Како сам се одрекао дуга: Лаурен Греутман

Лаурен Греутман, расипница, се стидела да свом мужу, Марку, штедиша, зна колико је лоше управљала њиховим породичним финансијама. Дуговали су по својој хипотеци више него што је њихова кућа вредела и замало су изгубили свој дом због повлачења. Када је сваког месеца понестајало новца, морали су да наплаћују пелене и намирнице на кредитним картицама.

Породица Греутман

Када је Лорен открила да крије нову одећу вредну 600 долара у свом аутомобилу, знала је да мора да призна, промени своје навике потрошње и нападне дуг. Требале су две године да се исплати. Лорен је написала о свом искуству у књизи „Тхе Рецоверинг Спендер“ и поделила своје савете са НердВаллет-ом.

Колики је био ваш укупан дуг када сте започели пут отплате?

Било је 40.000 долара.

Колики је ваш укупни дуг данас?

Тренутно смо 100% ослобођени дугова осим наше хипотеке.

Како си завршио у дуговима?

Купио сам шта сам хтео, кад сам хтео. Мислио сам да је то „добра жена“ да се побринем за новац, али нисам успео да затражим помоћ. Нагомилала сам 40.000 долара дуга иза мужевљевих леђа и имала сам толико срамоте.

Ова срамота ме је спречила да о томе разговарам са њим. Купили смо кућу коју нисмо могли да приуштимо, возили луксузне аутомобиле и покушавали да изгледамо као да имамо све.

Шта је покренуло вашу одлуку да почнете да излазите из дугова?

Сећам се како сам једне ноћи седела на нашем кревету, окружена брдом новчаница. Марк је био укочен, ја сам плакала, обојица смо били постиђени и уплашени.

Био сам тако болестан и уморан од изгледа да имам све да сам му признао [дуг те ноћи. Било је то тако мрачно и очајно време, и нисам видео никакву наду.

Које сте кораке предузели да смањите свој дуг? Које ресурсе или услуге сте користили?

Продали смо нашу кућу од 225.000 долара са хипотеком од 1.800 долара месечно и преселили се у малу градску кућу која је коштала 700 долара месечно. Ово је ослободило 1.100 долара месечно за отплату дуга.

Отказали смо кабловску и продали један од наших аутомобила. Научили смо како да планирамо буџет и комуницирамо о новцу. Научио сам да користим купоне и планирам оброке. Смањили смо наш рачун за намирнице са 1.000 долара на 200 долара месечно.

О буџетима, бројевима и купонима смо икада учили само на веома сув, клинички и досадан начин. Али када смо Марк и ја успоставили срчану везу уносећи вредности и визију у мешавину, тада се догодио пробој.

Да ли сте направили још неке промене??

Покренуо сам своју веб страницу, ЛауренГреутман.цом, како би помогли другима у истој ситуацији и зарадили додатни приход. Имам онлајн курс под називом „Финансијска обнова“ где водим људе кроз како да се извуку из дугова и уживају у животу са малим буџетом.

Сав додатни приход од моје веб странице, продаје књига и курсева отишао је на отплату приближно 50% дуга.

Како вам се живот променио на боље откако сте изашли из дугова?

Имам много више мира и слободе. Знам куда иде мој новац и имам толико наде у будућност.

Откако је изашао из дугова, мој муж је могао да напусти посао актуара и дође кући да ради са мном на мојој веб страници. Живим живот са сврхом и страшћу и волим да пренесем информације које сам научио другима.

КАКО ДА СЕ РЕШАВАТЕ СА СВОЈИМ ДУГОМ

Лоренин мотивациони савет: Направите листу свега што цените у животу. Затим наведите сву своју потрошњу од прошлог месеца. Да ли се листе подударају? Нека ваша потрошња буде у складу са вашим вредностима.

Да бисте се суочили са великим дугом по кредитним картицама, један приступ је консолидација дуга, која пребацује сва ваша стања на једну нову кредитну картицу или зајам са нижом каматном стопом, омогућавајући вам да отплатите дуг брже и уштедите на камати. Ако имате јаку кредитну способност, можда испуњавате услове за кредитну картицу са трансфером стања од 0%. Такође можете проверити стопе на личне зајмове за консолидацију дуга.

Јеанне Лее је писац особља на НердВаллет, веб страници за личне финансије. Имејл: [е-пошта заштићена. Твиттер: @јлее_јеанне.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here