Како максимално искористити почетну шетњу кући

То је један од врхунаца куповине куће. Само напред, прегледај све фотографије. Замислите како ћете уредити свој намештај. Али такође треба да позовете свог агента за некретнине и закажете преглед.

Шта је пролаз?

У процесу куповине куће, преглед долази након што вам је претходно одобрена хипотека – желите да знате шта можете да приуштите – и пре него што дате било какву понуду. Ово је ваша прва прилика као купац куће да стекнете осећај за некретнину. „Могу ли да живим овде?” би требало да буде ваше питање водиља.

Провешћете године – вероватно деценије – свог живота у дому који одаберете, па се уверите да је то онај који вам највише одговара. Користите своја чула током шетње: Да ли дом мирише смешно? Направите нагиб подова? Како звучи комшилук? И проверите црева. Да ли се нешто осећа на месту?

Ваш агент за некретнине, који ће бити са вама током обиласка, је ваш професионални други пар очију. Она ће вам помоћи да пратите предности или потенцијалне проблеме сваког дома који видите.

Док замишљате свој живот унутар тих зидова, приметите да ли су ти зидови напукли или упрљани. Имајте на уму, међутим, да ниједан дом није беспрекоран, посебно ако нисте први власник. Направите листу својих жеља и потреба и останите флексибилни са стварима које нису опасне по ваше здравље или новчаник.

Ако све ово звучи као много посла током већ стресног процеса куповине куће, не брините. Овај водич ће вам помоћи да на најбољи начин искористите обилазак.

Пре проласка

Поставите свом агенту за некретнине ова питања да бисте утврдили да ли је некретнина вредна посете:

Зашто се власници селе? Када морају да се преселе? Власници могу бити флексибилнији у погледу цене у зависности од њихове ситуације. Можда су у журби да започну нови посао у другој држави или ће им можда требати новац од продаје да плате свој нови дом.

Сазнајте да ли пораст криминала плаши власнике. Због Закона о праведном становању, ваш агент не може законски да вам саопшти статистику стопе криминала. Али те информације су доступне преко веб локација као што је МиЛоцалЦриме.цом или ЦримеРепортс.цом.

Тражена цена: превисока, прениска или тачна? Ваш агент је стручњак за тржиште. Она ће знати шта представља дом са високим или ниским ценама. Она ће такође знати вредност куће и упоређивање са другим домовима у околини.

Колико дуго је имовина на тржишту? Да ли је имао какве понуде? У 2015., према Националној асоцијацији продаваца некретнина, куће су биле на тржишту у просеку од 50 дана. Дом који је дуго на тржишту можда није на најпожељнијем месту за живот. Такође је могуће да продавац можда не жури да оде, што би могло отежати преговарање о цени.

Знајући колико понуда је дом добио, рећи ће вам са каквом конкуренцијом се борите. Можда имате простора да преговарате о цени ако дом не добија много пажње. Сазнајте да ли су понуде или уговори пропали – то могу бити црвене заставице.

Какав је комшилук? Ако вам је важна близина школа или трговачких четврти, питајте свог агента за некретнине шта је у близини. Вожња или шетња кроз суседство у различито доба дана такође вам могу дати јаснију слику о том подручју.

Колико су порези, комуналије и стопе осигурања? Требало би да знате колико власници плаћају и да ли ће трошкови порасти када се уселите. У зависности од тога где живите, порези на имовину могу се прилагодити тржишној стопи када дом промени власника.

Да ли ћете морати да платите накнаде за ХОА? На износ вашег кредита може утицати ако морате да платите накнаде за удружење власника кућа. Да ли се накнаде уклапају у ваш буџет и да ли можете да се придржавате правила ХОА?

Током шетње

Можда је то љубав на први поглед. Породични оброци у трпезарији, филмске вечери у дневној соби - ваша будућност би се могла одвијати док пролазите кроз свака врата. Али не заборавите да останете паметни и искористите стручност свог агента у своју корист. Она ће деловати као веза између вас и продавца или агента продавца.

Такође је добро имати ово на уму: ако је продавац или агент продавца присутан током вашег обиласка, пазите шта кажете. Можда неће хтети да вам продају ако сте превише критични према дому.

Ако волите дом, покушајте да не показујете превише ентузијазма. Желите да имате своје најбоље преговарачко лице. Водите белешке док прегледавате кућу и имајте на уму ова питања:

Шта треба поправити? Обратите пажњу на ствари као што су искривљене подне плоче, пукотине у темељима или зарђали водоводни уређаји. Врата која се не затварају до краја и пукотине на плафону могу открити проблеме са темељем.

Колико је стар кров? Постављање новог крова је скупо. Ако је кров старији од 20 година, можда ће га ускоро требати заменити. Ако је потпуно нов, можете добити кредит за осигурање.

Шта долази са домом? Опрема за прозоре, теписи, уређаји, намештај — оно што се налази током проласка можда неће остати. Да ли је цена куће условљена оним што власник оставља за собом? Да ли желите или требате сет за игру у дворишту?

Неки продавци користе компаније за постављање да би побољшали привлачност куће, а компаније за постављање обично узимају сваки предмет назад када се кућа прода. Ако волите одређену простирку која је изложена, питајте свог агента да га укључите у кућу ако одлучите да дате понуду.

Колико сунчеве светлости добија кућа? Погледајте изложеност куће сунцу. Много директне сунчеве светлости може уштедети на трошковима грејања зими, али дрвеће у сенци може помоћи током лета. Да ли главна спаваћа соба гледа на југ? Очекујте здраву собу када сунце изађе.

Да ли је могуће реновирање? Да ли је простор прави за вас и све ваше ствари? Ако размишљате о реновирању у будућности, мораћете да знате да ли се зидови могу срушити или додати собе. Ваш агент за некретнине може вам помоћи да утврдите који зидови су носиви и да ли град захтева дозволе за одређене надоградње или додатке.

Како је дренажа? Ово је важно знати ако не желите базен у подруму - или на првом спрату - након јаке олује. Пазите на знакове упозорења као што је стајаћа вода на имању или мокри под подрума.

Следећи кораци

Након што сте навели предности и недостатке куће, упоредите их са предностима и недостацима других домова које видите. Које место ће најбоље одговарати вашим потребама? Са чиме се живи, а без чега не?

Када се настаните у дому, ваш агент ће вам помоћи да припремите понуду. Пожелећете да то урадите што је пре могуће на врућем тржишту.

Ако ваша понуда буде прихваћена, ваш агент ће вас провести кроз процес затварања, који укључује инспекцију куће и, ако је ваш хипотекарни зајмодавац захтева, процену куће.

Знајући што више можете пре и током процеса проласка – и знати шта да питате свог агента када немате одговор – биће вам корак ближе поседовању правог дома.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here