Како дужина кредитне историје утиче на ваш кредитни резултат

Без обзира да ли сте имали кредит шест месеци или 20 година, може направити разлику у вашем кредитном резултату.

Дуга стаза без икаквих већих пропуста сугерише да ће ваше кредитно понашање бити слично у будућности - а зајмодавцима и издаваоцима кредитних картица се то свиђа.

Компанија за бодовање ВантагеСцоре комбинује две ствари – колико дуго користите кредит и које врсте кредита имате – у један фактор и сматра га „веома утицајним“.” ФИЦО кредитни резултати су то мало другачије, са дужином ваше кредитне историје која чини 15% вашег резултата, а комбинација налога чини 10%.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Дужина кредитне историје вс. кредитно доба

„Дужина кредитне историје“ значи колико дуго је било који рачун пријављен отворен, каже Род Грифин, виши директор јавног образовања за Екпериан, један од три главна кредитна бироа.

„Генерално гледано, што је дуже налог отворен и активан, то је боље за кредитни резултат“, каже Грифин. „То је посебно тачно за налог са позитивном историјом плаћања који нема кашњења.”

Алгоритми за оцењивање кредита израчунавају просек колико дуго су сви ваши налози отворени. Та просечна старост налога је ваша „кредитна старост“.”

Готово је немогуће добити резултат већи од 800 ако сте млади, јер ће ваша кредитна старост вероватно бити ниска.

Кредитна доб је битна, али други фактори су важнији

Иако је кредитна доб важна за сврхе оцењивања кредитне способности, једино што можете да урадите у вези с тим је да одржите своје кредитне рачуне у добром стању и избегнете непотребно затварање кредитних картица.

То што сте овлашћени корисник на старом, успостављеном налогу на којем примарни власник картице има одличан кредит може мало да вам помогне у резултату, али време током којег сте изградили или одржавате добар кредит највише помаже.

Ипак, држите дужину кредитне историје у перспективи: то је само један елемент који утиче на ваш кредитни резултат, а не најважнији при томе. Ево анализе фактора који утичу на ваше кредитне резултате:

Највећи ефекти на ваш кредитни резултат долазе из:

  • Историја плаћања — провера да плаћате све рачуне на време.

  • Искоришћење кредита — не користите више од 30% кредитних ограничења, а мање је боље.

Ако редовно и благо користите кредит и сваког месеца плаћате своје рачуне на време, радите две кључне ствари да бисте имали добар резултат. Чувајте се и просечна старост рачуна ће се сама побринути.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here