Колико дуго тешки упити остају на вашем кредитном извештају?

Тешка питања о вашем кредиту - онаква каква се дешава када се пријавите за кредит или кредитну картицу - могу остати у вашем кредитном извештају око 24 месеца. Међутим, тешко испитивање обично неће утицати на ваш резултат након 12 месеци.

Подношење захтева за кредит може срушити неколико поена од ваших кредитних резултата. Али постављање више упита у кратком прозору се рачуна као један упит када купујете хипотеку, студентски кредит или ауто зајам.

Време које имате за куповину зависи од врсте кредитног резултата. Новије верзије ФИЦО резултата обично вам дају рок од 45 дана за таква питања. ВантагеСцорес имају краћи период за тешка питања — 14 дана.

Нећете моћи да изаберете резултат или верзију оцене коју користи зајмодавац, тако да се исплати да брзо обавите куповину у поређењу.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Колико боли тешко испитивање вашег кредитног извештаја?

За људе са богатом кредитном историјом, само једна кредитна пријава — и тешко испитивање — немају ефекта или су прилично минимални.

Ако сте изгубили бодове јер сте се пријавили за велики број кредита у кратком временском периоду, охрабрите се. Захтеви за кредит нису главни фактор у израчунавању ваших кредитних резултата.

ВантагеСцоре описује недавно кредитно понашање и упите као „мање утицајне.” Пријаве за нови кредит чине 10% ФИЦО резултата.

Али људи који имају кратку кредитну историју или мало налога могу видети већу промену.

Ако покушавате да изградите кредит, сваки поен се рачуна, а повлачење нових апликација на неколико месеци требало би да врати изгубљене поене. Нарочито ако узимате хипотеку, сачекајте до затварања да бисте се пријавили за нови кредит.

Вишеструки тешки упити могу озбиљно нарушити ваш кредит, посебно ако сте нови у кредитирању, а то је лака грешка. Рецимо да сте управо изнајмили стан. Агент за лизинг може да провери ваш кредит. А онда се можете пријавити за финансирање намештаја. Онда одлучите да желите картицу са наградама за путовање, па се пријавите за неколико њих. То могу бити четири кредитна упита у кратком периоду и може довести до ниже оцене.

Статистички подаци које цитира ФИЦО показују да људи са шест или више недавних упита имају осам пута већу вероватноћу да поднесу банкрот од оних који немају ниједан, а формуле за бодовање то одражавају.

Ако је чврст упит о вашем кредитном извештају нетачан, можете га оспорити као и било коју другу грешку у кредитном извештају.

Свака штета на кредитном резултату нанесена упитима може се временом отклонити. Када вам је потребан кредит, добра је идеја да проверите да ли сте вероватно да се квалификујете пре него што се заиста пријавите, јер ће бити забележена чврста истрага да ли сте одобрени или не.

У међувремену, фокусирајте се на две ствари које имају најмоћнији ефекат на ваше резултате:

  • Плаћање на време, сваки пут.

  • Одржавање стања на кредитној картици не више од 30% вашег кредитног лимита, а ниже је боље.

Те навике чине више од половине вашег резултата. НердВаллет може да вам помогне да пратите напредак и понуди савете за побољшање других фактора.

Желите штреберско знање које је прилагођено вашем новцу? Донесите сав свој новац у један приказ и стекните прилагођене увиде да бисте га максимално искористили. Сазнајте више.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here