Како да побољшате своју одлуку да отплатите дуг 2021,

Ако имате дуг потрошача са високим каматама, добијање контроле над својим новцем у новој години може звучати неодољиво.

Већина Американаца каже да је избијање ЦОВИД-19 изазвало финансијски стрес, према анкети објављеној у октобру од стране Националне задужбине за финансијско образовање, а 30% њих наводи дуг као главни стресор.

Упркос пандемији, још увек можете да отплатите свој дуг са правим планом. Ево како.

Суочите се са својим дугом

Први корак је једноставан, али може бити најтежи: морате се суочити са проблемом.

Ангела Мооре, сертификовани финансијски планер са седиштем у Мајамију и оснивач компаније Модерн Монеи Адвисор, која нуди виртуелне савете и едукацију за потрошаче, каже да је уобичајено да њени клијенти знају да су у дуговима, али не знају колико.

Она препоручује да саставите свој дуг у један документ или табелу, наводећи сва стања, минимална плаћања и каматне стопе.

Иако је задатак застрашујући, већина њених клијената осећа олакшање када се заврши.

„Дуг је емоционално оптерећење“, каже она, „али много пута та преоптерећеност нестане када се разјасни.”

Комуницирајте са својим зајмодавцима

Након што наведете свој дуг, време је да разговарате телефоном са својим повериоцима.

Затражите привремено снижену каматну стопу, смањену месечну исплату или одустајање од накнада за кашњење. Обавезно објасните како је пандемија утицала на ваше финансије.

Већина кредитора ће бити спремна да ради са вама, каже Дан Херрон, ЦФП са седиштем у Калифорнији у компанији Елементал Веалтх Адвисорс.

„Не шкоди рећи: „Још увек покушавам да урадим праву ствар, још увек покушавам да уплатим. Где да се сретнемо у средини?'" он каже.

Сваки одмор који добијете, узмите тај новац и примените га на свој дуг.

Ако вам је потребна помоћ у преговорима, контактирајте кредитног саветника у угледној непрофитној организацији, као што је Национална фондација за кредитно саветовање. Саветници имају односе са повериоцима и могу преговарати у ваше име. Услуге су обично бесплатне за оне који имају финансијских потешкоћа због ЦОВИД-19.

Размислите о консолидацији

Ако имате више врста дугова, као што су кредити, кредитне картице и медицински рачуни, можда ћете желети да узмете необезбеђен лични зајам да бисте га консолидовали у једну месечну уплату.

Консолидациони зајам је добра идеја само ако можете да се квалификујете за нижу камату од оних на ваше тренутне дугове. Неки зајмодавци су пооштрили своје стандарде одобравања у пандемији, али зајмопримци са добрим до одличним кредитима (690 ФИЦО или више) би требало да имају добру прилику.

Потражите зајмодавца који је специјализован за консолидацију дуга и нуди погодности као што су директна плаћања повериоцима или попусти на стопе за аутоматска плаћања.

Ако имате дуг на кредитној картици, можете се пријавити за картицу за пренос стања. Иако ове картице обично наплаћују накнаду од 3% до 5%, оне нуде уводни период камате од 0%, тако да сва плаћања иду према вашој главници, што вам помаже да отплатите дуг брже.

Вероватно ће вам требати добар кредит да бисте се квалификовали.

Цхарлес Хо, ЦФП са седиштем у Калифорнији и оснивач Легаци Буилдерс Финанциал, позива на опрез код неких потрошача. Иако алати за консолидацију могу уштедети новац, они такође ослобађају ваше кредитне картице за већу потрошњу.

„Можда би имало математичког смисла консолидовати ваше кредите, али математика је бесмислена ако не узмемо у обзир своје понашање и на крају скоро удвостручимо дуг“, каже он.

Изаберите стратегију и држите је се

Ако одлучите да се не консолидујете, постоје две уобичајене методе за приближавање отплати дуга: грудва снега или лавина.

Са методом грудве снијега, прво отплаћујете свој најмањи дуг, док плаћате минималне уплате за остале, затим прелазите на други најмањи дуг и тако даље. Лавина метода користи исту стратегију, али почињете са дугом који има највећу каматну стопу.

Према Херрону, метода лавине може да вас брже одведе до циља јер се новац који уштедите на камати може применити на друге дугове, али је важније изабрати метод који вас највише мотивише.

Прекини циклус

Док се извлачите из дугова, почните да аутоматизујете своје финансије.

Мооре је својим клијентима поставила аутоматска плаћања рачуна и доприносе за штедњу, тако да се новац оставља на страну без размишљања о томе. Ако су финансије теске у пандемији, изградите фонд за хитне случајеве од 500 долара.

Она такође саветује клијенте да користе посебан рачун за небитну потрошњу - 30% вашег прихода након опорезивања је добар циљ за постизање на овом рачуну. Клијенти могу да користе новац да купе шта год желе, али када буде на 0 долара, „то је то“, каже она.

„Аутоматизацијом и креирањем система, помаже вам да се држите своје финансијске стратегије и да из ње извучете емоционални аспект. То је кључ.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here