Како управљати новцем у 20-им годинама

Велике животне одлуке вас чекају у двадесетим годинама. Треба ли се удати? Промени посао? Основати породицу? Купите кућу? Путујем светом?

Без обзира на то који пут одаберете — и када — изградња здравих навика у вези са управљањем новцем сада ће вам помоћи да касније остварите циљеве.

У овом водичу ћемо покрити ове четири здраве финансијске навике за почетак вежбања.

1. Контролишите потрошњу

Одговорно трошење је основа финансијског здравља. Да бисте добили осећај колико да потрошите на шта, укључите свој приход у калкулатор испод. НердВаллет предлаже да 50% свог прихода потрошите на потрепштине и 30% на жеље, а преосталих 20% издвајате за штедњу.

Праћење ваших куповина може и да вам помогне да видите где сте. Можда ћете открити да превише трошите на намирнице, забаву или вечеру и да морате да смањите у једном или у свим тим областима.

Да бисте ограничили свакодневну потрошњу, промените свој поглед на појединачне куповине, каже Џејсон Кирш, финансијски саветник из Санта Монике, Калифорнија. Уместо да сматрате да је вечера од 30 долара из Грубхуб-а једнократни трошак, размислите о томе колико ће ваша навика да наручите коштати током једне, две или чак пет година.

Такође можете управљати потрошњом тако што ћете чекати 72 сата да извршите било какву импулсивну куповину. Ово вам даје времена да размислите о томе како би се куповина уклопила у ваш укупни буџет и вредност која би могла да дода вашем животу — и могло би да буде од помоћи људима који су мотивисани емоцијама да троше. У истраживању НердВаллет-а из 2016., 67% миленијалаца је рекло да их емоције узрокују да троше више него што разумно могу приуштити.

Започните буџет за факултет

2. Редовно чувајте

Одређивање како да уштедите новац може бити изазов са толико потрепштина и жеља да се такмичите за ваш новац. Да бисте поједноставили процес, нека део ваше плате депонује директно на штедни рачун.

Ваш први приоритет штедње треба да буде оснивање фонда за хитне случајеве довољно великог да покрије трошкове живота у вредности од три до шест месеци. Не морате да градите тај фонд преко ноћи. Почните тако што ћете поставити мање, достижније циљеве уштеде, као што је 500 долара, а затим их повећајте.

Немојте се обесхрабрити ако вас неочекивани трошкови приморају да искористите фонд. Намењено је да се користи и допуњује. И, слично буџету, циљни износ не би требало да буде статичан. Пораст ће или пасти како се ваше околности промене.

3. Изградите кредит

Школа је можда готова, али и даље треба да пазите на једну оцену: ваш кредитни резултат. Велики кредит је моћно средство. Висок резултат може вам помоћи да се квалификујете за кредите са ниским каматама, што је кључно ако планирате да купите кућу или аутомобил. Чак и ако намеравате да изнајмљујете до краја живота, многи станодавци користе кредитне провере да би проценили потенцијалне закупце.

Ако немате кредитни резултат јер немате кредитну историју, почните да градите своју евиденцију тако што ћете отворити сигурну кредитну картицу или кредит за изградњу кредита.

Просечан ВантагеСцоре је 638 за миленијале и 634 за генерацију З, оне рођене од средине 1990-их до раних 2000-их, према извештају Екпериана из 2017. То је једва у распону за „фер“ или „просечан“ кредит.

Ако треба да повећате свој резултат, фокусирајте се на потрошњу у оквиру својих могућности, одржавајући ниво револвинг дуга — као што је дуг по кредитној картици — што је нижим и плаћајући рачуне на време. Аутоматизација плаћања ће помоћи. Можда ћете чак бити награђени за то: многи сервисери студентских кредита нуде 0.Смањење стопе од 25 процентних поена за зајмопримце који користе аутоматско задуживање.

Пре него што направите буџет Пратите сву своју потрошњу на први поглед да бисте разумели своје трендове и уочили могућности за уштеду новца. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

4. Сачувај за пензију

Штедња за пензију можда неће изгледати хитно када прођу деценије. Скоро половина миленијалаца који имају приступ плановима за пензионисање које спонзорише послодавац не учествује у њима, према Пев Цхаритабле Трустс-у. Али дуга писта до пензионисања је управо разлог зашто треба да почнете да штедите за то сада. Захваљујући комбиновању — процесу којим зарађујете камату и на новац који сте уштедели и на камату коју сте већ зарадили — рани почетак вам може дати велику предност.

„Дуга писта до пензије је управо разлог зашто би сада требало да почнете да штедите за то.”

Рецимо да сте уштедели 100 долара месечно током пет година, почевши од вашег 20. рођендана. До 67 година, под претпоставком годишње стопе приноса од 7%, ваш новац би нарастао на више од 118.000 УСД — након што сте дали само 6.000 УСД.

Поређења ради, ако сте уштедели 100 УСД месечно почевши од 35 до 67, имали бисте око 132.000 УСД. То је само 14.000 долара више него у првом примеру, иако бисте уштедели 32 године и допринели преко 38.000 долара.

Научите како да инвестирате у своје двадесете

Ако ваша компанија нуди 401(к) подударање, што значи да ће подударати ваше доприносе до одређеног процента, максимално . То је бесплатан новац. Ако немате приступ 401(к) преко свог послодавца, размислите о постављању директних депозита са свог текућег рачуна на појединачни рачун за пензионисање. Ако никада не видите тај новац, никада нећете бити у искушењу да га потрошите.

Ово може звучати као много посла, али успостављање ових финансијских навика сада вас поставља за успех — чак и ако нисте сигурни како ће "касније" изгледати.

Потребна вам је помоћ за покретање буџета? НердВаллет разбија вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here