Како зарадити новац на ТикТок-у

ТикТок може да вас натера да се запитате: где је прошао последњи сат док сте листали кроз микро-видее кореографисаних плесних изазова, збуњујућих илузија, туторијала за шминкање, кикотања беба,  практичних шала и ко зна чега још?

Такође, како ТикТокери зарађују новац? И да ли је ово подухват којим бисте желели да се бавите — од гледаоца до креатора? Ево шта треба да знате:

3 начина на који људи зарађују на ТикТок-у

1. Они пласирају свој посао и привлаче нове клијенте

Реците да већ имате свирку. Можда продајете ствари на мрежи, или се консултујете са клијентима уз накнаду, или зарађујете на ИоуТубе-у. Ваш ТикТок садржај може привући више купаца, клијената или гледалаца.

„То је невероватан начин да усмерите саобраћај на друге канале — на вашу веб локацију, на вашу листу е-поште или на ваш ИоуТубе канал“, каже Кеира Џонс (@тхекеирајонес), ТикТокер из Феникса која такође управља и саветује брендова на платформи.

Управо овако је ТикТокер Цонние Риетдик из Орланда (@цонние.риетдик) зарађује већину свог новца.

Неколико година је радила као консултант на дизајну веб сајта и оптимизацији претраживача, али приход није био „ништа о чему би се писало“, каже она, „таман да покрије додатни рачун.”

Највише новца зарадила је радећи у кол центру до истека тог уговора у мају. Будући да нема другог посла и да су накнаде за незапослене одложене, Риетдик је почела да користи ТикТок, који је раније користила само за гледање и објављивање личног садржаја.

У Риетдик-овим ТикТок објавама, почела је да даје савете малим предузећима о дизајну веб страница и СЕО-у. Почевши са око 200 пратилаца у мају, сада има више од 8.500 — а неколико пратилаца је постало клијент који плаћа.

Риетдик процењује да 80% њеног прихода сада долази од препорука ТикТок-а, што значи скоро 11.000 долара од маја и више од 4.600 долара само у јулу. То је било довољно да покрије све њене рачуне и сакри нешто уштеђевине.

„Мој циљ је самостално предузетништво са пуним радним временом“, каже она. „Осећам се као да сам на врхунцу тога.”

» ВИШЕ: Како зарадити на Инстаграму

2. Остварују спонзорства

Рецимо да је већина ваших ТикТок постова о једној одређеној теми, као што је брига о псима. Можда постоје брендови хране за псе и произвођачи узица који желе да се придруже вашој публици која воли штене. Те компаније могу затражити вашу помоћ.

Процес би могао да функционише на неколико начина. Можда вам компанија пошаље бесплатан производ, попут играчке за псе, и замоли вас да га поменете у једном од ваших ТикТок видео снимака. Или можда пристајете да прикључите играчку, али само ако компанија убаци и нешто новца.

Или можда заиста пређете на посао. Озваничите уговор са компанијом за одређени број постова о играчки у замену за договорени износ новца. Такође можете сами да се обратите компанијама и поднесете овакав споразум, посебно ако већ користите и помињете њихове производе.

Оваква спонзорства су начин на који Џонс зарађује већину свог новца на свом личном ТикТок налогу, где дели маркетиншке савете. „Брендови који су маркетиншки алати долазе до мене“, каже она, „јер ја или већ органски говорим о њиховом производу, или знају да би моја публика била заинтересована.”

Брендови су почели да посежу за Јонес када је погодила око 15.000 пратилаца. Када су у питању могућности спонзорства, број пратилаца које имате може бити једнако важан као и одређени угао, као што је брига о псима или интернет маркетинг. (Више о проналажењу своје нише касније.)

Како Џонс каже: „Што сте више укочени, већа је вероватноћа да ћете бити контактирани.„Насупрот томе, каже она, вероватно је мање вероватно да ће инфлуенцер општег начина живота добити спонзорства. Публика те утицајне публике може имати широка интересовања која је тешко дефинисати, што их чини мање привлачним за спонзоре.

Имајте на уму да брендирани садржај мора да буде откривен на неки начин, обично преко хештега у опису, као што је #ад или #спонсоред.

3. Они додирују ТикТок-ов „Фонд за креаторе“

Овај ресурс је „у основи скуп новца који ТикТок дистрибуира између свих у Фонду за креаторе“, каже Џонс.

Можете се пријавити за овај фонд ако имате најмање 10.000 пратилаца, остварили сте најмање 100.000 прегледа видеа у последњих 30 дана и испунили неколико других квалификација.

Колико новца можете очекивати да зарадите? Одговор је мало магловит. На страници са честим питањима о фонду за креаторе ТикТок-а стоји следеће: „Средства која сваки креатор може да заради се одређују комбинацијом фактора; укључујући број прегледа и аутентичност тих прегледа, ниво ангажовања на садржају, као и да се старате да је садржај у складу са нашим смерницама заједнице и условима коришћења услуге.”

Осим ако се заиста не трудите да правите успешан садржај, овај фонд вероватно неће бити ваш главни извор прихода, каже Џонс. Она зарађује само неколико долара или центи дневно преко Фонда за креаторе - новац од кафе, каже. Али иако зарада није велика, каже она, „забавно је видети да је ваш труд на неки начин награђен.”

Савети за зарађивање новца на ТикТок-у

Ако мислите да бисте могли да искористите растућу популарност ТикТок-а, сада је време да покушате. „ТикТок је будућност“, каже Џонс. „Многи људи, за две до три године, ће се осврнути као „човече, волео бих да сам раније почео.’”

Међутим, ако планирате да зарадите на ТикТок-у, размотрите следеће савете.

Пронађите своју нишу

Зарађивање новца на ТикТок-у ће вероватно бити лакше ако се држите одређене нише, уместо да објављујете широк спектар садржаја. Зато почните тако што ћете „одредити нишу у којој желите да растете“, каже Џонс.

Ако планирате да користите ТикТок да подржите још једну свирку, нека вас та индустрија води. Или ако циљате на спонзорства, узмите у обзир публику коју желите да привучете.

Истражите ту нишу и укључите се у њену заједницу. Потражите на ТикТок-у видео снимке и налоге о овој теми, каже Риетдик, а затим „лајкујте“ и коментаришите тај садржај.

Ангажовањем, „ти обучавате ТикТок да вам покаже какав садржај вас занима“, каже она. Платформа ће почети да вам сервира сличан садржај. Затим, када почнете да објављујете, ТикТок ће вероватно показати ваш садржај релевантној публици.

На пример, рецимо да креирате накит и желите да користите ТикТок да пошаљете гледаоце на своју Етси страницу. Можда бисте у будућности такође били отворени за објављивање спонзорисаног садржаја.

Потражите и пратите ТикТокере који су заинтересовани за накит и ангажујте се на њиховим објавама. ТикТок ће вам вероватно дати више истог садржаја са сличних ТикТокера. Затим, када почнете да постављате, ваш садржај ће вероватно видети тачна публика коју желите: људи који воле накит.

Риетдик наглашава важност ангажовања са другима, изградње заједнице и објављивања релевантног садржаја пре него што покушате да продате своје ствари. (Дакле, можда прво објавите видео записе са упутствима или савет.)

„Не желите да се промовишете хладној публици“, каже она. „Дајте много вредности бесплатно пре него што почнете да тражите нечији новац.”

Будите аутентични

До те исте тачке, покушајте да будете своји. „Немојте бити лажни“, каже Ритдик, додајући да „ТикТокери могу да виде да ли радите нешто само за „лајк“.’”

Што се тиче спонзорисаног садржаја, промовишете само производе „које заиста користите и волите“, каже Џонс. Она каже да одбија партнерство за производе који не означавају та поља.

Џонс додаје да ако промовишете превише производа, „ваша публика ће се изнервирати и осећати се као да се користе.”

Забави се

„Ако је ваша једина намера да покренете ТикТок да зарадите новац, онда вероватно нећете успети“, каже Џонс.

Као и код сваког присуства на друштвеним медијима, каже она, служење публици треба да буде ваш број. 1 приоритет. „Тада ће људи бити привучени и желеће да вас прате“, каже она.

Риетдик додаје да је важно "да буде позитиван.” Она препоручује постављање малих, остваривих циљева — одређеног броја продаје или износа прихода, на пример. Затим, додаје, „прославите победе.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here