Како сам одустао од дуга: Одржавање „страсти за модом“ на путу до отплате“,

Када се Кејтлин Форни уписала на колеџ свог првог избора, Универзитет Џонсон и Велс у Провиденсу, Роуд Ајленд, имала је нови почетак у новом граду, а на уму јој је било занимање за модну трговину.

Као и многи недавни матуранти средње школе, рођена у Конектикату каже да је сваки дуг који би имала након похађања школе ван државе изгледао као „далека стварност.”

Иако је 2009. године дипломирала спорт, забаву и организацију догађаја, задржала је своју љубав према моди. Каже да је била одлучна да не дозволи да је рачун за студентски зајам од 65.000 долара спречи да купи одећу.

Уместо да смањи своју потрошњу, Форни се усредсредила на повећање прихода да би отплатила своје кредите. Каже да ју је посвећеност каријери подигла на боље плаћене позиције које су оставиле простора за веће исплате према њеном дугу.

Поред њеног професионалног успеха, Форни и њен будући муж почели су да замишљају живот за себе, и обоје су желели да тај живот буде без дугова.

Провела је седам година радећи као извршни асистент и плаћала минимални износ сваког месеца. Неколико година након отплате, умешала је зајам за аутомобил од 23.000 долара.

У 2017, обећање о још једном новом почетку - овог пута са кућом и породицом - навело ју је да се озбиљније позабави отплатом својих кредита.

Форни, која сада има 32 године и живи ван Бостона, извршила је последњу уплату студентског кредита и кредита за аутомобил у октобру 2018. Након камате, платила је нешто више од 123.000 долара за девет година. Разговарала је са НердВаллет-ом о томе како је то урадила (и како је то прославила).

Време је за уништавање дугова. Пријавите се да бисте повезали и пратите све, од картица до хипотека на једном месту. Почети

Колики је био ваш укупан дуг када сте кренули на пут отплате и колики је сада?

Имао сам 65.000 долара студентских кредита. После камате и свега, било је скоро 95.000 долара. Мој кредит за аутомобил је био 23.000 долара, а након камате нешто више од 28.000 долара. Отплатио сам обоје.

Колико сте плаћали за своје кредите сваког месеца?

Првих седам година плаћао сам само минималац за студентске кредите, дакле 690 долара. Последње две године када сам зарађивао нешто више, плаћао сам колико сам могао. Чак сам ставио сав новац који сам добио од венчања - нешто више од 1000 долара - на њих јер сам толико желео да будем урађен.

Минимална уплата за аутомобил била је 406 долара месечно, али неколико месеци сам плаћао више - као много више. Отплатио сам тај кредит за око пет и по година.

Шта вас је навело да повећате своје уплате?

Мој муж је финансијски аналитичар и гурнуо ме је јер смо се венчали. Није имао дугова, а ја сам имао гомилу студентских кредита, али ми је било важно да сам их отплатио.

Да будем искрен, било је тешко извршити те уплате које су биле веће од минималца.

Али, временом је почело да се осећам стварно добро - као да почињем да нешто постижем. Тај тренутак када скренете тај угао и почнете да плаћате својој главници — осећао се заиста добро.

Колико сте зарадили док сте враћали своје кредите?

У свом првом послу [као извршни асистент зарађивао сам 32.000 долара годишње. Како су године одмицале, зарађивао сам више и могао сам више да уложим у своје кредите.

Какву сте помоћ добили или жртвовали, ако их је било?

Мој тата је вратио око 13.000 долара мојих студентских кредита, али сам остатак платио сам.

Имам страст за моду. То је начин на који се изражавам, чини да се осећам продуктивније - само чини да се осећам заиста добро. Моји кредити ме никада нису спречили да купим одећу коју сам желео да купим или резервишем путовање на које сам желео да идем, али сам такође морао да радим веома напорно. Никада нисам морао да кажем „не“ свом шефу и да се побринем да увек будем на брзом путу ка унапређењу или добијању више новца.

Ако ме је шеф требао током викенда, урадио сам шта год му је било потребно јер сам увек желео да добијем повишицу на крају године. На крају сам морао да се запослим у Њу Џерсију, али у тренутку сам могао да зарадим дупло више новца.

Какав је био осећај када сте извршили последњу уплату?

Искрено, била је потпуна, потпуна радост.

Моји кредити су ми увек изгледали као да носим пртљаг, а у тренутку када сам их отплатио, осећао сам се као да ми је нешто пало са рамена.

Време је за уништавање дугова. Пријавите се да бисте повезали и пратите све, од картица до хипотека на једном месту. Почети

Како сте прославили отплату?

Мој тата је увек био од велике помоћи у плаћању мојих студентских кредита, па сам хтео да платим последњи рачун са њим тамо са мном. Узео сам боцу шампањца и узео слободан дан

Искључио сам е-пошту, искључио ћаскање, возио се два сата до Хојоука, Масачусетс, до татине канцеларије и тамо платио.

Првобитно сам планирао да узмем једну уплату коју бих уплатио за своје кредите и да направим велику забаву уз то, али нисам на крају то урадио. Уместо тога, резервисао сам тродневно путовање до места у Сједињеним Државама.С. Никада нисам био. Одувек сам желела да посетим Јуту - случајан избор, знам - па сам платила да мој муж и ја одемо.

Шта мислите да сада можете да урадите финансијски, а што нисте могли раније?

Штедња за кућу у којој сада живимо била је велика ствар. А онда штедим за свој шестомесечни фонд за хитне случајеве, што сам урадио отприлике годину дана након што сам отплатио кредите.

Било какав савет за друге који напорно раде да врате дуг?

Успоставите буџет и будите одговорни према том буџету. Обавезно делегирајте новац за забаву попут путовања, куповине или концерата.

Знам да ће вам финансијски гуруи рећи да се жртвујете на путовањима и "луксузима" док не завршите са отплатом кредита. Не верујем у то. Само урадите најбоље што можете, али никада немојте одлагати своје кредите – само бацате више новца. [Напомена уредника: НердВаллет препоручује одлагање као краткорочну опцију ако је алтернатива да ваши зајмови пропадају или ако имате финансијских потешкоћа.

Такође, ако добијете додатне плате за месец дана, ставите целу плату на своје кредите.

Искрено, само живи свој живот онако како желиш и смисли начин на који те кредити не спутавају. Ако можете да платите само минималац првих неколико година, то је у реду. Скините стрес са себе.

Како се ослободити сопственог дуга

Да ли вас је Кејтлинина прича инспирисала да кренете путем отплате? Ево неколико начина да започнете:

  • Пратите своју потрошњу. Узмите у обзир своје тренутне месечне трошкове, а затим одредите где желите да иде ваш новац. Ово је добра полазна тачка за почетак вашег буџета.

  • Упознајте своје опције отплате. У зависности од ваших циљева, рефинансирање или одабир плана отплате заснованог на приходу може олакшати управљање вашим студентским кредитима.

  • Пронађите своју стратегију отплате. Ако имате више извора дуга са релативно високим каматама, консолидација ће их комбиновати у једну месечну уплату, идеално са нижом каматном стопом.

  • Припремите се за неочекиване трошкове. Задржите фонд за хитне случајеве - чак и када отплаћујете дуг - да бисте били испред трошкова изненађења.

» ВИШЕ: Погледајте како су други победили свој дуг 

Фото љубазношћу Цаитлин Форни.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here