Колико дуго ће висок салдо угрозити мој кредитни резултат?

Високо стање на кредитној картици може да вам нашкоди резултату. Али када га отплатите и ваши кредитни извештаји ажурирају, то неће наставити да утиче на ваш резултат.

Погледајте шта покреће ваш кредит Проверите свој бесплатни кредитни резултат, стекните персонализоване увиде. Недељна ажурирања вам омогућавају да пратите свој напредак. Пријавите се, бесплатно је

Високо стање на кредитној картици у кратком временском периоду неће нанети дугорочну штету, али је и даље важно да одржите ниску стопу коришћења кредита.

Стручњаци саветују да своју употребу држите испод 30% свог лимита — и на појединачним и на свим картицама.

У широко коришћеном моделу оцењивања ФИЦО, ваше коришћење кредита чини око једну трећину вашег укупног резултата, док његов конкурент, ВантагеСцоре, га назива „веома утицајним.”

» ВИШЕ: Савети за смањење коришћења кредита

Како висок салдо утиче на ваш кредитни резултат

Сваког месеца издаваоци ваших картица извештавају о стању на вашим кредитним картицама једном или више од три главна кредитна бироа — Екпериан, Екуифак и ТрансУнион. Ови подаци затим падају на ваше кредитне извештаје. Када се пријави ново стање на кредитној картици, нови ниво искоришћености кредита је оно што се рачуна за ваш резултат.

Ево примера како промене информација у вашем кредитном извештају могу да доведу до флуктуације вашег кредитног резултата: Рецимо да имате кредитну картицу са ограничењем од 5.000 УСД. За месец дана наплаћујете нову машину за прање и сушење (1.200 долара) и морате да платите поправку аутомобила (800 долара).

Ако ништа друго нисте наплатили на тој картици, имаћете стање од 2.000 УСД уз ограничење од 5.000 УСД – то је коришћење кредита од 40%, што је више него што стручњаци препоручују.

Рецимо сада да платите тај рачун на крају месеца и нормално користите картицу следећег месеца, наплаћујући око 500 долара. Ваше коришћење кредита ће пасти на 10% (500 УСД према ограничењу од 5000 УСД), знатно испод препорученог максимума.

Кредитни резултати се израчунавају када се то затражи. Рецимо да је издавалац ваше картице пријавио податке пре него што сте платили тај износ од 2000 УСД. Ако проверите свој резултат док је то веће коришћење кредита у вашим кредитним извештајима, ваш резултат може бити нижи него што очекујете.

Али ако је ваш резултат израчунат након што издавалац ваше картице пријави ниже стање за следећи месец, више не би приказивао тај пад.

Висок коефицијент искоришћења кредита један месец не значи нужно катастрофу за ваш резултат на дужи рок.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here