Како добити готовину од своје полисе животног осигурања

Када се борите за готовином у кризи, ваша полиса животног осигурања можда вам никада неће пасти на памет. Купили сте га да бисте обезбедили породицу када вас нема, али сте још увек овде и тражите начине да платите своје рачуне.

У неким случајевима, трајна полиса животног осигурања, као што је цео живот, може да обезбеди готовину која вам је потребна за хитне случајеве. Узимање новца од ваше полисе може повећати ваше пореско оптерећење и ризикујете да ваша породица остане без средстава ако умрете. Али ако сте у финансијским проблемима, искориштавање готовинске вредности целе полисе животног осигурања може бити разумна опција.

Да ли ваше животно осигурање има новчану вредност?

Немају све полисе животног осигурања средства скривена унутра. Да бисте добили новац од свог животног осигурања, то треба да буде стална полиса, као што је цео живот, која је имала времена да изгради новчану вредност.

Терминско животно осигурање се не квалификује. То је обично најприступачнији тип животног осигурања, али главни компромиси су да животни период траје ограничено време и нема новчану вредност. Не можете узети новац из ове врсте политике.

Стално животно осигурање често кошта много више од ороченог живота, али део премије иде на инвестициони рачун који ћете можда моћи да искористите. Осигурање целог живота, које се понекад назива и обично или директно животно осигурање, најчешћи је тип трајне полисе. Друге варијације, као што су универзални живот, променљиви универзални живот и индексирани универзални живот, такође могу имати готовинску вредност.

» ВИШЕ: Разлике између ороченог и целог животног осигурања

Ако је ваша полиса релативно нова, мало је вероватно да ће још имати велику новчану вредност. Изградња готовинске вредности је попут повећања штедног рачуна са малим депозитима током времена. Обично ћете морати да плаћате премије неколико година пре него што буде довољно готовинске вредности да бисте били корисни.

Такође имајте на уму да готовинска вредност ваше полисе може бити много мања од укупних премија које сте платили или износа осигурања који сте купили. Ако новчана вредност ваше полисе за цео живот расте неометано, она би на крају требало да достигне смртну корист полисе, али то се можда неће догодити док не навршите 100 година.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре о стимулативним проверама, олакшицама, промени путних политика и управљању финансијама. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Четири начина да искористите новчану вредност животног осигурања

Ако ваша полиса има готовинску вредност, можете је користити за шта год вам је потребно, али узимање готовине из ваше полисе животног осигурања је озбиљна одлука. Детаљи се разликују од једне политике до друге, зато обавезно прочитајте свој уговор или проверите код свог агента пре него што предузмете акцију. Ево четири опције које треба размотрити.

Предајте полису

Можете у потпуности да откажете своју полису животног осигурања и добијете откупну вредност, што је готовинска вредност умањена за све накнаде. Ако одаберете ову опцију, више нећете бити покривени полисом, а ваша породица неће добити бенефицију када умрете. У зависности од тога колико дуго имате полису, можда ћете платити казну за рано уновчење. А ако је ваша исплата већа од премија које сте платили, могли бисте да дугујете порез на приход на ту добит. Предаја полисе можда није добра идеја осим ако нисте сигурни да вам више није потребно животно осигурање да бисте обезбедили своју породицу након што умрете.

Направите повлачење

Обично можете повући део готовинске вредности у целој животној политици без отказивања покрића. Уместо тога, ваши наследници ће добити смањену накнаду када умрете. Обично нећете дуговати порез на приход на повлачења до износа премија које сте уплатили на полису. Ова опција се такође може назвати делимичном предајом готовине, пошто предајете део свог покрића.

Позајмите од политике

Многе полисе вам омогућавају да позајмљујете против готовинске вредности. Позајмљивање по основу животног осигурања може бити лакше него добијање зајма негде другде јер нема провере кредитне способности и флексибилног распореда за отплату. Када узмете кредит за животно осигурање, од вас се генерално очекује да га отплатите са каматом у неком тренутку. Ако умрете пре него што све вратите, износ који дугујете се одбија од бенефиције исплаћене вашим наследницима.

Покријте своју премију

Ако вам је потребан новац за плаћање рачуна, а један од тих рачуна је сама премија животног осигурања, ваша готовинска вредност може добро доћи. Можда ћете моћи да прескочите плаћање премија из џепа у оквиру ваше политике целог живота. Уместо тога, можете да користите готовинску вредност да неко време покријете своје премије, чувајући своју полису безбедном док преживите финансијску олују.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here