Како сам купио кућу у Атланти

Ваугхн води сопствену компанију, Тхе Тапроом Агенци, која помаже брендовима е-трговине у дизајну сајта, развоју и дигиталном маркетингу. То што је самостални предузетник помогло јој је да се психички (и финансијски) припреми за све непознате. Упркос томе, каже да ју је неколико неочекиваних трошкова ухватило неспремну и да би волела да је уштедела више.

Питали смо Ваугхна о њеном процесу куповине куће, укључујући и зашто је планирала још више и једну препреку на коју је наишла као власник предузећа. (Овај транскрипт је лагано уређен ради јасноће и дужине.)

Шта те је довело у Атланту?

У области Атланте сам скоро пет година. Преселио сам се у Џорџију из Мичигена када сам имао 16 година, али сам живео у другим областима. Мој муж и ја смо се преселили у Атланту због његовог посла.

Овде има толико тога да се уради; то је град који се стално мења. Сцена хране је невероватна и увек постоје догађаји викендом. Трошкови живота овде су прилично ниски у поређењу са другим великим градовима. То је такође велики туристички центар, а ми много путујемо.

Зашто сте одлучили да купите кућу у Атланти??

Прво смо изнајмили у Винингсу, Џорџија, на три и по године пре куповине. Изнајмили смо толико дуго јер смо желели да приуштимо кућу у којој бисмо могли да останемо најмање 10 година (тј.е., није почетник) и није желео да буде сиромашан. На крају смо купили у Смирни, предграђу изван Атланте.

» ВИШЕ: Упоредите трошкове живота у различитим градовима

Шта сте тражили у кући?

Скакали смо напред-назад између добијања градске куће или самосталне куће. На крају смо направили породичну кућу јер нисмо желели да делимо зидове.

Такође смо желели четворособан са гаражом за два аутомобила у кругу од 10 миља од периметра [међудржавна 285, која окружује већи део Атланте, јер је саобраћај у Атланти ужасан. Тражили смо отворени тлоцрт и пуно природног светла.

Срећни смо што смо добро за себе финансијски, тако да је наш кућни буџет био на већој страни, посебно за Атланту. Почело је у распону од 250.000 до 300.000 долара, али је завршило у распону од 400.000 до 450.000 долара пошто смо почели да више посећујемо куће и схватили да је почетни распон погоднији за градску кућу. Када смо променили фокус на кућу за једну породицу, повећали смо буџет. Урачунали смо све трошкове, од депоновања до трошкова опремања и још много тога.

Како је изгледало ваше путовање куповине куће?

Почели смо да разговарамо о куповини куће у лабавим условима око две и по године од изнајмљивања у Атланти, око августа 2017. У том тренутку нисмо били спремни да купимо, али смо желели да барем разговарамо о томе. Почели смо озбиљно да штедимо за кућу око маја 2018. Имали смо око 10.000 долара новца за наследство, али велика већина онога што нам је било потребно је морала да буде сачувана. Сами смо уштедели нешто више од 60.000 долара и позајмили још 10.000 долара од родитеља.

Имам породичну пријатељицу која је агент за некретнине, па смо у септембру 2018. почели да идемо са њом да видимо шта је тамо. Пронашли смо кућу коју смо желели следећег месеца и почели да преговарамо, што је било лако пошто смо имали агента који је веома добро познавао процес и затворили смо у децембру. 12, 2018.

Било је брзо за тржиште. Имао сам пуно пријатеља којима је било тешко да нађу кућу и да понуде прихваћене, али ово је била наша прва понуда након што смо погледали близу 15 кућа.

На крају смо остали у оквиру нашег буџета и купили га за 432.000 долара. Било је то више него што сам очекивао да ћу у почетку потрошити на кућу. Требало је мало да се навикнем на идеју да платим преко 400.000 долара за кућу у мојим годинама.

Како сте знали да је дом прави за вас?

Воновима се допало природно светло у њиховом дому и комшилуку у Смирни, предграђу Атланте.

Свидело нам се комшилук када смо улазили у њега. Када смо ушли, видели смо сво природно осветљење, што је била велика победа за нас. Кућа је велика (око 3.600 квадратних стопа). Изграђена је 2000. године и није ажурирана, али је била добро одржавана и пружила нам је леп шаблон да радимо шта год желимо са кућом.

Играли смо се између те куће и друге на западној страни Атланте, која је била мања и удаљенија. За те две куће направили смо дугачку листу предности и недостатака.

Какав је ваш приступ финансијама и како сте штедели за дом?

Обојица смо штедише, што је свакако помогло. Ми смо самоуки када су у питању личне финансије, али већину онога што сам научио било је покушајима и грешкама и преузимањем дугова од постдипломских студија. Ја сам кодер и слободан сам на факултету и постдипломским школама да бих помогао да платим школарину, али сам ипак морао да узимам студентске кредите. Када је истекао шестомесечни грејс период за моје кредите, добио сам писмо у којем је писало да још имам 55.000 долара да отплатим. То је покренуло моје навике штедње напред. На пример, ставио сам ставку у свој буџет посебно за отплату студентских зајмова који стално повећавам током времена. (Тренутно је 600 долара месечно, а ја сам на путу да их исплатим до овог децембра.)

Од марта 2018. Данијел и ја користимо табелу да пратимо све што купујемо. Наводимо заједничке и појединачне трошкове и издвајамо новац за очекиване трошкове. Пратимо преостали буџет за месец и како распоређујемо тај новац. Ако желим да идем у куповину нове одеће или ако он жели да купи боцу вискија и то је у оквиру нашег буџета, то је у реду.

Имамо више штедних рачуна, укључујући и један за нашу кућу, као и заједнички путни рачун и сопствена средства за хитне случајеве. Осјећамо се угодно да се трошимо на путовања, искуства и вечеру са пријатељима, али нисмо баш за пуно ствари. Склони смо да одвајамо новац за веће куповине, као што је замена телевизора или фарбање наше кухиње.

Када смо разговарали о куповини куће, био сам у тренутку када сам се осећао сигурно у својим финансијама. Изградио сам свој посао пазећи да сам себи исплатио плату, а постављање свог посла на тај начин је помогло процесу куповине куће.

» ВИШЕ: Колико куће могу да приуштим?

Да ли је било изненађења? Да ли бисте урадили нешто другачије?

Имали смо позитивно искуство са куповином, али бих уштедео 20.000 долара више и почео да штедим раније да бих добио учешће до 20% и покрио трошкове селидбе. Између трошкова затварања и плаћања [удружења власника кућа, премашили смо свој буџет прилично драматично у првих неколико месеци. Потрошили смо око 4.800 долара преко месечног буџета у децембру јер смо морали да наставимо да купујемо ствари за нашу кућу и нисмо се опоравили до маја. (Удвостручите своју квадратуру и број соба ће то учинити!)

Још једна ствар коју сам научио је да је веома тешко добити стамбени кредит као предузетник. Банке једноставно не виде плате предузетника као стабилне, па смо добили кредит на основу плате мог мужа иако смо поделили цену куће. Имао сам пријатеље који су предузетници који су морали да имају чланове породице да заједно потписују своје кредите.

Шта бисте саветовали за куповину куће у Атланти??

Размислите где радите. То је кључно јер сви у Атланти знају колико је саобраћај лош, а локација може отежати или ометати ваше путовање на посао.

А за парове: Покушајте да будете што је могуће отворенији и искренији једни према другима. Ово је један од оних догађаја који мењају живот који можете категоризовати са рођењем детета, започињањем посла итд., па се договорите шта обоје тражите.

Савет за купце куће који први пут долазе

Лиса Бренан, која је помогла Воновима да купе свој дом, поделила је своја размишљања о тржишту прве куповине куће у Атланти.

Добре вести: Инвентар је порастао. Бренан каже да се инвентар кућа у Атланти повећао од прошле године, што значи да је можда добро време да први купци куће ускоче и виде шта је доступно. „Тренутно је то живо, узбудљиво тржиште“, каже она.

Постоји неколико комшилука које треба пратити. „Област Винингс, где се налази СунТруст Парк [дом Атланта Бравеса, заиста је у развоју, заједно са заједницама дуж БелтЛине“, каже Бреннан.

Подигните ногу тако што ћете пронаћи финансирање. „Једна уобичајена грешка је што се у потпуности не припремите за зајам“, каже она. „Уредно финансирање је огромно, посебно ако сте у ситуацији са више понуда.”

Фотографије љубазношћу Келли Ваугхн.

Још прича о куповини куће:

  • Како сам купио кућу у Сијетлу

  • Како сам купио кућу у Лас Вегасу

  • Како сам купио кућу у Медисону, Висконсин

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here