Како уложити своју ИРА

Једна од најбољих ствари у вези са ИРА - у поређењу са, рецимо, планом за пензионисање на радном месту као што је 401 (к) - је много већи избор инвестиционих опција доступних на рачуну.

У већини ИРА рачуна можете одабрати појединачне акције или изабрати са дугачке листе заједничких фондова. Или можете да препустите те одлуке стручњаку тако што ћете изабрати јефтиног робо-саветника — инвестиционог менаџера на рачунару — да уради посао уместо вас. (Погледајте наше најбоље изборе за робо-савјетнике.)

Та ширина избора чини ИРА - и Ротх и традиционалне ИРА - атрактивном опцијом за вашу штедњу за пензију, посебно када сте максимално искористили 401 (к) одговарајућих долара. Али на неки начин, избор такође отежава ствари инвеститору.

Ево корак-по-корак процеса како да изаберете инвестиције за своју ИРА.

1. Разумети алокацију средстава

Само речи „расподела средстава“ звуче компликовано, али нису: ово је једноставно начин на који се ваш новац дели на различите врсте инвестиција. Велика слика, то значи акције, обвезнице и готовина; мала слика, улази у специфичности као што су акције са великом капитализацијом у односу на акције са малом капитализацијом, корпоративне обвезнице наспрам општинских обвезница, итд.

Ако уложите 10.000 долара на рачун ИРА и 6.000 долара је у фондовима акција, а 4.000 долара у фондовима обвезница, ваша расподела средстава је 60/40. Имајте на уму: добићете највећи принос током времена — и преузети највећи ризик — са акцијама (такође познатим као акције), док обвезнице и друге инвестиције са фиксним приходом помажу у балансирању тог ризика јер су релативно безбедно у поређењу са залихама.

2. Узмите у обзир своју толеранцију на ризик

Ово је трик свега, и укључује разматрање неколико ствари, укључујући ваш временски хоризонт - колико дуго ће новац бити уложен - и вашу способност да толеришете ризик. Желите да преузмете довољно ризика да ће ваш новац расти, али не толико да ћете извући кауцију или изгубити сву косу када тржиште постане камено.

Постоје основна правила која вас воде, а најзначајније је да одузмете своје године од 100 (или, да бисте се више склонили ризику, 110). Добијени број је проценат вашег портфеља који треба да се додели акцијама: Према овом правилу, ако имате 30 година, усмерили бисте 70% до 80% на тај начин. Можда ћете открити да желите више или мање изложености капиталу него што правило налаже, тако да је у реду да то користите као почетну тачку, а затим ивицете бројеве док не одговарају вашим потребама.

Ваше године су важне јер, генерално, желите да преузмете више ризика када сте млади, а затим се смањујете како идете ка пензији. То не значи да не би требало да улажете у акције у пензији — с обзиром на данашњи животни век, тај новац ће вам и даље бити потребан да бисте издржали 30 или више година након 67. године, а то захтева раст инвестиција — али многи људи одлуче да га мало повуку, тако да постоји већа алокација фиксног прихода из које се узимају дистрибуције.

На тај начин, ако тржиште скочи, не морате да продајете по ниској цени; можете једноставно повући из сигурнијих уточишта у свом портфељу.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

3. Користите заједничке фондове за основу свог портфеља

Можда ћете бити у искушењу да своју ИРА попуните појединачним акцијама и обвезницама, али ово је ретко најбољи приступ за било кога осим за професионалног инвеститора. Много је лакше постићи диверсификацију и, дугорочно, боље резултате из портфеља састављеног од заједничких фондова или фондова којима се тргује на берзи (ЕТФ).

Индексни фондови и ЕТФ-ови су међу нашим омиљеним опцијама улагања. Преко једног од ових фондова, купујете корпу инвестиција, а не деонице само једне компаније: С&П 500 индексни фонд, на пример, улаже у неке од највећих У.С. предузећа; из тог разлога је класификован као фонд са „великим капиталом“ („кап“, скраћено од „капитализација“, односи се на процену вредности компанија).

У већини случајева, пожелећете да доделите већи део капитала свог портфеља највећим класама имовине — на пример, том фонду са великим капиталом или фондом укупног берзанског тржишта, и друго, развијеном тржишту или међународном берзанском фонду — а мање мањим класама, као што су фондови са малом и средњом капитализацијом и тржишта у настајању. Већину ваше алокације обвезница можете ставити у укупни У.С. фонд тржишта обвезница, а мањи износ у међународни обвезнички фонд.

Одаберите индексне фондове и ЕТФ-ове да бисте испунили своју расподелу средстава, уз помоћ прегледача фондова. Ово је алатка коју нуде многи брокери на мрежи (као и сајтови као што су Иахоо и Морнингстар) која вам може помоћи да сортирате према односу трошкова, врсти фонда, перформансама и другим факторима.

Наравно, ако сте прави љубитељи, можете заборавити средства и изградити тај портфељ појединачних акција и обвезница. Али ово је практично посао са пуним радним временом, који захтева опсежно истраживање, планирање и пажњу на ваш портфолио. Ипак, ако сте вољни и способни да уложите време, можда се исплати. (Ако нисте сигурни, додијелите мали проценат свог портфеља трговању акцијама да бисте тестирали воде; ево наших савјета за трговање дионицама.)

4. Знајте када то препустити професионалцима

Ако нисте заинтересовани за одабир инвестиција, можда бисте желели да ово препустите професионалцу. Постоје два начина да добијете оно што представља јефтино управљање портфолиом: фондови са циљаним датумом и робот-савјетници.

Фонд са циљним датумом је заједнички фонд дизајниран да ради у години када инвеститори планирају да се повуку; због тога су фондови именовани по годинама: Ако планирате да се пензионишете око 2050. године, изабрали бисте фонд са циљним датумом са 2050. у наслову.

Затим ће обавити сав посао за вас, ребалансирати по потреби и преузимајући одговарајућу количину ризика како старите. Ова средства су веома популарна у 401(к)с и обично имају веће омјере трошкова, али преко ИРА-е можете куповати шири избор како бисте пронашли јефтину опцију. Не морате да диверзификујете фондове са циљним датумом – сав свој ИРА новац стављате у један фонд.

Да бисте користили робо-саветника, требало би да отворите ИРА налог у једној од ових компанија, као што су Беттермент или Веалтхфронт. Компанија би тада направила и управљала ЕТФ портфељем за вас, на основу ваших година, толеранције на ризик и других фактора — већина услуга захтева да попуните почетни упитник — за годишњу накнаду за управљање од око 0.25%.

Шта год да радите, предузмите кораке да све врсте инвестиционих накнада сведете на минимум. Ако се не контролишу, ови трошкови могу брзо почети да гутају приносе вашег портфеља. Уверите се да ваша ИРА нуди конкурентне провизије и обиље опција за јефтино улагање.

За више, погледајте нашу анализу најбољих ИРА провајдера.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here