Колико времена је потребно да се купи кућа?

Било да се замишљате у породичној кући у предграђу или стану у близини центра града, куповина куће из снова може потрајати.

„Од почетка до краја, ако све буде по плану, може да прође око три месеца“, каже Лоренс Јун, главни економиста Националног удружења посредника у промету некретнинама. Али он додаје да је „куповина куће тако важна одлука. Понекад могу потрајати године у смислу покушаја да се пронађе тај прави дом.”

Од прве провере кредита до затварања, постоји много корака на путу до власништва над кућом. Уштеда аванса, претходно одобрење хипотеке и истраживање комшилука у ком желите да живите унапред могу да вам помогну да избегнете непотребна одлагања.

» ЈОШ: Колико времена треба да се затвори кућа?

Доведите своје финансије у ред

Време варира

Ако дате понуду у готовини, куповина куће може потрајати само две недеље. Куповина куће готовином може бити једноставнија од финансирања куповине куће јер не постоји хипотека, што значи мање папирологије. Али куповина у готовини за многе није могућа.

Ако, као и већина људи, планирате да купите свој дом хипотеком, сазнање колико куће можете приуштити је један од првих корака. Приступачност зависи од вашег прихода, дуга и расположивих средстава за учешће.

Да бисте избегли додатне трошкове хипотекарног осигурања, можда ћете тежити да одложите најмање 20%. Иако се типични трошак аванса разликује у зависности од тога где живите, домаћинству које зарађује средњи национални приход од 68.703 долара може бити потребна пуна 21 година да уштеди 20% плус трошкови затварања, према У.С. Осигуравачи хипотека, удружење које представља приватне компаније за осигурање хипотека. То је за куповину хипотетичке куће за око 300.000 долара. За уштеду од 5% истом домаћинству би требало седам година.

Желите да постанете власник куће раније? Размотрите зајмове који омогућавају неким зајмопримцима да купе кућу без новца, попут ВА или УСДА кредита. Можда ћете такође моћи да се квалификујете за локалне и државне програме помоћи за учешће.

» ВИШЕ: Како уштедети новац за кућу

Претходно одобрење

Неколико дана

Претходно одобрење хипотеке је процена зајмодавца о томе колико новца можете да позајмите на основу вашег прихода, кредитног резултата и дуга. Претходно одобрење укључује врсту хипотеке за коју сте одобрени, износ кредита и друге услове.

Иако се разликује од зајмодавца, претходно одобрење хипотеке обично траје неколико дана и може бити добро до 90 дана.

Добивање претходног одобрења код више од једног зајмодавца помаже вам да упоредите понуде зајма како бисте могли да изаберете најбољу каматну стопу и услове. Претходно одобрење укључује тешку истрагу о вашем кредитном извештају, али куповина стопа у року од 45 дана може да минимизира утицај на ваш кредитни резултат.

Штреберски савет: Пре него што се пријавите за претходно одобрење, проверите свој кредитни резултат и кредитне извештаје. Ако је потребно побољшање, доведите свој кредит у форму тако што ћете правити паметне новчане потезе као што је плаћање рачуна на време.

У потрази за правом кућом

Осам недеља

Наоружани претходним одобрењем, сада можете започети претрагу куће. Размислите о томе да затражите помоћ од агента за некретнине који ће вас водити кроз процес.

Број кућа за продају и годишње доба су међу факторима који ће утицати на дужину тражења стана. Време проведено у потрази за правим домом такође зависи од купца, буџета и начина на који траже. Купци су обично тражили осам недеља и обилазили у просеку девет кућа, према извештају Националне асоцијације посредника за некретнине из 2021.

» ВИШЕ: Почетни дом или дом заувек? Како одабрати своју прву кућу

Прављење понуде

Неколико дана или дуже

Када пронађете праву кућу, следећи корак је да дате понуду. Уз помоћ свог агента за некретнине, можете преговарати о појединостима са продавцем, укључујући цену куће и трошкове затварања. Преговори обично трају неколико дана, али могу потрајати и дуже ако дође до рата надметања или противпонуде.

» ВИШЕ: Заштитите се непредвиђеним ситуацијама и откривањима

Осигурање и затварање

46 дана, у просеку

Процес затварања почиње након што продавац прихвати вашу понуду и када је кућа под уговором. Просечно време за затварање кредита за куповину било је 46 дана у августу 2021, према провајдеру података о хипотекама ИЦЕ Мортгаге Тецхнологи. Дужина времена варира у зависности од врсте кредита и времена које вам је потребно да довршите доле наведене кораке.

Пролазак кроз осигурање: Више од недељу дана

Током потписивања, хипотекарни зајмодавац потврђује вашу подобност за кредит прегледавајући документацију о односу дуга према приходу, запослењу и кредитној историји. Закључење уговора обично траје недељу дана да се заврши, али се може обавити за само два до три дана.

Током потписивања, избегавајте да мењате посао или касно плаћате рачуне, што би могло да угрози вашу пријаву за хипотеку.

Процена куће: до недељу дана

Процена имовине и инспекција куће се обично дешавају након што се понуда прихвати. Процена процењује вредност куће и обично је наређује зајмодавац.

У зависности од величине некретнине, сама процена се обично завршава за неколико сати. Међутим, проценитељу може бити потребно до седам дана да прегледа упоредиве, недавно продате куће у околини и направи извештај о процењеној вредности куће.

Преглед куће: седам до 10 дана

Кућне инспекције нису потребне, али се препоручују јер могу открити скупе проблеме са кућом. Купци кућа обично имају седам до 10 дана након прихватања понуде да изврше преглед. Док се инспекције могу обавити за неколико сати, можда ћете морати да сачекате до 10 дана на извештај о налазима.

Спровођење претраге наслова: Две недеље

Претраживање наслова утврђује ко је легално власник имовине и да ли има потраживања на њу. Може потрајати око две недеље за претрагу наслова, али дужина времена може зависити од врсте имовине и трансакције.

Припрема за затварање: Најмање три дана

Скоро сте на циљу!

Најмање три дана пре затварања, ваш зајмодавац ће захтевати да добијете осигурање власника куће да бисте заштитили свој дом и ствари. Такође, најмање три радна дана пре затварања, добићете Објављивање података о затварању, које наводи све детаље вашег хипотекарног кредита. Упоредите Завршно обелодањивање са вашом проценом зајма да бисте били сигурни да су све информације тачне.

Затим, 24 сата пре затварања, препоручује се да обавите завршну шетњу, што је ваша последња прилика да видите некретнину пре него што је купите. Уверите се да сви системи у кући раде, укључујући грејање, водовод и електричну енергију. Такође, проверите да ли је продавац извршио поправке за које је пристао.

На датум затварања одвојите сат или више да прегледате сву документацију о зајму. Када потпишете последњи и имате кључеве у руци, званично сте власник куће.

» ВИШЕ: Грешке купаца куће које први пут треба избегавати

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here