Колико дајете напојницу фризеру?

Ићи са 20% је лепо за стилисту и вас јер је та математика прилично једноставна.

Штреберски савет: Да бисте пронашли 20%, почните тако што ћете пронаћи 10%, а затим удвостручите тај износ. Дакле, ако ваша фризура кошта 60 долара.00, пронађите 10% померањем децимале за једну цифру улево. Десет процената од 60 долара је 6 долара. Затим удвостручите тих 6 долара да бисте добили напојницу од 20%: 12 долара.

Или идите још једноставније и испробајте наш калкулатор савета.

Зашто је напојница важна

За многе фризере савети чине значајан део зараде. Тај износ „утиче на начин на који размишљају о својим приходима и како ће их распоредити за своје трошкове“, каже Стив Волдман, технички уметнички директор и консултант за производе за породицу брендова за косу.

Савети такође показују да цените свог фризера, чији се посао вероватно променио и постао ризичнији током пандемије.

„Постоји још много тога што треба да се уради како би запослени заштитили себе и заштитили [купце“, каже Кристал Л. Бејли, директор Тхе Етикуетте Институте оф Васхингтон, који се налази у Д.Ц. „Дакле, ако ништа друго, треба да будемо сигурни да им дајемо напојницу, с обзиром на велике напоре кроз које пролазе.”

Постоје ли изузеци од правила 15%-20%?

Ако можете приуштити да дате напојницу нешто више од 20%, Валдман предлаже да то учините за стилове који су „заиста интуитивни и који се ослањају на креативност и стручност вашег стилисте.„На пример, каже он, размислите о давању више напојница за ручно осликане праменове, корективно фарбање и екстензије за косу.

Насупрот томе, прихватљиво је дати напојницу ближе 15% за једноставније стилове, као што је рутински фризерски крој, каже Валдман.

Шта ако нисте задовољни резултатом?

Ако нисте задовољни како је ваша коса испала, у реду је да оставите ближе 15%, али немојте прескочити савет, каже Диане Готтсман, оснивач школе Протоцол оф Текас. На крају крајева, каже она, професионалац и даље улаже време и труд и можда чак ни не схвата да постоји проблем.

Одустајање од напојнице или нечујно напуштање салона неће учинити да ваша коса изгледа боље – али ако бисте говорили гласно, то би могло. Како Валдман каже: „Дајте професионалцу у салону прилику да вас одведе до места где сте задовољни својом косом.”

Разговарајте приватно са својим фризером о томе чиме сте, конкретно, незадовољни и питајте шта би могло да се уради другачије, предлаже Елејн Свон, оснивач Сванн Сцхоол оф Протоцол, са седиштем у Карлсбаду, Калифорнија. „Овако, постоји дијалог, а ви тражите решење.”

Можда можете да закажете накнадни састанак да бисте прилагодили боју, на пример, или ваш професионалац може понудити савете за стилизовање или производе који ће улепшати несрећни рез.

Дајете напојнице асистентима?

Опште правило које нуде и Валдман и Готтсман је да напојите сваком ко вам дотакне косу. Дакле, нема потребе да дајете напојницу координатору салона који вас је пријавио на термин. Али ако можете, дајте око 3 до 5 долара асистенту који вам шампонира косу или испире боју са ње.

Шта ако не можете да приуштите да дате напојницу?

Наши стручњаци су понудили неколико различитих ставова о томе шта да радите ако не можете да приуштите напојницу. Почнимо са издвојеним мишљењем. Док је напојница „веома, веома леп гест“, Сванн каже, „ако нисте у могућности да оставите бакшиш, нека буде тако.” Другим речима, захвалите се и идите без напојнице.

Цена услуге је све што се дугује, каже Свон, који је некада имао козметички салон.

Ники Мун, који је власник Ники Моон Салон & Спа у Напервилу, Илиноис, има сличан став. „Савети се увек цене, али се никада не очекују“, каже она. „Никада не бисмо желели да клијент не дође код нас јер нису могли да приуште да плате напојницу поред своје услуге.”

Готсман има другачији одговор. „Напојница није опциона“, каже она. „То није поруџбина за одлазак – шишају те.” Она истиче да бирате да добијете ово искуство, које укључује напојницу. Зато би било најбоље да то планирате.

У истом кампу је и Памела Капалад, сертификовани финансијски планер са седиштем у Њујорку. „Не можете само да платите оно што пише на каси“, каже Цапалад. „Ако планирате да користите ове услуге, морате да додате напојницу свом буџету.”

Пре него што закажете састанак, погледајте новац који можете слободно да потрошите. На пример, ако је услуга коју желите 100 УСД, да ли се осећате пријатно да потрошите 115 или 120 УСД укупно да бисте добили напојницу од 15% или 20%?

„Ако сте у финансијским проблемима, можда бисте могли да преиспитате своје искуство“, каже Готсман. Можда се држите тог трошка од 120 долара, али ређе идете у салон. Или можда тражите јефтинију услугу или салон. На пример, услуга од 75 УСД плус напојница од 20% ће вас и даље држати двоцифреним на 90 УСД.

Или можете покушати да прилагодите начин на који управљате својим новцем. На пример, можда нађете прилику да потрошите мање на друге трошкове да бисте ослободили новац за салон. Или редовно чувајте готовину у фонду салона да бисте уштедели за ове услуге.

На који год начин плаћате услуге салона, имајте за циљ да дате напојницу — и покажите љубазност. На пример, користите име свог фризера, каже Готсман, а ако сте одушевљени својим новим послом, обавестите његовог менаџера или објавите сјајну рецензију на мрежи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here