Како функционише образац ИРС В-2 о платама и порезу и како га добити

Образац В-2 је више од самог комада папира; то је једна од најважнијих евиденција која вам је потребна у време пореза. Ево шта је В-2, како да разумете шта је на њему и како да добијете свој В-2.

Шта је В-2?

Образац ИРС В-2, „Изјава о платама и порезу“, пријављује приходе запосленог из претходне године, колико је пореза задржао послодавац и друге информације. Послодавци шаљу запосленима образац В-2 у јануару (и копију пореској управи). Запослени користе образац В-2 за припрему пореских пријава.

  • Сваки послодавац који вам је платио најмање 600 долара током године мора да вам обезбеди В-2 и пошаље копију пореској управи и држави. Приход од напојница може бити на вашем В-2.

  • Немојте бркати В-2 са В-4 – то је образац који користите да кажете свом послодавцу колико пореза да задржи од ваше плате у сваком периоду исплате (сазнајте како функционишу порези по одбитку).

  • Слободњаци или независни радници по уговору добијају 1099 од својих клијената, а не В-2.

» ВИШЕ: Ево прегледа како порези функционишу за слободњаке

Како да добијем свој В-2?

Ако тражите копију старог В-2 који сте приложили уз претходну пореску пријаву и не можете да добијете копију од послодавца који ју је првобитно издао, можете захтевити порески транскрипт ИРС онлајн или користити ИРС образац 4506 да затражите копију ваше пореске пријаве.

Ако се ваш В-2 за текућу годину не појави у пошти до Дана заљубљених, прво замолите свог послодавца за копију и уверите се да има праву адресу. Ваш послодавац вам такође може рећи како да добијете свој В-2 на мрежи од одељења за људске ресурсе или процесора платног списка. Ако то не поправи ствари, позовите ИРС (овде је листа корисних бројева телефона Пореске управе). Мораћете да пружите информације о томе када сте радили и процену колико сте плаћени.

  • Имајте на уму да ваша пореска пријава још увек треба да поднесете до рока за подношење пореске пријаве, тако да ако немате свој В-2, можда ћете морати да процените своју зараду и задржавање да бисте то урадили на време. (Идите овде да сазнате више о добијању проширења.) Пореска управа може одложити обраду вашег повраћаја — прочитајте: рефундирање — док покушава да потврди ваше податке.

  • Ако се ваш В-2 коначно појави након што сте већ поднели пореску пријаву, можда ћете морати да се вратите и измените своју пореску пријаву.

» ВИШЕ: Погледајте који порески софтвер може аутоматски да отпреми ваше В-2 информације

Када треба да добијем свој В-2?

Пореска управа захтева од послодаваца да доставе В-2 влади и запосленима до јануара. 31 или се суочавају са казнама. Пореска управа генерално дефинише намештај као „доби га поштом“, што значи да би требало да имате свој у руци до прве недеље фебруара. Послодавци такође могу да шаљу запосленима своје В-2 електронским путем, али то није обавезно. То значи да ћете можда моћи да набавите своје на мрежи.

Чак и ако сте дали отказ пре неколико месеци, ваш бивши послодавац и даље може да сачека до јануара. 31 да вам пошаље В-2 — осим ако га не затражите раније, у ком случају послодавац има 30 дана да га достави.

» ВИШЕ: Морам да разговарам са неким у пореској управи? Наша листа телефонских бројева корисничке службе ИРС-а може вам помоћи брже

Потребан вам је В-2 да платите порез

Ваш образац В-2 вам говори колико сте зарадили од свог послодавца у прошлој години и колико сте пореза по одбитку већ платили на ту зараду. За многе људе, информације на В-2 одређују да ли добијају повраћај новца или исписују чек у време пореза. Када плаћате порез, биће вам потребан да бисте попунили много информација.

» ВИШЕ: Погледајте обрасце пореске управе о којима морате да знате пре него што поднесете пореску пријаву ове године

ТУРБОТАКС

Да ли је лако користити?

Почети

Цена: 60 ​​до 120 долара, плус државни трошкови.

Бесплатна верзија? да.

ТАКСАЦТ

Да ли је лако користити?

Почети

Цена: 47 долара.95 до 94 долара.95, плус државни трошкови.

Бесплатна верзија? да.

Промоција: Добијте 25% попуста на федералне и државне трошкове пријаве.

Х&Р БЛОЦК

Да ли је лако користити?

Почети

Цена: 49 долара.99 до 109 долара.99, плус државни трошкови.

Бесплатна верзија? да.

Како ради В-2

Користите В-2 за подношење пореске пријаве. Образац В-2 показује више од тога колико сте плаћени. Такође описује колико сте допринели свом пензионом плану током године, колико је ваш послодавац платио за ваше здравствено осигурање, или чак и шта сте примили у виду накнада за зависну негу. Сви ти подаци утичу на вашу пореску слику – ваши доприноси за пензију можда неће бити опорезиви, нпр.

Рубрика 1: Детаљи о томе колико сте плаћени као плате, напојнице и друге накнаде.

Оквир 2: Приказује колико је федералног пореза на приход задржан од ваше плате.

Поље 3: показује да је већи део ваше плате у пољу 1 био подложан порезу на социјално осигурање.

Оквир 4: Приказује колико је пореза на социјално осигурање задржано од ваше плате.

Оквир 5: Показује да је већи део плате у пољу 1 подлегао Медицаре порезу.

Оквир 6: Приказује колико је пореза на Медицаре задржан од ваше плате.

Оквир 7: Приказује велики део прихода од напојница које сте пријавили свом послодавцу (ти напојнице су укључене у поље 1) подлегао је порезу на социјално осигурање.

Оквир 8: Приказује количину других напојница које вам је послодавац доделио. Ова плата није укључена у поље 1. (Научите како да пријавите савете о вашој пријави пореза на приход.)

Оквир 10: Приказује износ давања за зависну негу коју вам је послодавац исплатио или настао у ваше име. Генерално, све преко 5.000 УСД (2.500 УСД ако сте у браку тако што ћете поднети одвојено) је такође укључено у поље 1.

Оквир 11: Уопштено говорећи, ово поље показује колико вам је новца подељено током године из плана одложених компензација вашег послодавца.

Оквир 12: Овде постоје четири области у којима послодавац може дати више детаља о неким или свим платама наведеним у пољу 1. На пример, ако сте допринели плану своје компаније 401(к), износ ваших доприноса би могао да се појави у пољу 12 са кодним словом "Д." Постоји много кодова које можете видети у В-2 упутствима пореске управе.

Рубрика 13: Ово поље показује да ли ваша зарада подлеже порезима на социјално осигурање и Медицаре, али не подлеже порезу на савезни приход по одбитку, да ли сте учествовали у одређеним врстама пензионих планова или да ли сте добили одређене врсте боловања.

Оквири 16-19: Покажите колики део ваше плате подлеже порезу на доходак државе, колико је државног пореза на доходак задржан од ваше плате, колико прихода је подлегло локалним порезима и колико је локалног пореза задржано од ваше плате.

Шта учинити ако је ваш В-2 погрешан

Ако ваш послодавац изостави децимални зарез, погреши ваше име или износ у доларима или означи погрешну кутију — то се дешава — укажите на грешку и затражите исправљен В-2. Указивање на грешку и чекање на нови В-2 коштаће вас времена, али ево нечега због чега бисте се осећали боље: пореска управа може да казни вашег послодавца ако грешка укључује износ у доларима или „значајну ставку“ ” на вашу адресу.

Ваше В-2 информације нису тајна

Нећете се извући ни са чим ако само гурнете свој В-2 у фиоку и одлучите да не стављате податке у своју пореску пријаву. Послодавци су по закону обавезни да пошаљу копије вашег В-2 Управи за социјално осигурање и ИРС-у ("Копија А") и вашим државним и локалним пореским властима ("Копија 1"). Вероватно ћете добити сажето писмо и главобоље у вредности од неколико месеци од Пореске управе – и државе, ако ваша држава има порез на приход – након што упореде приход који сте пријавили у пореској пријави са информацијама које вам је послао послодавац влади.

» ВИШЕ: Заиста упознајте свој новац – колико имате и како га трошите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here