Како зарадити новац у акцијама

Просечан принос на берзи је хладних 10% годишње — боље него што можете наћи на банковном рачуну или обвезницама. Па зашто толико људи не успева да заради тих 10%, упркос улагању у берзу? Многи не остају уложени довољно дуго.

Кључ за зарађивање на акцијама је останак на берзи; дужина вашег „време на тржишту“ је најбољи предиктор вашег укупног учинка. Нажалост, инвеститори често улазе и излазе са берзе у најгорим могућим временима, пропуштајући тај годишњи принос.

Да бисте зарадили новац улагањем у акције, останите инвестирани

Више времена значи више могућности за повећање ваших инвестиција. Најбоље компаније имају тенденцију да повећавају свој профит током времена, а инвеститори награђују ове веће зараде вишом ценом акција. Та виша цена се претвара у принос за инвеститоре који поседују акције.

" Идемо редом. Биће вам потребан брокерски рачун пре него што почнете да улажете. Ево како да га отворите - потребно је само 15 минута.

Више времена на тржишту вам такође омогућава да прикупите дивиденде, ако их компанија исплати. Ако тргујете на тржишту и излазите са њега на дневној, недељној или месечној бази, можете да се опростите од тих дивиденди јер вероватно нећете имати акције на критичним тачкама у календару да бисте забележили исплате.

Ако то није убедљиво, размислите о овоме. Током 15 година до 2017, тржиште се вратило 9.9% годишње онима који су остали у потпуности инвестирани, према Путнам Инвестментс. Међутим:

  • Ако сте пропустили само 10 најбољих дана у том периоду, ваш годишњи принос је пао на 5%.

  • Ако сте пропустили 20 најбољих дана, ваш годишњи принос је пао на 2%.

  • Ако сте пропустили 30 најбољих дана, заправо сте изгубили новац (-0.4% годишње).

Другим речима, зарадили бисте дупло више ако бисте остали уложени (а не морате ни да надгледате тржиште!) за само 10 додатних критичних дана. Међутим, нико не може да предвиди који ће то дани бити, тако да инвеститори морају остати уложени све време да би их ухватили.

Што сте дуже у томе, ближе ћете се историјском просечном годишњем приносу од 10%.

» Истражите нашу листу најбољих брокера за трговање акцијама

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Три изговора која вас спречавају да зарадите новац од улагања

Берза је једино тржиште где се роба продаје и сви се превише плаше да купују. То можда звучи глупо, али управо се то дешава када тржиште падне чак и за неколико процената, као што се често дешава. Инвеститори се уплаше и панично продају. Ипак, када цене расту, инвеститори стрмоглаво падају. То је савршен рецепт за „куповање скупо и продају по ниској цени.”

Да би избегли оба ова екстрема, инвеститори морају да разумеју типичне лажи које сами себи говоре. Ево три највећа:

1. „Сачекаћу док берза не буде безбедна за улагање.'

Овај изговор користе инвеститори након што су акције пале, када се превише плаше да купују на тржишту. Можда су акције опадале неколико дана заредом или су можда биле у дугорочном паду. Али када инвеститори кажу да чекају да буде безбедно, они мисле да чекају да цене порасту. Дакле, чекање (перцепције) сигурности је само начин да се на крају плати више цене, и заиста је то често само перцепција сигурности коју инвеститори плаћају.

Шта покреће ово понашање: Страх је емоција која води, али психолози ово специфичније понашање називају „одбојност од кратковидог губитка." То јест, инвеститори би радије избегли краткорочни губитак по сваку цену него да остваре дугорочни добитак. Дакле, када осетите бол због губитка новца, вероватно ћете учинити све да зауставите ту повреду. Дакле, продајете акције или не купујете чак и када су цене ниске.

2. Откупићу следеће недеље када буде ниже.'

Овај изговор користе потенцијални купци док чекају да залихе падну. Али као што показују подаци Путнам Инвестментс-а, инвеститори никада не знају у ком правцу ће се акције кретати сваког дана, посебно краткорочно. Акције или тржиште би могле да порасту једнако лако као и пад следеће недеље. Паметни инвеститори купују акције када су јефтине и држе их током времена.

Шта покреће ово понашање: То може бити страх или похлепа. Страшни инвеститор може да брине да ће акције пасти пре следеће недеље и чека, док похлепни инвеститор очекује пад, али жели да покуша да добије много бољу цену од данашње.

3. „Досадиле су ми ове акције, па их продајем.'

Овај изговор користе инвеститори којима је потребно узбуђење због својих инвестиција, попут акције у казину. Али паметно улагање је заправо досадно. Најбољи инвеститори седе на својим акцијама годинама и годинама, дозвољавајући им да увећају добит. Улагање обично није игра која се брзо погађа. Сви добици долазе док чекате, а не док тргујете на тржишту и ван њега.

Шта покреће ово понашање: жеља инвеститора за узбуђењем. Та жеља може бити подстакнута погрешном идејом да успешни инвеститори свакодневно тргују да би зарадили велике добитке. Док неки трговци то успешно раде, чак су и они немилосрдно и рационално фокусирани на исход. За њих се не ради о узбуђењу, већ о зарађивању новца, тако да избегавају емоционално доношење одлука.

» Приступите истраживању акција: Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

Индексни фондови или појединачне акције?

Ако вам тих 10% годишњег приноса звучи добро, онда је место за улагање у индексни фонд. Индексни фондови се састоје од десетина или чак стотина акција које одражавају индекс као што је С&П 500, тако да вам је потребно мало знања о појединачним компанијама да бисте успели. Главни покретач успеха, опет, јесте дисциплина да останете уложени.

Да, потенцијално можете зарадити много веће приносе на појединачним акцијама него у индексном фонду, али ћете морати да уложите мало зноја у истраживање компанија да бисте то зарадили.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here