Како добити кредит када га немате

Та квака-22 саплиће подносиоце захтева још од Закона о кредитним картицама из 2009. године, који је пооштрио стандарде позајмљивања, што је посебно отежало младим људима да се сами квалификују за кредитне картице. То су остали потенцијални кандидати са мање од идеалних опција: одложите депозит за обезбеђену кредитну картицу, вратите нечији добар кредит као овлашћени корисник или у потпуности одложите изградњу кредита.

Ово је створило прилику за стартуп компаније за кредитне картице које гледају даље од кредитних резултата када разматрају апликације. Ове компаније користе алтернативне методе да процене ризик кандидата и нуде картице које не захтевају депозит.

» ВИШЕ: Не могу да добијем кредитну картицу? Испробајте ове алтернативне опције

Како стартапи процењују кандидате

Међу њима је и Десерве, који је почео да нуди картице 2017. Компанија има три картице: Десерве Цлассиц за људе који су тек добили кредит, Десерве® ЕДУ Мастерцард за студенте и Десерве® Про Мастерцард за особе са ограниченим кредитом. Уследило је више стартапа са сопственим картицама за људе који су нови или новији у кредитирању, укључујући Петал и АвантЦард кредитну картицу.

Ове компаније имају своје стандарде осигурања за процену кредитне способности кандидата на основу фактора као што су приходи, расходи, имовина, дугови и банкарски подаци. У зависности од компаније, можда ћете морати да омогућите приступ свом банковном рачуну.

„Начин на који користите дебитну картицу или банковни рачун је веома индикативан за то како ћете користити кредитну картицу“, каже Калпеш Кападиа, извршни директор и оснивач Десерве.

Картице које нуде такве компаније су алтернатива сигурним кредитним картицама, које захтевају готовински депозит који се враћа када затворите или надоградите картицу. Ваш кредитни лимит на осигураној картици обично ће бити једнак вашем депозиту. Неосигуране картице алтернативних компанија могу понудити кредитне лимите са више давања, ако можете да се квалификујете.

Почетне компаније за издавање кредитних картица се и даље развијају, тако да можете наићи на потешкоће које ћете мање вероватно видети са картицама великих издаваоца. Можда не постоји мобилна апликација за управљање вашим налогом, на пример, или ћете можда наићи на техничке проблеме или кашњења.

„Ми градимо и побољшавамо наш производ што је брже могуће и радимо на њему сваки дан“, каже Џејсон Грос, суоснивач и извршни директор Петал-а.

С друге стране, стартупи експериментишу са функцијама које традиционални издаваоци углавном не нуде. На пример, апликација Петал и веб локација показују камату коју ћете дуговати у доларским износима, тако да знате праву цену неплаћања рачуна у потпуности. Десерве се одриче уобичајеног захтева за бројем социјалног осигурања за међународне студенте.

Вашој будућности ће можда требати кредит

Осим ако не планирате да плаћате готовином за све будуће куповине, велике или мале, вашем будућем себи ће вероватно требати добар кредит. Ако га имате, можете уштедети новац касније када купујете кућу или аутомобил, на пример.

Ансхул Агравал, 28-годишњи научник из Сан Хозеа, Калифорнија, успоставио је кредит картицом алтернативног издаваоца. Раним почетком, квалификовао се за ниску камату на кредит за аутомобил. Он сада жање награде које нуде традиционалне кредитне картице. „То је нека врста кредитне одскочне даске“, рекао је он.

Алтернативне кредитне картице углавном пријављују информације о плаћању главним кредитним бироима — ТрансУнион, Екуифак и Екпериан. Ове компаније прикупљају информације које се користе за израчунавање ваших кредитних резултата. Историја плаћања је највећа појединачна компонента кредитних резултата.

Изградња кредита са кредитном картицом

Када добијете картицу, изградите добар кредит купујући само оне које можете себи приуштити. Циљајте на кредитни резултат од 690 или више. Постоји много апликација за праћење вашег напретка. Ево неколико савета који ће вам помоћи да управљате својом првом кредитном картицом и да је користите за стварање кредита:

  • Плаћајте на време и у целости сваког месеца да бисте избегли камату.

  • Користите мање од 30% расположивог кредитног лимита.

  • Нека налог буде отворен и активан.

  • Проверите да ли ваша изјава има грешака.

  • Добијте свој бесплатни годишњи кредитни извештај.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here