Како улагати у ЦД-ове: 3 стратегије

Када бирате сертификат о депозиту, можете се запитати – или на интернету – да ли добијате најбољу стопу. На крају крајева, када једном имате ЦД, ту стопу сте закључали месецима или годинама.

Не можете тачно предвидети како ће цене ЦД-а изгледати у будућности, али можете користити стратегије да смањите ризик од пропуштања када се појаве веће стопе. У исто време, и даље добијате загарантовани повраћај и федерално осигурање које нуде ЦД-ови.

„Мир је на првом месту за инвеститоре који користе ЦД-ове“, каже Мајкл Кили, тренер за образовање у брокерској фирми ТД Америтраде.

Ево погледа на три главна начина улагања у ЦД-ове.

Упоредите најбоље цене за ЦД Погледајте које банке и кредитне уније тренутно нуде ЦД-ове са високим приносом. Покажи ми

Стратегија 1: ЦД мердевине

ЦД лествица се састоји од улагања подељеног, обично у једнаким износима, на више ЦД-ова распоређених дужина трајања. Сваки ЦД термин је пречка лествице, и обично су подједнако размакнути. Када сваки ЦД сазре, ви поново улажете у дугорочни ЦД.

Како то може да функционише: Поделите своју инвестицију, рецимо 10.000 долара, на пет ЦД-ова:

  • 2.000 долара у једногодишњем ЦД-у

  • 2.000 долара у двогодишњем ЦД-у

  • 2.000 долара у трогодишњем ЦД-у

  • 2.000 долара у четворогодишњем ЦД-у

  • 2.000 долара у петогодишњем ЦД-у

Када једногодишњи ЦД сазре, узмите тих 2.000 долара плус камату коју је зарадио и реинвестирајте у петогодишњи ЦД. У идеалном случају, ово понављате све док не добијете петогодишњи ЦД који сазрева сваке године. Али ако су вам потребна средства годину дана, можете одлучити да повучете ЦД који ускоро доспева уместо да поново инвестирате.

» Сазнајте више о ЦД мердевинама, укључујући мини-мердевине и неравне мердевине

За шта је добра ЦД лествица: ЦД лествица вам омогућава да диверзификујете термине за ЦД да бисте искористили предности краткорочних, средњих и дугорочних ЦД-ова. Обично што је дужи ЦД термин, то је већа стопа. Али ако се држите само дуготрајних ЦД-ова, губите приступ том новцу годинама.

ЦД мердевине пружају средњи приступ: редован приступ неким фондовима док зарађујете дугорочне стопе ЦД-а. У идеалном случају, стопе расту током времена, тако да добијате све веће дугорочне стопе, али ако се то не деси, ЦД мердевине и даље пружају солидну комбинацију приноса.

Ако бринете о томе куда иду цене ЦД-а, ЦД мердевине „скидају[с притисак са ваших рамена“, каже Кеали.

Шта треба запамтити: ЦД мердевине најбоље раде ако не подижете новац. Уверите се да имате фонд за хитне случајеве пре него што уложите у ЦД-ове.

» Занимају ме прошли трендови? Погледајте историјске цене ЦД-а

Стратегија 2: ЦД шипка

ЦД шипка укључује поделу улагања на краткорочне и дугорочне ЦД-ове — два краја спектра ЦД-а — али не и средње услове. Када краткорочни ЦД-ови сазревају, или реинвестирате у краткорочне или дугорочне ЦД-ове, у зависности од тога да ли су стопе широм индустрије порасле.

Како то може да функционише: Поделите своју инвестицију, рецимо 10.000 долара, на два ЦД-а:

  • 5.000 долара у шестомесечни ЦД

  • 5.000 долара у петогодишњи ЦД

Када шестомесечни ЦД доспе, проверите стопе у разним банкама или, ако је применљиво, у вашој брокерској кући. Ако су петогодишње стопе порасле, реинвестирајте новац у петогодишњи ЦД. Или, ако стопе нису порасле довољно или уопште, реинвестирајте 5.000 долара плус камату коју сте зарадили у још један шестомесечни ЦД. Половина ваших средстава може остати на краткорочним ЦД-овима неко време ако стопе остану непромењене или падну. Међутим, захваљујући честим роковима доспећа, можете одлучити да тај новац ставите на друго место.

» Сазнајте више о томе када да изаберете термин за ЦД

За шта је добра утега за ЦД: Када чекате да стопе порасту, ЦД шипка вам даје чест приступ готовини док не будете спремни да се закључате на дужи рок. Такође штитите опкладе користећи предности тренутних дугорочних стопа. Генерално, укупни повраћај обично буде просек краткорочних и дугорочних ЦД-ова.

Шта треба запамтити: ЦД шипка је мање разнолика од ЦД мердевина, што је чини ризичнијом у смислу да бисте могли да пропустите веће стопе у будућности. Можете уложити више новца на краткорочни или дугорочни крај шипке, али то може имати смисла само ако разумете – или разговарате са финансијским саветником о томе – како тренутна финансијска тржишта утичу на смер ЦД стопа.

„Вероватно је здраво почети са једнако пондерисаном [мтеном и видети како та математика функционише“, каже Ричард Картер, потпредседник производа и услуга са фиксним приходом у Фиделитију.

Стратегија 3: ЦД метак

Стратегија ЦД метка се фокусира на ЦД-ове који сазревају отприлике истог датума. Ако временом отварате ЦД-ове, нови термини ће бити краћи од почетног ЦД-а. За разлику од мердевина или утега, не реинвестирате. Ако отворите само један ЦД, технички се може сматрати ЦД меком.

Како то може да функционише: Рецимо да планирате да купите кућу за пет година, па уложите новац у петогодишњи ЦД. За две године, можете себи приуштити да ставите још један комад новца на ЦД и изаберете нови који ће сазрети отприлике у исто време као и почетни ЦД. За четири године, више сте уштедели на други, много краћи ЦД. Када се заврши пета година, сви ЦД-ови сазревају.

  • 10.000 долара у петогодишњем ЦД-у

  • 5.000 долара у трогодишњем ЦД-у у другој години

  • 2.500 долара у једногодишњем ЦД-у у четвртој години

За шта је добра стратегија ЦД метака: Обично ћете користити средства од ЦД метака за велике трошкове, као што је венчање или аконтација за кућу. ЦД-ови обично имају више стопе него други банковни рачуни, али већина ЦД-ова вам не дозвољава да постепено додајете новац. Стратегија ЦД метка може бити решење: можете да добијете краће ЦД-ове током времена, скоро као обрнуте ЦД лествице, да бисте зарадили више камате на средства која сте уштедели од почетног ЦД-а.

Шта треба запамтити: Ова стратегија има већи ризик јер не реинвестирате или не диверзификујете дуже ЦД термине током времена; ваш фокус је на будућој куповини. Овај ризик се односи на пропуштање виших стопа у будућности, а не на губитак новца као што можете када улажете у акције. Поред тога, многе банке аутоматски обнављају ЦД-ове, тако да пазите када ваши ЦД-ови сазревају како бисте избегли да пропустите време за бесплатно подизање новца.

Како започети улагање у ЦД-ове

Познавање стратегија може вам помоћи да одредите када и колико ће сертификата о депозиту радити за вас. ЦД-ови су доступни у банкама и кредитним унијама, као и у брокерским кућама. (Посредовани ЦД-ови функционишу мало другачије од обичних ЦД-ова.) Ако су вам потребне смернице за отварање ЦД-а, погледајте овај водич корак по корак.

Фиделити'с Цартер каже, у свим овим ЦД стратегијама, назив игре је да вас подстакне да размишљате о својим потребама и да не продајете или повлачите пре доспећа. Ако треба да прекинете печат, знајте шта вас могу коштати казне за рано повлачење.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here