Како инвестирати у акције

Улагање у акције: основе

Улагање у акције само значи куповину малих удела у власништву у јавном предузећу. Те мале акције су познате као деонице компаније, и улагањем у њих, надате се да ће компанија расти и добро пословати током времена. Ако се то догоди, ваше акције могу постати вредније, а други инвеститори ће можда бити вољни да их купе од вас за више него што сте за њих платили. То значи да можете зарадити ако одлучите да их продате.

Један од најбољих начина за почетнике да почну да инвестирају на берзи је да ставе новац на онлајн инвестициони рачун, који се затим може користити за улагање у акције или заједничке фондове. Са многим брокерским рачунима, можете почети да улажете по цени једне акције.

» Немате брокерски рачун? Сазнајте шта је то и како га отворити.

Како инвестирати у акције у шест корака

1. Одлучите како желите да инвестирате на берзи

Постоји неколико начина да приступите улагању у акције. Одаберите опцију испод која најбоље представља како желите да инвестирате и колико бисте желели да будете практични у одабиру и одабиру акција у које улажете.

А. „Желео бих да сам бирам акције и фондове." Наставите да читате; овај чланак разлаже ствари које инвеститори морају да знају, укључујући како да изаберу прави рачун за ваше потребе и како да упоредите улагања у акције.

» Погледајте наш преглед најбољих онлајн брокера

Б. „Желео бих да експерт управља процесом уместо мене." Можда сте добар кандидат за робо-саветника, услугу која нуди јефтино управљање инвестицијама. Практично све велике брокерске фирме и многи независни саветници нуде ове услуге, које улажу ваш новац за вас на основу ваших специфичних циљева.

» Погледајте наше изборе за најбоље робо-савјетнике

Ц. „Желео бих да почнем да улажем у 401(к) свог послодавца.” Ово је један од најчешћих начина за почетнике да почну да инвестирају. На много начина, учи нове инвеститоре неким од најпроверенијих метода инвестирања: редовно давање малих доприноса, фокусирање на дугорочну и непристрасан приступ. Већина 401(к) нуди ограничен избор заједничких фондова акција, али не и приступ појединачним акцијама.

» Сазнајте више о налозима за пензионисање

Када имате на уму жељену опцију, спремни сте за куповину рачуна.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

2. Изаберите налог за инвестирање

Уопштено говорећи, да бисте инвестирали у акције, потребан вам је инвестициони рачун. За практичне типове, ово обично значи брокерски рачун. За оне који желе малу помоћ, отварање налога преко робо-саветника је разумна опција. У наставку растављамо оба процеса.

Важна ствар: И брокери и робо-савјетници вам омогућавају да отворите рачун са врло мало новца.

Уради сам опција: Отварање брокерског рачуна

Брокерски рачун на мрежи вероватно нуди најбржи и најјефтинији пут до куповине акција, средстава и разних других инвестиција. Са брокером, можете отворити индивидуални пензиони рачун, познат и као ИРА, или можете отворити опорезиви брокерски рачун ако већ довољно штедите за пензију код послодавца 401 (к) или другог плана.

» Погледајте наше најбоље изборе за ИРА налоге

Имамо водич за отварање брокерског налога ако вам је потребно дубоко удубљење. Желећете да процените брокере на основу фактора као што су трошкови (провизије за трговање, накнаде за рачун), избор улагања (потражите добар избор ЕТФ-ова без провизије ако преферирате фондове) и истраживања и алата инвеститора.

Пасивна опција: Отварање налога робо-саветника

Робо-савјетник нуди предности улагања у дионице, али не захтијева од свог власника да уради све потребне за одабир појединачних инвестиција. Услуге Робо-саветника обезбеђују комплетно управљање инвестицијама: Ове компаније ће вас питати о вашим циљевима улагања током процеса укључивања, а затим ће вам направити портфолио дизајниран да постигне те циљеве.

Ово може звучати скупо, али накнаде за управљање овде су генерално делић цене онога што би менаџер људских инвестиција наплатио: Већина робот-саветника наплаћује око 0.25% од стања на вашем налогу. И да - такође можете добити ИРА код робо-саветника ако желите.

Као бонус, ако отворите налог код робо-саветника, вероватно не морате да читате даље у овом чланку — остало је само за оне типове „уради сам“.

3. Научите разлику између улагања у акције и фондове

Идете „уради сам“ рутом? Не брини. Улагање у акције не мора да буде компликовано. За већину људи, улагање на берзу значи избор између ова два типа улагања:

Берзански заједнички фондови или фондови којима се тргује на берзи. Заједнички фондови вам омогућавају да купите мале комаде много различитих акција у једној трансакцији. Индексни фондови и ЕТФ-ови су нека врста заједничког фонда који прати индекс; на пример, фонд Стандард & Поор'с 500 реплицира тај индекс купујући акције компанија у њему. Када инвестирате у фонд, такође поседујете мале делове сваке од тих компанија. Можете саставити неколико фондова да бисте изградили разноврсни портфељ. Имајте на уму да се заједнички фондови акција понекад називају и заједничким фондовима капитала.

Појединачне акције. Ако тражите одређену компанију, можете купити једну или неколико акција као начин да уроните у воде трговања акцијама. Изградња диверсификованог портфеља од многих појединачних акција је могућа, али за то су потребна значајна улагања.

Добра страна заједничких фондова је у томе што су они сами по себи диверсификовани, што смањује ваш ризик. За огромну већину инвеститора – посебно оних који улажу своју пензиону штедњу – портфолио који се састоји углавном од заједничких фондова је јасан избор.

Али мало је вероватно да ће заједнички фондови порасти на метеорски начин као што би неке појединачне акције могле. Предност појединачних акција је та што се мудар одабир може добро исплатити, али шансе да ће вас било која појединачна акција учинити богатим су изузетно мале.

» Заинтересован за инвестициона истраживања? Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

4. Одредите буџет за своју инвестицију на берзи

Нови инвеститори често имају два питања у овом кораку процеса:

Колико новца ми је потребно да почнем да улажем у акције? Количина новца која вам је потребна за куповину појединачних акција зависи од тога колико су акције скупе. (Цене акција могу да се крећу од само неколико долара до неколико хиљада долара.) Ако желите заједничке фондове и имате мали буџет, фонд којим се тргује на берзи (ЕТФ) може бити ваша најбоља опклада. Заједнички фондови често имају минимум од 1.000 долара или више, али ЕТФ-ови се тргују као акције, што значи да их купујете по цени акција - у неким случајевима мање од 100 долара).

Колико новца треба да уложим у акције? Ако улажете кроз фондове - да ли смо споменули да је ово преференција већине финансијских саветника? — можете да доделите прилично велики део свог портфеља ка фондовима акција, посебно ако имате дуг временски хоризонт. 30-годишњак који инвестира за пензију може имати 80% свог портфеља у фондовима акција; остатак би био у обвезничким фондовима. Појединачне акције су друга прича. Опште правило је да их држите у малом делу свог инвестиционог портфеља.

» Имам малу количину новца за рад? Ево како да уложите 500 УСД

5. Фокусирајте се на дугорочно улагање

Инвестиције на берзи су се показале као један од најбољих начина за повећање дугорочног богатства. Током неколико деценија, просечан принос на берзи је око 10% годишње. Међутим, имајте на уму да је то само просек на целом тржишту – неке године ће расти, неке падати, а појединачне акције ће варирати у приносу. Али за дугорочне инвеститоре, берза је добра инвестиција без обзира шта се дешава из дана у дан или из године у годину; то је онај дугорочни просек који траже.

Улагање у акције је испуњено замршеним стратегијама и приступима, али неки од најуспешнијих инвеститора су урадили нешто више од тога да се придржавају основа берзе. То генерално значи коришћење средстава за највећи део вашег портфеља — Ворен Бафет је славно рекао да је јефтин С&П 500 индексни фонд најбоља инвестиција коју већина Американаца може да направи — и да бирате појединачне акције само ако верујете у потенцијал компаније за дугорочни раст.

Најбоља ствар коју треба да урадите након што почнете да улажете у акције или заједничке фондове може бити најтежа: не гледајте у њих. Осим ако не покушавате да победите шансе и успете у дневном трговању, добро је избегавати навику компулзивне провере како ваше акције раде неколико пута дневно, сваки дан.

6. Управљајте својим портфељем акција

Иако забринутост због дневних флуктуација неће учинити много за здравље вашег портфеља – или ваше сопствено – наравно, биће тренутака када ћете морати да проверите своје акције или друге инвестиције.

Ако следите горе наведене кораке да бисте током времена купили заједничке фондове и појединачне акције, желећете да поново прегледате свој портфолио неколико пута годишње да бисте били сигурни да је и даље у складу са вашим инвестиционим циљевима.

Неколико ствари које треба узети у обзир: Ако се приближавате пензији, можда ћете желети да преместите неке од својих улагања у акције на конзервативније инвестиције са фиксним приходом. Ако је ваш портфолио превише пондерисан у једном сектору или индустрији, размислите о куповини акција или фондова у другом сектору да бисте изградили већу диверсификацију. Коначно, обратите пажњу и на географску диверсификацију. Вангуард препоручује да међународне акције чине чак 40% акција у вашем портфељу. Да бисте добили ову изложеност, можете купити међународне фондове.

Штреберски савет: Ако сте у искушењу да отворите брокерски рачун, али вам је потребно више савета о избору правог, погледајте наш најновији преглед најбољих брокера за инвеститоре акција. Упоређује данашње најбоље онлине брокерске куће по свим показатељима који су најважнији за инвеститоре: накнаде, избор улагања, минимална стања на отварању и алати и ресурси за инвеститоре. Прочитајте: Најбољи онлајн брокери за инвеститоре у акције » Често постављана питања Да ли је улагање у акције безбедно за почетнике?

Да, ако томе приступите одговорно. Како се испоставило, улагање није тако тешко - или сложено - као што се чини.

То је зато што постоји много алата који ће вам помоћи. Један од најбољих су берзански заједнички фондови, који су лак и јефтин начин за почетнике да инвестирају на берзи. Ова средства су доступна у оквиру вашег 401(к), ИРА или било којег опорезивог брокерског рачуна. С&П 500 фонд, који вам ефективно купује мале делове власништва у око 500 највећих У.С. компаније, је добро место за почетак.

Друга опција, као што је горе поменуто, је робо-саветник, који ће изградити и управљати портфолиом за вас за малу накнаду.

Да ли су апликације за улагање у акције безбедне?

Генерално, да, апликације за инвестирање су безбедне за коришћење. Неке новије апликације су имале проблема са поузданошћу у последњих неколико година, у којима апликација пада и корисници остају без приступа својим средствима или је функционалност апликације ограничена на ограничени период.

Чак и у овим случајевима, ваша средства су обично и даље сигурна, али губитак привременог приступа вашем новцу је и даље легитимна брига. Дакле, ако се надате да ћете избећи ове проблеме, можете да изаберете апликацију за инвестирање од велике и етаблиране брокерске куће: Фиделити, ТД Америтраде и Цхарлес Сцхваб добијају најбоље оцене на нашој листи најбољих апликација за улагања, и они' је такође међу највећим брокерским кућама у земљи.

Могу ли уложити мале количине новца у акције?

да. Већина брокерских кућа ових дана има минималне вредности налога од 0 УСД (што значи да можете да отворите налог без претходног финансирања), а неке чак имају и делимично трговање, што значи да можете да уложите мале износе у доларима — размислите о 5 или 10 УСД — уместо да плаћате по цени целог Објави.

Међутим, улагање малих износа долази са изазовом: диверзификовати свој портфељ.  Диверзификација, по природи, укључује ширење вашег новца. Што мање новца имате, то је теже раширити.

Једно решење је улагање у фондове за индексе акција и ЕТФ-ове. Они често имају ниске инвестиционе минимуме (а ЕТФ-ови се купују по цени акција која би још увек могла да буде нижа), а неки брокери, као што су Фиделити и Чарлс Шваб, нуде индексне фондове без икаквог минимума. И, индексни фондови и ЕТФ-ови решавају проблем диверзификације јер држе много различитих акција у оквиру једног фонда.

Последња ствар коју ћемо рећи о овоме: Улагање је дугорочна игра, тако да не би требало да улажете новац који ће вам можда требати у кратком року. То укључује готовински јастук за хитне случајеве.

Да ли се заиста исплати улагати мале износе?

Редовне инвестиције током времена, чак и мале, могу заиста да се зброје. Ако сте улагали 100 долара месечно током 30 година, а растао је конзервативно за 6% годишње, могли бисте да имате преко 100.000 долара након 30 година. (Користите наш инвестициони калкулатор да видите како комбиновани приноси функционишу у улагању.)

Кључ ове стратегије је прављење дугорочног инвестиционог плана и његово придржавање, уместо покушаја куповине и продаје за краткорочни профит.

Да ли су акције добра инвестиција за почетнике?

Да, све док вам је пријатно да оставите свој новац уложен најмање пет година. Зашто пет година? То је зато што је релативно ретко да берза доживи пад који траје дуже од тога. Али уместо да тргујете појединачним акцијама, фокусирајте се на разноврсне производе, као што су индексни фондови и ЕТФ-ови.

Могуће је изградити диверсификован портфолио од појединачних акција, али би то одузело много времена – потребно је много истраживања и знања за управљање портфолиом. Индексни фондови и ЕТФ-ови раде то за вас.

Које су најбоље берзанске инвестиције?

По нашем мишљењу, најбоље инвестиције на берзи су често јефтини заједнички фондови, попут индексних фондова и ЕТФ-ова. Куповином ових уместо појединачних акција, можете купити велики део берзе у једној трансакцији.

Индексни фондови и ЕТФ-ови прате референтну вредност — на пример, С&П 500 или Дов Јонес Индустриал Авераге — што значи да ће учинак вашег фонда одражавати перформансе тог мерила. Ако сте уложени у С&П 500 индексни фонд, а С&П 500 расте, и ваша инвестиција ће бити.

То значи да нећете победити тржиште - али такође значи да тржиште неће победити вас. Инвеститори који тргују појединачним акцијама уместо фондовима често имају лошији учинак на тржишту на дужи рок.

Како да одаберем своје инвестиције у акције?

Одговор на оно у шта одлучите да инвестирате заиста се своди на две ствари: временски хоризонт за ваше циљеве и колики ризик сте спремни да преузмете.

Хајде да се прво позабавимо временским хоризонтом: Ако улажете за далеки циљ, попут пензионисања, требало би да будете уложени првенствено у акције (опет, препоручујемо да то урадите преко заједничких фондова).

Улагање у акције омогућиће вашем новцу да расте и надмаши инфлацију током времена. Како се ваш циљ приближава, можете полако почети да повлачите расподелу акција и додајете више обвезница, које су генерално сигурније инвестиције.

С друге стране, ако улажете за краткорочни циљ - мање од пет година - вероватно не желите да уопште улажете у акције. Уместо тога, размотрите ове краткорочне инвестиције.

Коначно, други фактор: толеранција на ризик. Берза иде горе-доле, а ако сте склони паници када то уради друго, боље вам је да инвестирате нешто конзервативније, уз лакшу алокацију на акције. Нисам сигуран? Имамо квиз толеранције на ризик — и више информација о томе како да донесете ову одлуку — у нашем чланку о томе у шта да инвестирате.

У које акције треба да улажем?

Један уобичајени приступ је улагање у многе акције преко заједничког фонда за акције, индексног фонда или ЕТФ-а - на пример, С&П 500 индексног фонда који држи све акције у С&П 500.

Међутим, ако сте за узбуђењем бирања акција, то вероватно неће донети резултате. Можете погребати тај свраб и задржати своју мајицу тако што ћете 10% или мање свог портфеља посветити појединачним акцијама. Које? Наша пуна листа најбољих акција, заснована на тренутним перформансама, има неке идеје.

Је трговање акцијама за почетнике?

Док су акције одличне за многе инвеститоре почетнике, део „трговине“ овог предлога вероватно није. Стратегија куповине и задржавања која користи заједничке фондове, индексне фондове и ЕТФ-ове је генерално бољи избор за почетнике.

То је управо супротно од трговања акцијама, које укључује посвећеност и много истраживања акција. Трговци акцијама покушавају да темпирају тржиште у потрази за могућностима да купују ниско и продају високо.

Само да будемо јасни: циљ сваког инвеститора је да купује по ниској цени и продаје високо. Али историја нам говори да ћете то вероватно учинити ако држите диверзификовану инвестицију - попут заједничког фонда - на дужи рок. Није потребно активно трговање.

Могу ли отворити брокерски рачун ако живим ван Сједињених Држава.С.?

Ово ће зависити од брокера који изаберете. Од прегледа брокера НердВаллет, Фирстраде, ТДАмеритраде, Лигхтспеед, Интерацтиве Брокерс, еОптион, ТрадеСтатион, ЗацксТраде, Цхарлес Сцхваб и Вебулл су сви отворени за међународне инвеститоре, са различитим ограничењима и захтевима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here