Како захвалност може помоћи вашем финансијском животу

Развијање захвалности захтева од нас да се фокусирамо на оно што имамо, а не на оно што нам недостаје, каже Мегхан Луртз, виши научни сарадник на сајту за финансијско планирање Китцес.цом и бивши председник Удружења за финансијску терапију. Показало се да таква захвалност смањује осећај нестрпљења, можда олакшава уштеду и одлаже задовољство, као и смањује искушење да се потроши.

„(Захвалност) може помоћи да се угуши оно „треба ми више, треба ми другачије, треба ми ово, треба ми тај осећај“,“ каже Луртз.

Захвалност нас чини срећнијима

Захвалност је друштвена емоција која јача односе са два дела, каже Роберт Еммонс, професор психологије на Калифорнијском универзитету у Дејвису и аутор књиге „Хвала! Како вас нова наука захвалности може учинити срећнијим.”

Први део је признање за поклоне и бенефиције које смо добили. Друго је признање да смо благословени помоћи других, срећом или можда интервенцијом више силе. Захвалност „захтева да видимо како су нас други људи подржавали и афирмисали“, пише Еммонс.

„Захвалност је заиста важан друштвени квалитет“, каже Луртз. „Може да нас споји, може да нас повеже, може нам помоћи да се осећамо безбедно.”

Такође кратко спаја многе негативне емоције, као што су љутња, завист или жаљење, открио је Еммонс – тешко је истовремено осећати завист и захвалност, на пример. Луртз верује да захвалност може повећати задовољство и смањује жељу да се „одржи корак са Џонсима“ прекомерним трошењем или претераним радом.

„Увек покушавамо да дођемо до тог следећег нивоа“, каже Луртз. „Требало би да се питамо: „Кад је доста, доста?’ ”

Позитивни ефекти захвалности, као што су побољшања менталног здравља, могу временом ојачати. У студији из 2017. године, студенти који су писали недељна писма захвалности другој особи три недеље пријавили су боље ментално здравље од осталих учесника четири недеље касније, а разлика у менталном здрављу се повећала након 12 недеља, према истраживачима са Универзитета Индијана.

„Када се сетите да ове ствари иду добро, на крају ћете доћи до тачке у којој ћете видети више тих добрих ствари“, каже Луртз.

Захвалност може помоћи паровима да се снађу у новчаним сукобима

Захвалност може помоћи паровима да преброде финансијске сукобе, показало је истраживање истраживача са Универзитета Џорџије из 2015.

Осећати се цењеним и изражавати захвалност су обележја снажног партнерства, каже Ед Цоамбс, сертификовани финансијски планер и терапеут за парове у Шарлоту, Северна Каролина.

„У процвату, здравој вези, захвалност тече природно и прилично лако“, каже Цоамбс. „У функционалној вези, то је више испрекидано, мало мање доследно. У дисфункционалној вези, она је одсутна.”

Луртз верује да спорови многих парова око новца потичу од тога што се партнери не осећају цењеним. На пример, један партнер може себе да награди куповином зато што се не осећа адекватно награђен на другом месту у свом животу. У међувремену, други партнер се може осећати недовољно цењеним због својих напора да уштеде новац и брину о будућности парова.

Супружник који је фокусиран на будућност није "у праву", а онај који је фокусиран на садашњост "није "погрешан.” Финансијско планирање је све у проналажењу равнотеже између садашњости и будућности. Изражавање захвалности једно другом може помоћи паровима да ојачају своје везе и негују осећај благостања како би могли да пронађу ту равнотежу, каже Луртз.

Захвалност се може култивисати, али не и захтевати

Истраживања показују да записивање неколико ствари на којима сте захвални, вођење дневника захвалности или састављање писама захвалности другима за нешто што су урадили могу допринети позитивнијим емоцијама, бољим односима и већој срећи.

Позитивне емоције и јаки односи су заузврат повезани са већом „финансијском самоефикасношћу“ или вером људи у њихову способност да остваре своје финансијске циљеве, каже Луртз.

И док туга може повећати осећања „економске нестрпљивости“ – жељу за мањом новчаном наградом сада у односу на већу у будућности – захвалност има супротан ефекат, помажући људима да одлажу задовољство, према студији истраживача из 2014. Нортхеастерн Университи; Универзитет Калифорније, Риверсиде; и Харвард.

Оно што не функционише је захтевање да се неко други осећа захвалним. Опомене да „бројите своје благослове“ заправо могу да појачају осећања срама, љутње или огорчености, каже Цоамбс.

„Можда је добро намеравано, али може да слети веома незгодно“, каже он.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here