

Почните са аутентичним буџетом

Поставите се на чврсто финансијско тло од почетка. Схватите колико куће можете приуштити и добијете претходно одобрење за хипотеку пре него што погледате куће. Претходно одобрење хипотеке је понуда зајмодавца да вам позајми одређени износ под одређеним условима. Без њега, агенти за некретнине и продавци вас неће схватити озбиљно, а понуде од претходно одобрених купаца ће вероватно бити прихваћене у односу на ваше.

Одлучите о распону цена на основу колико можете да позајмите и свог буџета, водећи рачуна да имате простора за дисање.

„Увек упозоравам зајмопримце да се не труде око куће и да успоставе реалан буџет који ће обезбедити финансијски јастук за будућност“, рекао је у мејлу Скот Линднер, национални директор продаје за хипотекарне кредите у ТД банци. „Ово је још важније у тренутном неизвесном окружењу."

Научите шта да очекујете пре куповине

„Све је у припреми“, каже Алициа Холдаваи, председница Салт Лаке Боард оф Реалторс у Јути и агент компаније Суммит Сотхеби'с Интернатионал Реалти.

Пре него што покаже купцима било коју кућу, Холдавеј их води кроз уговор о некретнинама и објашњава све услове и шта се може преговарати. Заједно разговарају о ризицима давања конкретних уступака, тако да купци могу да одлуче о условима који им одговарају.

„Тренутно је емоција најнижа, а логика највећа“, каже она. „Чим погледамо куће, оне ће се заменити."

Радите са искусним агентом за некретнине који вас може водити кроз одлуке пре него што вас занесе љубав према дому и жеља за победом, саветује Холдавеј. Затим, када дајете понуде, ваш агент вам може помоћи да останете приземљени.

„Тако је важно да купци раде са неким ко може да остане стабилан“, каже она.

Будите чврсти у погледу својих потреба, флексибилни у остатку

Размислите дубоко о томе зашто желите да купите дом, каже Џош Харис, сертификовани финансијски планер и предавач финансија на Универзитету Клемсон. Користите те разлоге да помогнете у разликовању функција које су вам потребне и погодности које би било лепо имати.

Затим, будите избирљиви у погледу ствари које морате имати, каже Стивенс. Она говори о клијентима који су недавно били у искушењу да се задовоље за дом са неисправним тлоцртом - није било туша на спрату са главном спаваћом собом. Стивенсова је своје клијенте натерала да шетају горе-доле степеницама и замишљају да то раде свако јутро да би се истуширали и обукли. Одлучили су да наставе лов на куће.

Будите спремни на компромис у погледу козметике коју можете да промените и погодности које вам нису потребне. Понекад купци који први пут очекују да куће изгледају савршено, каже Стивен Медеирос, изабрани председник Масачусетског удружења посредника за некретнине и придружени брокер у Келлер Виллиамс Реалти у Дартмоутх-у.

Запамтите, можете префарбати, састругати тапете и променити ствари као што су подови и радне плоче. То је оно што је Медеирос урадио када је купио свој први дом. Годинама касније, након што је побољшао и изградио капитал, продао је кућу за профит и купио лепшу кућу.

„Кућа можда није спремна за ХГТВ, али може бити нешто што се временом може побољшати“, каже он.

Не дозволите да негативне емоције превладају

Природно је да се понекад осећате анксиозно и фрустрирано када тражите кућу. Само не дозволи да те емоције преузму.

Анксиозност вас може навести да журите са лошим одлукама или да заглавите и не доносите никакве одлуке, каже Харис, који је у управном одбору Удружења за финансијску терапију. Одморите се да бисте стекли перспективу када се осећате анксиозно. Поверите се пријатељу који је ван процеса куповине куће и добијте проверу стварности од свог агента за некретнине.

Будите темпо како бисте спречили фрустрацију. Уобичајена грешка првог купца куће је гледање превише домова, каже Холдавеј. То постаје исцрпљујуће и може навести купце да доносе одлуке само да би се процес завршио.

„Доста им је да гледају, и кажу: „Учинићу то да ради. Само ми треба кућа", каже Холдавеј. Сузите домове које посећујете на оне који испуњавају ваш буџет и критеријуме.

Држите се свог распона цена и приоритета

Постоји много уступака које можете учинити да бисте придобили продавца. Оне се крећу од мера ниског ризика, као што је флексибилност на датум затварања, до потеза високог ризика, као што је одрицање од права да се захтева поправка или одустајање од посла у зависности од резултата кућне инспекције. Што је тржиште топлије, купци су под притиском да направе више уступака. Будите сигурни да разумете ризике и не одричите се заштите коју не можете да приуштите.

Можда ћете морати да понудите цену изнад каталошке цене да бисте се такмичили на неким тржиштима, али уверите се да је понуђена цена и даље у оквиру вашег буџета. Гледајте даље од рата лицитирања на године које ћете провести отплаћивајући хипотеку.

„Не желите да живите за свој дом“, каже Медеирос.

Држање буџета може значити да ћете изгубити неке домове. Али то је у реду.

„Увек постоји још једна сјајна кућа“, каже Стивенс. „Ово није једини."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here