Како улагати у обвезнице: Водич за брзи почетак за почетнике

Чули сте много о улагању у акције, али и обвезнице заслужују мало љубави. Улагање у обвезнице може помоћи да повећате своје богатство и уравнотежите свој портфељ.

Шта су обвезнице и како функционишу?

Обвезница је зајам компанији или влади који враћа фиксну стопу приноса. Компаније и владе издају обвезнице да би прикупиле новац.

Обвезнице функционишу тако што инвеститору враћају редован износ и називају се врстом хартије од вредности са фиксним приходом. Стопа обвезнице је фиксна у тренутку куповине обвезнице, а камата се исплаћује инвеститорима на редовној основи — месечно, квартално, полугодишње или годишње — током трајања обвезнице.

Многи финансијски планери заговарају улагање у обвезнице због њихове мање волатилности и релативне сигурности у поређењу са акцијама. Али нису све обвезнице једнаке, а инвеститорима су потребне неке стратегије за улагање у обвезнице и изградњу своје алокације обвезница на прави начин.

Како улагати у обвезнице: Обвезнице вс. обвезнички фондови

Појединачне обвезнице се обично продају у корацима од 1.000 долара, тако да диверзификација портфеља обвезница може бити тешка јер је скупа. Може бити јефтиније купити обвезнице, као што су заједнички фондови или фондови којима се тргује на берзи.  Ево кратког објашњења разлика између обвезница и фондова обвезница.

  • Индивидуалне обвезнице. Ако желите да купите обвезнице директно од У.С. владе, или желите да купите обвезнице од одређене компаније, можете купити појединачне обвезнице. Можете купити обвезнице компаније од онлине брокера. Куповаћете од других инвеститора који желе да продају. Можда ћете такође моћи да добијете попуст на номиналну вредност појединачне обвезнице тако што ћете купити обвезницу директно од инвестиционе банке која је преузела уговор у почетној понуди обвезница. Регулаторна управа за финансијску индустрију (ФИНРА), непрофитна организација коју је овластила влада, надгледа брокерске дилере и објављује цене трансакција обвезница како подаци постану доступни.

За обвезнице Трезора, савезна влада је поставила програм на веб страници Треасури Дирецт тако да инвеститори могу директно куповати без плаћања накнаде брокеру или другом посреднику.

  • Обвезнички фондови. Ако желите да купите мале комаде неколико обвезница од многих емитената у једној трансакцији, фондови обвезница су одлична опција, а средства обвезница можете купити и преко онлине брокера. Индексни фондови и ЕТФ-ови су нека врста заједничког фонда који прати индекс. Неки фондови су фокусирани на краткорочне, средњорочне или дугорочне обвезнице или пружају изложеност одређеним индустријама или тржиштима. Фонд може бити мудар избор за појединачне инвеститоре јер обезбеђује тренутну диверсификацију и не морате да купујете у великим корацима. (Сазнајте како да купите обвезнице ЕТФ-ове.)

Ова средства могу да обезбеде разноврсну изложеност типовима обвезница које желите, а можете да мешате и упарујете ЕТФ-ове обвезница чак и ако не можете да уложите много новца у исто време.

» Погледајте НердВаллет-ове изборе за најбоље онлајн брокере

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Које су различите врсте обвезница?

Ево узорка неких главних типова обвезница, од најмање до најризичнијих.

  • Обвезнице савезне владе. У У.С., обвезнице које издаје савезна влада сматрају се међу најсигурнијим, тако да је каматна стопа веома ниска. Влада такође издаје „обвезнице са нултим купоном“ које се продају уз дисконт на њихову номиналну вредност, а затим се могу откупити по номиналној вредности по доспећу, али не плаћају никакву готовинску камату.

  • Муниципал обвезнице, или мунис. Издате од стране државних и локалних самоуправа, општинске обвезнице су међу обвезницама са најнижим приносом у понуди, али оне помажу да се то надокнади тиме што су неопорезиве. Заиста, принос након опорезивања на муни може на крају бити већи него на обвезницу са већим приносом, посебно за инвеститоре у државама са високим порезима.

  • Корпоративне обвезнице инвестиционог ранга. Ове обвезнице емитују компаније са добрим до одличним кредитним рејтингом, према проценама рејтинг агенција. Пошто су они сигурнији зајмопримци, они ће плаћати ниже камате од обвезница са лошим рејтингом, али обично више од У.С. влада плаћа.

  • Обвезнице високог приноса. Раније познате као јунк обвезнице, обвезнице са високим приносом нуде већу исплату од типичних инвестиционих обвезница, због њиховог уоченог ризика.

Да ли су обвезнице добра инвестиција?

Обвезнице имају предности и мане, као и свака друга инвестиција.

Предности улагања у обвезнице

Обвезнице су релативно сигурне. Обвезнице могу створити балансну силу унутар инвестиционог портфеља: Ако имате већину уложену у акције, додавање обвезница може диверзификовати вашу имовину и смањити ваш укупни ризик. И док обвезнице носе одређени ризик, оне су генерално мање ризичне од акција. 

Они су такође облик фиксног прихода. Обвезнице плаћају камату по редовним, предвидљивим стопама и интервалима. За пензионере или друге појединце који воле идеју о редовном примању, обвезнице могу бити солидна имовина за поседовање.

Ризици улагања у обвезнице

Са сигурношћу долазе ниже камате. Дугорочне државне обвезнице су историјски зарађивале око 5% просечних годишњих приноса, док је берза у прошлости у просеку доносила 10% годишње. И иако обично постоји мањи ризик када улажете у обвезнице преко акција, обвезнице нису без ризика.

На пример, увек постоји шанса да ћете имати потешкоћа са продајом обвезнице коју поседујете, посебно ако каматне стопе порасту. Издавалац обвезнице можда неће бити у могућности да исплати инвеститору камату и/или главницу коју дугују на време, што се назива ризик од неизвршења обавеза. Инфлација такође може да смањи вашу куповну моћ током времена, чинећи фиксни приход који добијате од обвезница мање вредним како време одмиче.

Могу ли изгубити новац улагањем у обвезнице?

да. Цене обвезница имају тенденцију да се крећу контрациклично. Како се привреда загрева, каматне стопе расту, а цене обвезница падају. Како се привреда хлади, каматне стопе падају, а цене обвезница расту. Дакле, ако продате обвезницу када су каматне стопе ниже него што су биле када сте је купили, можда ћете моћи да зарадите новац. Али ако продајете када су камате веће, можете изгубити новац.

Колико свог портфеља треба да уложим у обвезнице?

Један типичан стандард за штедише средњих година је издвајање од 30% у обвезницама, при чему се та цифра повећава како се приближавају пензионисању. Обвезнице обезбеђују редован приход инвеститорима, а њихове цене углавном не флуктуирају превише у односу на променљивије акције, обезбеђујући стабилнији приход и имовину током пензионисања.

Али које врсте обвезница треба да купите? Када попуњавате тај део свог портфеља, желећете да избегнете огромну замку која би вас могла коштати много новца.

» Спремни за почетак? Како купити обвезнице

На шта да пазим?

Највећа замка при куповини обвезница је одлазак на највеће приносе, обвезнице које се највише исплаћују.

Два најважнија ризика за инвеститора у обвезнице су да ли издавалац обвезнице враћа обвезницу са каматом и да ли се укупне каматне стопе повећавају. Ако издавалац не може да отплати обвезницу или стопе порасту, обвезница ће постати мање вредна. Када цена обвезнице опада, њен принос - проценат њене цене који плаћа инвеститорима - расте.

У сваком ризичном случају, обвезница са високим приносом може предвидети проблеме. Инвеститори су можда дисконтирали обвезницу очекујући да ће прикупити мање од пуне номиналне вредности од емитента, тако да је јефтинија и доноси више.

Обвезница такође може донети више јер има дуго трајање, можда 10, 20 или 30 година. Ове обвезнице нуде већи принос као компензацију инвеститорима за тако дуго закључавање свог новца. Али обвезнице са тако дугим роком доспећа су највише погођене када укупне каматне стопе расту и могу изгубити значајну вредност током тог времена. Док инвеститори могу да поврате пуну номиналну вредност по доспећу, ако емитент може да је плати, то може потрајати веома дуго за дугорочну обвезницу, 30 година у случају неких државних обвезница. Не желите да будете заробљени у овој ситуацији.

Добро је пажљиво испитати обвезнице са високим приносом или размислити о томе да професионалци то ураде уместо вас.

Писци НердВаллет-а Кевин Воигт и Алана Бенсон допринели су овој причи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here