Колико зарађују хипотекарни брокери?

Хипотекарни брокер је лиценцирани професионалац који прикупља финансијску документацију зајмопримаца, упоређује стопе и повезује их са зајмодавцима како би олакшао куповину куће или рефинансирао постојећу хипотеку.

Коришћење брокера је потпуно опционо, а многи купци више воле да раде директно са зајмодавцима. Међутим, за зајмопримце који желе упутства стручњака из индустрије, хипотекарни брокер може бити користан ресурс који генерално кошта мали проценат износа кредита.

Како хипотекарни брокери профитирају од трансакција

Хипотекарни брокери могу радити самостално или припадати брокерској кући. Они обично зарађују провизију од око 1%-2% од вредности кредита, коју зајмопримац или зајмодавац може да плати. Када узмете већи кредит, ваш хипотекарни брокер зарађује више новца.

Укупна надокнада хипотекарног брокера може се платити на различите начине, укључујући готовину или додатак на стање кредита. Ако зајмопримац плати брокеру, то ће учинити при затварању. Међутим, ако зајмодавац плати, ова накнада се понекад урачунава у цену зајма – што значи да зајмопримац може и даље бити на удицу. Различити брокери имају различите структуре накнада, тако да пре него што почнете да радите са одређеним брокером, желите да будете сигурни да у потпуности разумете како наплаћују.

Колико новца зарађују брокери?

Пошто је посао брокера заснован на провизији, они се плаћају трансакцијом. Тако, на пример, брокер који наплаћује стопу од 2% за затварање зајма у вредности од 250.000 долара зарадио би 5.000 долара.

Фактори као што су локално тржиште некретнина и ниво искуства брокера могу значајно утицати на то колико они зарађују. На пример, према ЗипРецруитер-у, просечна годишња плата хипотекарног брокера у Алабами је 61.458 долара, док просечан брокер на Хавајима зарађује 81.487 долара.

Квалификовани хипотекарни брокер мора завршити 20 сати курса и положити БЕЗБЕДНИ тест иницијатора хипотекарног кредита. Овај испит се састоји од 120 питања која покривају савезни закон, државне законе и прописе, хипотеке и активности издавања хипотекарних кредита и етику.

Избегавање провизија хипотекарних брокера

Без обзира да ли одлучите да користите брокера или не, добијање више хипотекарних понуда ће се вероватно претворити у стварну уштеду. Према извештају Фреддие Мац-а из 2018. године, зајмопримци штеде у просеку 3.000 долара током трајања зајма тако што добију најмање пет понуда од зајмодаваца.

Дакле, за зајмопримце који немају времена или могућности да самостално истражују опције зајма, уштеде остварене добијањем низа процена од хипотекарног брокера могу помоћи да се надокнаде провизије брокера. Али ако провизија брокера износи више од 3.000 долара, можда ћете желети да размислите о преласку на некога са другачијом структуром накнаде.

На пример, брокер који наплаћује стопу од 2% на кредит од 250.000 долара добио би 5.000 долара, али брокер који наплаћује стопу од 1% добио би само 2.500 долара. Наравно, ово је само просек и сваки случај ће бити другачији, али позивање више брокера може значити да ћете задржати више своје уштеђевине од проналажења правог зајма. Зајмопримци би такође могли изабрати да у потпуности заобиђу брокера.

Многи онлајн ресурси омогућавају купцима кућа да сами истраже опције зајма и избегну плаћање провизије брокера за хипотеку. Хипотеке нису јединствене за све, а околности зајмопримца могу помоћи да се сузи њихова претрага. На пример, неки зајмодавци су специјализовани за рад са првим купцима куће, док зајмопримци са мало уштеђених средстава за учешће можда желе да упореде зајмодавце који нуде ФХА кредите.

Без обзира да ли тражите помоћ хипотекарног брокера или одлучите да радите директно са зајмодавцем, сваки пут има своје предности и недостатке. Процењујући сопствене потребе као зајмопримца, можете утврдити да ли је рад са хипотекарним брокером прави за вас или не.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here