Како спречити да побољшања дома униште ваш буџет

Отприлике 3 од 10 власника кућа (31%) немају издвојен новац за поправке и побољшања дома, према Извештају НердВаллета о побољшању дома за 2018. С обзиром на то да су Американци потрошили 449 долара.5 милијарди за пројекте поправке и побољшања дома у последњем двогодишњем периоду, према У.С. Попис становништва, издвајање новца је добар први корак.

„Одличан је осећај имати готовину при руци за плаћање побољшања дома“, каже стручњак за куће НердВаллет Холден Левис. „Али постоје и други начини да се плати за побољшање дома и начини да се ублажи стрес који је већ ионако стресан.”

» ВИШЕ: Израчунајте цену вашег пројекта побољшања дома

1. Увек имајте план

Листа обавеза власника куће никада није потпуна, али одржавање текућег броја је императив. Пратите распоред редовног одржавања, као што су замена филтера за пећи и чишћење олука; приоритетни пројекти које бисте желели да ускоро завршите, као поправљање прозора који има промају или спољна врата која се лепе; и главна ажурирања која бисте желели да урадите на крају, као што је замена кухињских ормарића или додавање новог купатила. Било да користите оловку и свеску или Екцел табелу, додајте датум док довршавате сваку ставку.

Не само да је мања вероватноћа да ћете заборавити редовно одржавање када имате начин да пратите, већ ћете лакше одредити приоритете ствари које ће вас спасити од великих поправки на путу, а ваш буџет ће вам бити захвалан за то.

Такође, користите своју листу као неку врсту инвентара свих послова које радите, укључујући неочекиване поправке које ће се сигурно појавити. Ценићете ову евиденцију у годинама које долазе када, на пример, схватите да ћете пето лето заредом поправљати свој клима уређај и можда би било паметније да га замените.

Праћење ваших пројеката је такође корисно када дође време за продају. Много је лакше одредити које сте године ставили на нови кров када имате сву евиденцију на једном месту, а нови власници ће ценити што сте знали за труд који сте уложили током година.

2. Додајте у свој фонд за хитне случајеве

Добра је идеја да сви имају одвојен новац за поправке куће, а посебно за оне који не живе у потпуно новом дому. Доћи ће до неочекиваних поправки: 44% Американаца који су икада купили кућу рекло је да се њихова прва неочекивана поправка догодила у првој години поседовања - 12% у првом месецу.

Генерално, фонд за хитне случајеве је дизајниран да ухвати све неочекиване трошкове живота или да покрије редовне трошкове ако изгубите приход. Додавање додатног јастука може помоћи у плаћању изненадних поправки куће без додиривања ваше примарне заштитне мреже. Урадите шта можете - покушајте да одвојите 100 долара за почетак. Када то добијете, циљајте на 500 долара и тако даље. Укључивање додатних неколико стотина долара за ваш дом биће довољно да промените браве ако изгубите кључ, да поправите цев која цури или поправи мали кров који цури – ситнице које не желите да одлажете док ваш следећи дан плате или неочекивани новац.

3. Делујте брзо када су у питању поправке

Када се појави поправка, побрините се за то. Према извештају, само 55% Американаца би одмах решило поправку, а 9% миленијалаца би чекало док проблем не почне да изазива штету. Оно што почиње као мањи проблем може се претворити у веома скупу катастрофу ако то одложите. Цијев која цури испод судопера може на крају довести до труле подлоге, на примјер, експоненцијално повећавајући трошкове вашег проблема.

4. Упознајте своје могућности финансирања

Имајте план ако вашем дому буду потребни велики радови или велики пројекат реновирања - ствари које ваш фонд за хитне случајеве или уштеђевина можда неће покрити. Више од половине власника кућа (56%) каже да би размотрили позајмљивање новца од зајмодавца или члана породице, на пример, да плате поправке и побољшања у кући која би повећала вредност њиховог дома. Кућни зајмови и кредитне линије за власнички капитал (ХЕЛОЦ) су такође солидне опције финансирања. Познавање вредности вашег дома је добра полазна тачка за било које од ових, јер је износ који вам је дозвољено да позајмите заснован на тржишној вредности минус колико још дугујете по хипотеци или вашем капиталу.

» ВИШЕ: Процените вредност свог дома

5. Размислите да то урадите сами

Према извештају НердВаллет-а, власници кућа млађи од 35 година сами поправке и побољшања у кући више него што ангажују професионалце, и више од свих других старосних група. Као такви, троше мање, неколико стотина мање, на типичан пројекат. Истина је, „уради сам“ пројекти углавном коштају мање од ангажовања професионалаца – не плаћате рад. Међутим, зезнути „уради сам“ пројекат — као што 43% власника кућа признаје да је то урадило барем једном — може вас коштати више да поправите.

Обавезно изаберите „уради сам“ пројекте у оквиру свог скупа вештина или оне који се могу лако научити и лако поправити, ако пођу по злу.

» ВИШЕ: 4 питања која треба поставити пре него што урадите сами

6. Ако сте професионалци, истражите

Ако је пројекат изван ваших могућности или бисте радије платили за професионални рад, будите опрезни. Добијте барем неколико процена и поставите питања – како намеравају да ураде посао, који је процењени временски оквир, да ли су осигурани и колико искуства имају са пројектима попут вашег, на пример. Немојте једноставно ићи са најјефтинијим типом да бисте уштедели неколико долара – он би могао да буде најбоља особа за посао или можда потрошите више да поправите његове грешке. Професионалци увек треба да изађу да лично прегледају посао, тако да не пристајете да ангажујете неког преко телефона или онлајн.

„Поправке у кући су неизбежне и сигурно ћете желети да урадите реновирање, чак и ако је то једноставно као фарбање купатила“, каже Луис. „Пре него што посао почне, осећаћете мање стреса ако знате одакле ће доћи новац."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here