Како знати да ли је ваш избор на факултету приступачан

Цена може бити фактор који пребацује вагу ка једној школи у односу на другу када одлучите где да се пријавите на факултет.

» ВИШЕ: На колико факултета треба да се пријавим, према цени пријаве

Пратите овај процес у три корака да бисте лакше пронашли школе које можете себи приуштити:

  • Добијте тачну слику трошкова школе.

  • Смањите додатне трошкове.

  • Одредите колики дуг можете поднијети.

Ево како то учинити.

Добијте тачну слику трошкова школе

Ако сте забринути због приступачности, на листи имате бар један државни колеџ. Они су генерално јефтинији од приватних опција. Ево како се просјечна школарина и накнаде за колеџ слажу користећи најновије податке Националног центра за статистику образовања за студенте који су похађали колеџ 2015-16.

Врста установе

Укупни трошкови

Школарине и накнаде

Соба

Пансион (оброци)

Јавни двогодишњи

3,038 долара

3,038 долара

н/а

н/а

Јавни четворогодишњи

$19,189

$8,778

$5,850

$4,571

Приватни четворогодишњи

$39,529

$27,951

$6,463

$5,116

Јавни факултети ће коштати више ако се пријављујете као становник ван државе.

» ВИШЕ: Како добити ослобађање од накнаде за пријаву на факултет

Али „цена налепнице“ школе није најтачнији приказ њене цене. Уместо тога, потражите калкулатор нето цене школе на њеном веб-сајту. То је најбољи начин да упоредите трошкове јер вам показује колико ћете платити након што урачунате бесповратну помоћ коју ћете вероватно добити за похађање школе.

Када сузите школе по цени, процените резултате колеџа које разматрате када су у питању финансијски фактори. Користите колеџ Сцорецард да упоредите стопе дипломирања, плате после дипломирања и још много тога.

» ВИШЕ: Да ли је колеџ вредан тога? Ево како да израчунате

Смањите додатне трошкове

Ваше животне потребе ће такође играти улогу у томе да ли је колеџ приступачан. Запитајте се:

  • Да ли ће вам требати ауто?

  • Да ли је у близини доступан јавни превоз или шатл за кампус?

  • Хоћеш ли живети ван кампуса?

  • Ако вам је потребан посао са скраћеним радним временом, да ли постоје послови?

  • Да ли ћете често путовати кући?

  • Да ли планирате да студирате у иностранству?

Такође размотрите које праксе су доступне студентима. Добијање стажирања ће побољшати ваше могућности посла и будући приход.

» ВИШЕ: Ваш избор за факултет: Како да видите да ли је школа легална

Оно што планирате да студирате такође ће утицати на вашу способност да отплатите дуг. Колико ћете зарадити годинама од сада може се нагађати. Али сајтови као што су Паисцале и Глассдоор могу вам помоћи да истражите почетни ниво прихода у различитим областима и локацијама како бисте проценили свој потенцијал зараде.

Узимајући у обзир све потенцијалне варијабле трошкова, имаћете потпунију слику о томе колико ћете платити да бисте похађали сваки колеџ. Да бисте направили прави избор за вас, одмерите трошкове у односу на академски квалитет и програме, начин живота у кампусу и општу прилагодбу.

Одредите колики дуг можете поднијети

Да ли је колеџ приступачан на крају ће зависити од тога за коју се финансијску помоћ квалификујете и колико се од вас очекује да плаћате из свог џепа користећи зајмове, приватне стипендије, штедњу, приход и друге изворе.

» ВИШЕ: Како одабрати колеџ имајући на уму дуг за кредит

Пријавите се за помоћ

Нећете знати колико ћете тачно финансијске помоћи добити док се не пријавите. Редовни студенти додипломских студија за 2017-2018 примили су у просеку 14,790 долара помоћи, према веб страници Трендс ин Студент Аид Одбора колеџа.

Укључите сваку школу коју разматрате у своју бесплатну апликацију за федералну помоћ студентима или ФАФСА. Можете укључити до 10 школа у своју пријаву и послати своје резултате другим школама након што добијете извештај о помоћи за ученике.

Ваш извештај ће показати сву савезну помоћ за коју се квалификујете и ваш очекивани породични допринос - крајњи резултат о томе шта ћете морати да смислите. Укључује савезне грантове, стипендије, радне студије и студентске кредите.

Школе на вашој листи могу такође желети да поднесете ЦСС профил, који неки факултети користе за одређивање државне и институционалне финансијске помоћи. Проверите ову листу да ли је школама за које сте заинтересовани потребан ЦСС профил.

Упоредите наградна писма

Након пријаве, ускоро ћете сазнати где сте примљени и колико новца можете да очекујете. Упоредите наградно писмо сваке школе да видите које трошкове ћете очекивати да покријете након било какве бесплатне помоћи, попут грантова и стипендија.

Размислите колико ћете морати да позајмите

Можда ћете морати да покријете неке или све преостале трошкове кредитом. Већина студената ради. Две трећине одељења 2017. године завршило је јавне и приватне факултете са дугом за студентски кредит, према Институту за приступ и успех факултетима.

Да бисте схватили колико вам је потребно, математика је прилично једноставна. Рецимо да колеџ који размишљате кошта 45.000 долара годишње. Ако добијете 15.000 долара грантова и стипендија за похађање прве године колеџа, имаћете 30.000 долара да платите те године. Ако максимално искористите свој федерални директни зајам за прву годину на 5.500 долара, преосталих 24.500 долара мора доћи из приватних зајмова ако не можете покрити ништа од уштеђевине и прихода.

Насупрот томе, рецимо да државни колеџ који размишљате кошта 20.000 долара годишње. И рецимо да вам је понуђено 5.000 долара грантова и стипендија на првој години факултета, остављајући вам да платите 15.000 долара за ту годину. Након што максимално искористите своје савезне зајмове (5.500 УСД), мораћете да позајмите 9.500 УСД приватних зајмова или плаћате из свог џепа.

Увек искористите савезне студентске кредите за додипломске студије пре него што се пријавите за приватне кредите. Федерални зајмови могу бити субвенционисани, што значи да не прикупљају камату док сте у школи и имају фиксне каматне стопе које су обично ниже од оних на приватне зајмове. Федерални зајмови такође нуде опрост зајма и отплату засновану на приходу, за разлику од већине приватних зајмова.

Ако вам требају приватни студентски кредити, купујте и упоредите опције.

Процена отплате кредита

Када схватите колико ћете можда морати да позајмите за сваки колеџ, користите калкулатор студентског зајма да процените месечне отплате. Отплата студентских кредита обично почиње шест месеци након дипломирања, када се завршава грејс период.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here