Како минимизирати кредитну штету од медицинских рачуна

„До неке мере ћете морати да уравнотежите своје здравље и кредитни квалитет“, каже кредитни стручњак Џон Улцхајмер. „Јасно је да те две ствари нису једнако разматране.”

Медицински дуг неће одмах наштетити вашим кредитним резултатима

Већина здравствених радника не подноси извештаје кредитним бироима, тако да ношење великог биланса или касно плаћање неће утицати на ваш кредитни резултат на тај начин. Али провајдери могу да шаљу неплаћене рачуне наплате, иако то ретко раде док не закасните најмање 60 дана — а често чак и касније.

Утеривачи дугова могу и пријављују рачуне кредитним бироима. Али медицински дуг не би требало да се појави у вашим кредитним извештајима док не касни најмање 180 дана. Улцхајмер истиче да утеривачи дугова и даље могу покушати да наплате дуг чак и док не могу да га пријаве кредитним бироима.

Паметно је пратити своје кредитне извештаје како бисте били сигурни да се рачуни не појављују када не би требало. Тренутно су кредитни извештаји доступни недељно из сва три кредитна бироа на АннуалЦредитРепорт-у.цом.

Уз то, постоје неке ствари које можете учинити да одржите добру кредитну способност или да смањите штету ако неочекивани трошак уништи ваш буџет.

Прво, уверите се да је рачун исправан и што је нижи

Грешке у медицинском обрачуну нису неуобичајене и могу вас коштати новца или одложити ваш захтев. Не бацајте изјаве са натписом „Ово није рачун.” Често наводе процедуре и лекове за које се наплаћује ваше осигурање. Пажљиво их проверите да бисте били сигурни да су тачни и да ли одговарају вашем објашњењу изјава о погодностима. Задржите оба за своју евиденцију.

Ако сте у болници, покушајте да водите евиденцију о тестовима и лековима, као и када су дати. Упоредите то са рачуном када стигне, каже Адриа Гросс, заговорник медицинских рачуна који помаже потрошачима да уоче грешке и преговарају о рачунима.

Можда ћете моћи да преговарате о попусту или плану плаћања. Ваш здравствени радник или болничка канцеларија за наплату су добро место за почетак, каже Гросс.

Друго, одмерите свој приступ плаћању

Размислите двапут пре него што користите кредитну картицу: Плаћање здравственог дуга кредитном картицом је згодно, али ћете изгубити посебну кредитну заштиту која се даје здравственом дугу. Ако очекујете да осигурање покрије неки износ или мислите да можете преговарати о нижем рачуну, наставите тим путем пре него што платите. Када се рачун плати, губите преговарачку моћ.

С друге стране, ако је рачун послат на наплату, плаћање кредитном картицом може зауставити позиве. Изаберите своју картицу са најнижом каматном стопом.

Зајам има предности: такође можете покушати да добијете одобрење за лични зајам. Та опција ће вас обично коштати мање камате од кредитне картице, што може помоћи у ублажавању ваших укупних финансија. Лични зајам ће имати занемарљив утицај на ваш кредитни резултат, каже Улцхајмер.

Ако је износ немогуће платити, размислите о банкроту: „Медицински дуг је законски отплатив, што значи да увек имате банкрот као опцију, иако би то вероватно требало да буде ваша последња опција“, каже Улцхајмер.

Банкрот може бити бољи избор од упуштања у дуготрајну битку, пљачке пензионе штедње или ризиковања свог дома. То штети кредиту, али резултати се враћају и банкрот вам омогућава нови почетак.

На крају, решите кредитну штету

Међутим, пад кредитног резултата не мора да буде заувек, посебно ако сте у могућности да преокренете своје финансије тако што ћете се, рецимо, вратити на посао. Ево како да се позиционирате да бисте се вратили:

  • Плаћајте рачуне на време ако можете. Ако изгледа као да не можете, одмах контактирајте повериоце да видите да ли се може направити други аранжман да ваш налог не буде касно пријављен.

  • Ако сте користили кредитну картицу да покријете медицински дуг, имајте на уму да се резултати обично смањују када се коришћење кредита – део вашег кредитног лимита који се користи – повећа. Ваш резултат ће се вероватно опоравити како одвојите салдо.

  • Држите кредитне картице отворене када их отплатите, осим ако немате убедљив разлог да их затворите. Затварање кредитне картице уклања њен кредитни лимит из укупног коришћења кредита и може резултирати нижим резултатом.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here