Како инвестирати у С&П 500

За оне потенцијалне инвеститоре који желе да ускоче на берзу, али се питају које акције да купе, легендарни инвеститор Ворен Бафет има предлог: Пробајте уместо тога да купите 500 акција.

„По мом мишљењу, за већину људи, најбоља ствар коју могу да ураде јесте да поседују индексни фонд С&П 500“, рекао је Бафет на годишњем састанку Берксхире Хатхаваи-а у мају. Али шта је С&П 500 и како улажете у један од његових фондова?

Ево увода у то како функционишу С&П 500 фондови и да ли би један могао бити добар за ваш портфолио.

Шта је С&П 500?

С&П 500, или С&П, је индекс берзе који се састоји од акција 500 великих, водећих у индустрији.С. предузећа. Широко се прати и често се сматра заменом за свеукупно здравље У.С. Берза.

Стандард & Поор'с, амерички сервис за информације о инвестицијама, креирао је индекс 1957. Сваког тромесечја, његов инвестициони комитет се састаје да прегледа које акције припадају индексу на основу величине тржишта, ликвидности и заступљености групе. Данас 505 акција чини индекс, пошто неке од 500 компанија имају више од једне класе акција.

Супротно популарном веровању, акције које формирају индекс нису 500 највећих У.С. компаније, али су убедљиво 500 најважнијих компанија. Преко 11 долара.2 трилиона је уложено кроз индекс, са ових 505 акција које представљају око 80% укупног У.С. вредност на берзи.

Индекс пондерисан капом, С&П 500 пондерише акције унутар тржишне капитализације или укупне тржишне вредности (број отворених акција помножен тренутном тржишном ценом). Што је компанија већа, то је већи њен утицај на индекс.

Од августа. 31, 2020, ово су 10 најбољих компанија по тежини индекса у С&П 500:

  • Аппле.

  • Мицрософт.

  • Амазон.

  • Фејсбук.

  • Алпхабет, Гоогле-ова матична компанија (удели у класама А и Ц).

  • Берксхире Хатхаваи.

  • Јохнсон & Јохнсон.

  • Виса.

  • Процтер & Гамбле.

Како улажете у С&П 500?

Индекс је мера перформанси његових основних акција, тако да не можете директно улагати у сам индекс. Куповина акција сваке компаније био би тежак задатак (размислите о 505 одвојених трансакција), али на срећу постоје индексни фондови и фондови којима се тргује на берзи, или ЕТФ-ови, који реплицирају индекс, ефикасно радећи тај посао за вас.

Док сви С&П 500 фондови прате власништво овог индекса, инвеститор мора да размотри да ли коришћење индексног фонда (пасивно управљаног заједничког фонда) или ЕТФ-а има највише смисла за њих. Добра вест када се одмерава индексна средства у односу на ЕТФ-ове је да постоје солидне С&П 500 опције у свакој категорији, а сви ови производи користе разноликост самог индекса.

Пошто је С&П 500 пондерисан тржишном капитализацијом сваке компаније, веће компаније у индексу понекад могу имати огроман утицај на учинак већег индекса. Другим речима, велики пад цене акција Аппле-а може довести до пада индекса у целини. Због тога, неки инвеститори радије купују С&П 500 у формату једнаког пондерисања, тако да свака компанија има исти утицај на индекс. Ово је замишљено да се створи индекс који је репрезентативнији за укупну У.С. тржиште.

Након што одлучите да желите индексни фонд или ЕТФ, пондерисану или једнако пондерисаном, можете почети да сужавате који С&П 500 фонд да купите. Да бисте свели своје трошкове на минимум, погледајте однос трошкова сваког фонда — проценат ваше имовине који ћете плаћати у накнадама сваке године — да бисте видели како се упоређују.

Накнаде су овде важне јер сви ови фондови прате исти индекс, што значи да би њихови приноси требали бити отприлике исти. Што је накнада нижа, више од тог поврата задржавате.

» Спремни за почетак улагања? Погледајте наше изборе најбољих брокерских кућа за инвеститоре у фондове.

Треба ли инвестирати у С&П 500?

Постоји неколико ствари о којима треба размислити пре него што одаберете било коју инвестицију. Али С&П фонд генерално може бити добар избор ако желите да додате широку изложеност Сједињеним Државама.С. берза у свој портфељ.

„С&П 500 је кључни део диверсификоване стратегије улагања јер је добра опклада да ће У.С. економија ће наставити да успева и дугорочно расте“, каже Тони Молина, виши специјалиста за производе у Веалтхфронт-у. У.С. има највећу економију и берзу на свету, и једно је од најотпорнијих и најактивнијих, посебно када су у питању иновације. Зато је једноставно укључити С&П 500 као део свог портфеља.”

Веће компаније су генерално стабилније за инвестирање јер су добро успостављене и широко праћене. Дакле, ове акције обично имају мањи ризик и мању волатилност. С&П 500 комбинује велике компаније у различитим индустријама, тако да инвеститори приступају широкој, разноврсној мешавини компанија када улажу у њега.

Одабир индексног фонда или ЕТФ-а такође може помоћи инвеститорима да избегну — или барем минимизирају — замке у понашању од куповине акција, што је стратегија губитка, каже Дејан Илијевски, председник Сабела Цапитал Маркетс.

Илијевски цитира студију из маја 2018. професора Хендрика Бесембиндера са Државног универзитета у Аризони, која је испитивала улагања у јавно трговане У.С. акције између 1926. и 2016. године и открио да је нешто више од 4% компанија чинило укупно створено богатство.

„Изабрати тих неколико појединачних победника је немогуће“, каже Илијевски. „Најбоље је да поседујете што већи део тржишта са фондом који прати индекс.”

Коришћење индексних фондова и ЕТФ-ова може помоћи инвеститорима да остваре јаке приносе док истовремено минимизирају своје трошкове, каже Кевин Коехлер, овлашћени финансијски аналитичар и директор групе за стратегију улагања у Мирацле Миле Адвисорс у Лос Анђелесу.

„Улагање у С&П 500 у протеклих 25 година дало би инвеститору принос од преко 10% на годишњем нивоу, доказујући да инвеститор не мора да плаћа високе трошкове да би остварио добре тржишне приносе“, каже Коехлер.

Постоје ли недостаци улагања у С&П 500?

Треба узети у обзир упозорења. С&П 500 се састоји само од У.С. Акције. Диверзификација портфеља обухвата куповину предузећа са средњом и малом капитализацијом заједно са великим капиталом; додељивање средстава међународним компанијама уз домаће; укључујући обвезнице, готовину и потенцијално друге класе имовине са акцијама.

Коехлер такође примећује недостатке у С&П 500 у вези са пондерисањем тржишне капитализације.

„Како се пасивно улагање повећава, инвеститори континуирано улажу у фондове С&П 500, што је допринело проблему „богати постају богатији“, где највеће акције постају све веће због улагања у С&П 500, а не индивидуалних улагања у акције, “, каже Келер. „Ово може довести до веће волатилности, јер активни менаџери продају појединачне акције преко индексних фондова који продају део. Тржиште би могло бити стално прецењено у поређењу са његовом основном вредношћу.”

Али у односу на недостатке многих врста инвестиција, недостаци фондова С&П 500 изгледају релативно мали, посебно када се користе као део вашег укупног портфолија и држе се на дужи рок. Ово помаже да се објасни зашто су их иконе попут Бафета тако јавно подржале.

„Случајно верујем да је Беркшир отприлике онолико солидан колико свака појединачна инвестиција може да буде, у смислу остваривања разумних приноса током времена“, рекао је Бафет на састанку у мају, говорећи о компанији за инвестирање коју је претворио у империју. „Али, не бих желео да се кладим у свој живот да ли ћемо победити С&П 500 у наредних 10 година."

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here