Колико дуго погрдне ознаке остају на вашем кредиту?

Погрдне ознаке на вашем кредиту су негативне ставке као што су пропуштене уплате, наплате, повраћај и одузимање имовине. Већина погрдних ознака остаје на вашим кредитним извештајима око седам година, а једна врста може остати и до 10 година. Оштећење вашег кредитног резултата значи да се можда нећете квалификовати за нови кредит или да можете платити више камате на зајмове или кредитне картице.

Ако је погрдна ознака грешком, можете покренути спор са кредитним бироима да бисте уклонили негативне информације из ваших кредитних извештаја. Сва три своја кредитна извештаја можете да видите бесплатно на недељној бази до априла 2022.

Ако погрдне ознаке нису грешке, мораћете да сачекате да застаре ваше кредитне извештаје. (Тешка питања, на пример када се пријавите за кредит или кредитну картицу, не сматрају се погрдним оценама. Они остају на вашем кредитном извештају око две године, али престају да утичу на ваш резултат.)

Добра вест је да можете одмах почети да радите на враћању кредита. Плаћање свих рачуна на време и коришћење мање од 30% ваших кредитних лимита може имати снажан утицај на кредитне резултате.

Ако нисте у позицији да плаћате рачуне, научите како да ограничите штету по своје финансије.

Ево колико дуго погрдне ознаке остају на вашим кредитним извештајима; кликните да бисте сазнали како да се опоравите:

• Пропуштена плаћања: 7½ година

• Отплата рачуна: 7 година

• Враћање у посјед: 7 година

• Збирке: 7 година

• Кашњење или кашњење студентског кредита: 7 година

• Стечај: 7 година за Поглавље 13, 10 година за Поглавље 7

• Заплена: 7 година

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

1. Погрдна ознака: Пропуштене уплате

Ако касните најмање 30 дана, очекујте погрдну ознаку на вашем кредитном извештају. Пропуштена плаћања обично остају у вашим кредитним извештајима 7½ година од датума када је рачун први пут пријављен касно. Што касније уплата иде — прелази на 60 дана са закашњењем, 90 дана са кашњењем и тако даље — већа је штета по ваше кредитне резултате.

Шта треба да урадите: платите свој рачун чим будете могли да приуштите. Ако никада или ретко раније нисте каснили, можда ћете моћи да натерате повериоца да одустане од накнаде за кашњење. Позовите број корисничке службе, објасните свој пропуст и питајте да ли се накнада може уклонити. Такође можете написати писмо добре воље. Ако плаћање рачуна није опција, позовите свог кредитора и обавестите га о својој финансијској ситуацији да видите да ли можете да направите план за тешкоће.

Негативан ефекат на ваше кредитне резултате ће временом избледети. Покушајте да будете у току са свим вашим уплатама како би позитивне информације у вашим кредитним извештајима разблажиле ефекат пропуштене уплате.

Назад на врх

2. Погрдна ознака: Отплата са рачуна

Ако не или не можете да платите свој дуг како је договорено, ваш зајмодавац може на крају наплатити рачун. Отплата ће се појавити у вашим кредитним извештајима за седам година.

Шта учинити: Покушајте да отплатите дуг или договорите нагодбу. Иако ово неће уклонити отплату из ваших кредитних извештаја, то ће уклонити ризик да ћете бити тужени због дуга.

Назад на врх

3. Погрдна ознака: Повраћај

Ако не или не можете да платите неки предмет, као што је аутомобил, као што је договорено, зајмодавац може доћи и узети га, често без упозорења. Повраћај имовине ће остати у вашим кредитним извештајима седам година након што је рачун први пут пријављен касно.

Шта да радите: Ажурирајте све остале рачуне, ако је могуће. Позитивне информације као што су исплате на време, заједно са протеком времена, могу почети да ублажавају штету на вашем кредиту.

Назад на врх

4. Погрдна ознака: Збирке

Поверилац који не види плаћање може да пошаље или прода дуг утеривачу. Имати рачун у наплати озбиљан је негатив који остаје на вашим кредитним извештајима седам година.

Шта да урадите: Направите план за отплату наплате када потврдите да агенција за наплату заиста поседује дуг. То неће оставити оцену на вашим кредитним извештајима, али ће уклонити ризик да бисте могли бити тужени. Медицински рачуни у збиркама раде мало другачије.

Као и друге негативне ознаке, оштећење бледи с временом ако на њега не додате друге погрдне ознаке. Исплаћене наплате и даље утичу на кредитне резултате ФИЦО 8, оне које се најчешће користе у одлукама о позајмљивању. Али неки новији модели кредитног бодовања, као што је ВантагеСцоре 3.0 и ФИЦО 9, игноришу плаћене колекције.

Назад на врх

5. Неиспуњење или кашњење студентског кредита

Касне исплате студентског кредита могу почети да штете вашем кредиту након 30 дана за приватне студентске зајмове и 90 дана за савезне студентске зајмове, а та кашњења остају у вашем кредитном извештају седам година.

Савезни студентски зајмови иду у закашњење ако не извршите плаћање 270 дана. А влада има јака овлашћења за наплату дугова: може вам украсити плате, бенефиције социјалног осигурања или поврат пореза. Код приватних студентских кредита, ваш зајмодавац може да вас одложи чим закасните, али мора да вас одведе на суд пре него што може да принуди отплату.

Шта треба да урадите: Ако сте платили са закашњењем, али нисте платили, размислите о преласку на план отплате заснован на приходима, одлагању или отплати зајма или да тражите од зајмодавца модификовани план отплате.

Ако сте пропустили своје савезне студентске зајмове, влада нуди три опције: отплату, рехабилитацију и консолидацију.

Назад на врх

6. Погрдна ознака: Стечај

Колико дуго ће лични банкрот остати у вашим кредитним извештајима зависи од тога који тип подносите.

Банкрот из поглавља 7 остаће у вашим извештајима 10 година. Стечај у поглављу 13 траје седам година.

Шта да радите: Почните да поново успостављате кредит. Обезбеђена кредитна картица или зајам за изградњу кредита могу помоћи људима да стекну кредит када не могу да се квалификују за необезбеђен кредит. И имајте на уму да се кредитни резултати могу опоравити од банкрота раније него што мислите.

Назад на врх

7. Погрдна ознака: Форецлосуре

Ако не уплатите свој дом и банка га заплени, заплена ће бити пријављена кредитним бироима и ознака ће остати на вашим кредитним извештајима седам година.

Шта треба да урадите: Оставите своје друге кредитне линије отворене и покушајте да их платите на време. Желите да сакупите све позитивне информације о плаћању које можете. Имајте на уму да је период чекања након одузимања имовине краћи него у прошлости, тако да наставите да гланцате свој кредит и могли бисте поново да уђете на тржиште некретнина раније него што сте очекивали.

Назад на врх

Како да обновите свој резултат након погрдне оцене

Добра вест је да чак и мали напредак у побољшању кредитне способности након погрдне ознаке може вам дати боље финансијске могућности.

Почните да враћате кредит пратећи ове савете:

  • Покушајте да извршите плаћања на време. Плаћања имају највећи утицај на кредитну оцену, па покушајте да платите бар минимум до рока.

  • Покушајте да стање на кредитној картици буде испод 30% кредитног лимита. Други највећи утицај на ваш резултат је фактор који се зове коришћење кредита, а то је колики део вашег доступног кредита користите.

  • Размислите о коришћењу алата као што су кредибилни кредит или зајам са деоницама, да постанете овлашћени корисник на кредитној картици некога са добрим кредитним способностима или да добијете кредит са супотписником.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here